Čist dom: 7 loših navika prilikom čišćenja koje treba prevazići

by | July 26, 2023
Čist dom: 7 loših navika prilikom čišćenja koje treba prevazići

Uvek tražimo načine kako da čišćenje bude brže i lakše. Verujte ili ne, ponekad, kada pokušavamo da pronađemo “skraćeni put”, zapravo činimo stvari težim na duže staze.

Ovih 7 loših navika prilikom čišćenja treba popraviti

Vi i vaša porodica ste možda razvili neke loše navike koje ometaju vašu sposobnost da efikasnije obavljate posao. Vreme je da počnete da menjate ove navike kako biste brže došli do čistijeg doma, što će vam omogućiti više slobodnog vremena za uživanje u stvarima koje volite.

1. Sakupljanje papira

Čak i sa onlajn plaćanjem i elektronskim bankarstvom, još uvek završi gomila papira u našim domovima – časopisi, novine, školski radovi; skloni su se gomilati. Nemojte dozvoliti da se to dogodi. Odredite mesto blizu ulaza za svu poštu, periodiku i papirne obrasce i držite kantu za reciklažu blizu toga. Bar jednom nedeljno, proverite i završite potrebne akcije ili bacite te papire. Važne papire, kao što su fiskalni računi, odložite u fascikle. Možete i da fotografišete posebne radove vaše dece ili ih stavite u okvire kako biste ih izložili. Časopise možete pokloniti domovima za penzionere, školama ili jednostavno čitati članke onlajn.

2. Čišćenje prljavim alatima

Kako očekujete da dobijete čist rezultat kada koristite prljave alatke za čišćenje? Ako vaša mašina ima miris zbog nakupljenih bakterija od ostatka deterdženta, vaša odeća će smrdeti. Ako je vrećica ili filter vašeg usisivača puna prašine, neće dobro usisati više. Posvetite vreme da svaki put detaljno očistite alatke za čišćenje – ispraznite ih u potpunosti ili operite u toploj vodi sa dodatkom dezinfekcionog sredstva. Periodično ih zamenite novim alatkama.

3. Nepravilno skladištenje sredstava za čišćenje

Da li provodite polovinu vremena određenog za čišćenje pokušavajući da pronađete prave čistače i alatke? Ova loša navika je laka za promenu. Prozirne staklene boce možda izgledaju lepo na polici, ali nisu pogodne za sve proizvode. Neki proizvodi, poput vodonik peroksida ili izbeljivača na bazi hlora, gube svoju efikasnost kada su izloženi sunčevoj svetlosti. Drugi, uključujući rastvarače poput alkohola za ribanje ili acetona, su zapaljivi, pa ih treba čuvati u dobro zatvorenim posudama, daleko od toplote i svetlosti.”

4. Ostavljanje kreveta neurednim

Čak i ako je ostatak spavaće sobe uredan i čist, neurađen krevet čini da soba izgleda neuredno. Samo sređivanje kreveta svako jutro je navika koja će vam pomoći da održite ostatak sobe organizovanom. Napravite ovaj zadatak jednostavnijim tako što ćete odabrati posteljinu koja se lako i brzo stavlja. Krevet sa jednostavnom prekrivačem i jastučnicama je mnogo lakše srediti nego onaj sa mnogo dekorativnih jastuka.

5. Loša navika prilikom čišćenja: Ne čitanje upustva

Da li ste ikada morali ponovo da obavite posao, na primer, uklanjanje tvrdokornih ostataka sapuna sa pločica jer sredstvo za čišćenje nije radilo? Možda niste pročitali uputstva. Većina sredstava za čišćenje ne deluje trenutno i zahteva malo vremena kako bi sastojci razbili prljavštinu i olakšali njen uklanjanje. Odvojite 30 sekundi da pročitate uputstvo kako biste izbegli 30 minuta dodatnog ribanja.

6. Korišćenje agresivnih sredstava za čišćenje

Baš kao što prekomerna upotreba sredstava za čišćenje može biti loša navika, korišćenje sredstva koje je suviše agresivno za posao takođe nije dobro. Možete naneti više štete nego koristi ako sredstvo skida premaze ili stvara opasnost za vaše ljubimce i porodicu.

7. Čekanje dok čišćenje ne postane preopterećujuće

Odlaganje čišćenja i čekanje da se posao nagomila postaje jedna od najtežih loših navika za promenu. Većina nas ne može da se suoči sa haosom i jednostavno ga izbegavamo što je duže moguće. Ali, ako svakodnevno malo čistite – poput punjenja i pražnjenja mašine za pranje posuđa, završavanja jednog pranja veša i usisavanja jedne ili dve sobe – čišćenje celog doma neće biti toliko preopterećujuće.

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao da prepoznate loše navike pri čišćenju koje treba prevazići i da ćete usvojiti bolje prakse kako biste brže i lakše došli do čistijeg doma. Srećno čišćenje!


Borjana Božić

Liudmila Chernetska/gettyimages