Plava i zelena zajedno: Savremeni pristup kombinaciji boja u enterijeru

by | June 29, 2024
Plava i zelena zajedno: Savremeni pristup kombinaciji boja u enterijeru

Postoji stav koji nalaže da plava i zelena ne bi trebalo da se kombinuju, ali savremeni dizajneri smatraju da je ova kombinacija sve popularnija u enterijeru. Dok tradicionalna mudrost sugerira da ove boje ne idu zajedno, trendovi u dizajnu enterijera pokazuju suprotno. Evo kako stručnjaci savetuju da uspešno primenite ovu kontroverznu boju u svojim prostorijama.

Plava i zelena u enterijeru: 5 primera

Harmonične šeme boja

Plava i zelena su analogne boje koje se nalaze jedna pored druge na točku boja, što znači da se prirodno dopunjuju. Ove boje podstiču osećaj prirodnosti i blagostanja u prostoru, pružajući sofisticiranu i stabilnu atmosferu. Dizajneri preporučuju odabir tonova koji imaju slične nijanse kako bi se postigla harmonija.

Ispunjenje prostora bogatim tonovima

Za dramatičan izgled, možete kombinovati duboke nijanse plave i zelene u prostoriji. Na primer, tamnoplave zidove možete upariti sa bogatim zelenim detaljima kako biste stvorili energičnu i suptilno kontrastnu atmosferu. Ovaj pristup dodaje dubinu prostoru, istovremeno zadržavajući sofisticiranost.

Članak se nastavlja posle reklama

Pastelni tonovi za nežnu atmosferu

Ako preferirate nežniji izgled, birajte pastelne nijanse plave poput eau de nil-a i kombinujte ih sa svetlijim zelenim tonovima. Ovaj pristup stvara mirnu i opuštajuću atmosferu u prostoru, idealnu za spavaće sobe ili dnevne boravke.

Upotreba pločica za suptilniji pristup

Plava i zelena se takođe mogu elegantno integrirati kroz upotrebu pločica u kupatilu. Kombinacija mekih nijansi zelene i sivoplave boje stvara svežu i modernu estetiku. Ova kombinacija je inspirisana prirodom i savršeno se uklapa sa svetlim drvenim detaljima, čineći prostor mirnim i prijatnim za opuštanje.

Članak se nastavlja posle reklama

Plava i zelena: Održavanje temperature boja

Kada kombinujete plavu i zelenu, važno je razmotriti temperaturne karakteristike boja. Izaberite hladne nijanse plave i zelene koje se međusobno dopunjuju, izbegavajući tople nijanse zelene koje sadrže mnogo žute boje. Ovaj pristup osigurava da boje neće delovati konfliktno, već će se harmonično dopunjavati.

Članak se nastavlja posle reklama

Plava i zelena su boje koje se mogu sjajno kombinovati u enterijeru, stvarajući prijatnu i estetski privlačnu atmosferu. Ignorišući starije predrasude o njihovoj nekompatibilnosti, dizajneri su pokazali da ova kombinacija može biti izuzetno efektna kada se pažljivo balansira i integriše u prostor. Inspiracija se često nalazi u prirodi, gde ove boje često zajedno postoje, što ih čini prirodnim izborom za stvaranje harmoničnih i modernih enterijera.

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

JZhuk/gettyimages