Kako odabrane boje oblikuju naš životni prostor

by | December 13, 2023
Kako odabrane boje oblikuju naš životni prostor

U svetu dizajna enterijera, boje predstavljaju moćno sredstvo transformacije prostora, igrajući ključnu ulogu u kreiranju atmosfere i doživljaju enterijera.

Kako odabrati boje za vaš prostor: Osnovni principi

Sposobne da evociraju emocije, boje imaju moć da definišu karakter prostora, pružajući mu jedinstvenu vizuelnu dinamiku. Kroz paletu boja, prostor postaje izražajan jezik, a svaka nijansa nosi sa sobom svoju priču. U ovom kontekstu, upotreba boja nije samo estetski izbor, već duboko utiče na percepciju prostora, stvarajući doživljaj koji može biti inspirativan, umirujući, energičan ili elegantan.

Razmatranje boja kao ključnog elemenata u oblikovanju prostora otvara vrata za kreativnost i omogućava nam da postignemo prostorne doživljaje koji odražavaju individualnost i stil.

Naglasiti svetle boje

Jedan od ključnih principa prilikom početka projekta je krenuti od savršenog praznog platna, slično kao što umetnik radi pred svojim delom. Upotrebom svetle boje u prostoru gde dominira bela, dodajemo značaj, svetlost i snagu toj boji.

Monokolor

Veoma interesantna tehnika je upotreba jedne boje u celom prostoru, omogućavajući intervencije u nameštaju, volumenima, materijalima. Takođe omogućava integraciju različitih elemenata, bilo u istoj boji ili unutar iste palete boja.

Nameštaj u boji

Dodavanje nameštaja u boji je sjajan način da rizikujemo s izborom svetlih boja i osiguramo njihovu dugotrajnost jer, kad dođe vreme, možemo ih promeniti ili zameniti. Različiti elementi u prostoru, kao što su stolovi, stolice, konzole, nasloni za krevet, male stolice ili klupe, su promenljivi i možemo se igrati bojama.

Dodaci

U bilo kojem formatu, bilo da se radi o slikama, fotografijama, skulpturama, tepisima, zavesama, jastucima ili pokrivačima, dekorativni predmeti u bojama su siguran izbor. Bilo da je u jednoj boji ili u printu, pomaže nam da postignemo diferencirani prostor i uspeh je zagarantovan.

Svetlo

Značaj svetla u svakom projektu je ključan: Svetlo je još jedan ‘materijal’. Važno je igrati se sa temperaturom svetla, bilo da ga koristimo u tehničkom ili dekorativnom osvetljenju, jer nam to omogućava da istaknemo boje u prostoru.

Cveće

Prolazna lepota biljaka i cveća omogućava nam da se igramo bojama u zavisnosti od našeg raspoloženja. Cveće poput lala i gerbera, svojim svetlim bojama, dopušta nam da preplavimo prostor bojama i radosti.

Plafoni

Ako želimo dati prostoru diferenciran dodir, hrabro se upustimo sa plafonima. Plafoni su zabavan i esencijalan alat u bilo kom prostoru. Preporučuje se eksperimentisanje s bojama, prugama ili printovima kako bi se dodala ličnost prostoru.

Psihologija boja

Poznavanje psihologije boja i kako ih korisnici interpretiraju je veoma važno. Preporučuje se korišćenje izvora poput knjige ‘Psihologija boja’ od Gustava Giliija, gde se može pronaći sve o tome šta boje simbolizuju u emocijama i senzacijama korisnika.

 


Borjana Božić

Vasyl Cheipesh/gettyimages