Zašto je smeđa predviđena da bude najpopularnija boja 2024. godine

by | July 9, 2024
Zašto je smeđa predviđena da bude najpopularnija boja 2024. godine

Smeđa boja je ponovo u modi. Odbacivana kao zastarela zajedno sa ostalim zemljanim tonovima iz 1970-ih, ova svestrana boja sada je u centru pažnje.

Smeđa boja: Apsolutni trend i simbol “tihog luksuza” 2024. godine

U svetu dizajna enterijera, boje igraju ključnu ulogu u definisanju atmosfere i stila prostora. Dok su neutralni tonovi poput bele, sive i bež dugo bili favoriti, 2024. godina donosi promenu – smeđa boja se vraća na velika vrata, postajući apsolutni trend i simbol “tihog luksuza“.

Članak se nastavlja posle reklama

Povratak smeđe boje

Smeđa boja, koja je nekada bila smatrana zastarelom i povezivana sa stilovima iz 1970-ih, doživljava svoj preporod. Proizvođači boja širom sveta, poput Little Greene i Farrow & Ball iz Ujedinjenog Kraljevstva, uvode palete smeđih tonova koje se kreću od blagih, medenih nijansi do dubokih, čokoladnih tonova. Ove palete su inspirisane prirodom, istorijskim objektima i željom za povratkom toplini i udobnosti doma.

“Tihi luksuz”

Termin “tihi luksuz” odnosi se na estetiku koja se odlikuje suptilnom elegancijom i profinjenošću, bez preterane raskoši. Smeđa boja savršeno oslikava ovu estetiku. Njena zemljana, prirodna kvaliteta donosi osećaj stabilnosti, topline i sofisticiranosti u svaki prostor. Smeđa se lako uklapa sa drugim zemljanim tonovima poput žalfije, terakote i senfa, stvarajući harmoničan i umirujući ambijent.

Članak se nastavlja posle reklama

Upotreba u savremenim enterijerima

U savremenim enterijerima, smeđa boja se koristi na različite načine. Zidovi u nijansama smeđe mogu transformisati prostor, dajući mu dubinu i karakter. Smeđi nameštaj, bilo da je reč o antikvitetima ili modernim komadima, unosi eleganciju i toplinu. Prirodni materijali poput drveta, ratana i pletiva dodatno naglašavaju ovu boju, stvarajući prostor koji je u skladu sa prirodom.

Članak se nastavlja posle reklama

Inspiracija iz prirode i tradicije

Dizajneri poput Jake Arnolda i Amber Lewis, poznati po korišćenju smeđih tonova u svojim projektima, doprinose popularnosti ove boje. Njihovi dizajni često reflektuju prirodne pejzaže Kalifornije, donoseći elemente spoljnog sveta unutar doma. Ovaj pristup ne samo da stvara vizuelnu privlačnost, već i promoviše osećaj povezanosti sa prirodom.

Članak se nastavlja posle reklama

Smeđa boja kao nova neutralna

Jedan od razloga zašto smeđa boja postaje apsolutni trend je njena svestranost. Kao nova neutralna boja, smeđa se lako kombinuje sa različitim stilovima i paletama boja. Bez obzira na to da li preferirate rustični, tradicionalni ili moderni stil, smeđa boja može se prilagoditi i poboljšati svaki enterijer.

Smeđa boja, sa svojim bogatim, zemljanim tonovima, postaje sinonim za tihi luksuz u 2024. godini. Njena sposobnost da unese toplinu, eleganciju i povezanost sa prirodom čini je savršenim izborom za sve koji žele da osveže svoj dom i stvore umirujući, sofisticiran prostor. Kada sledeći put razmišljate o promeni boje u svom domu, razmislite o smeđoj – boji koja donosi tihi luksuz u svaki prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

FollowTheFlow/gettyimages