Saveti za zamenu napukle pločice

by | August 6, 2023
Saveti za zamenu napukle pločice

Ukoliko se susretnete s napuklom ili oštećenom pločicom na vašem podu ili zidu, ne brinite – zamena pločice je izvodljiv zadatak koji možete lako obaviti sami uz nekoliko koraka. Prateći ovaj jednostavan vodič, možete obnoviti izgled svog prostora bez potrebe za stručnjacima. Sledite ove korake i obratite pažnju na savete kako biste uspešno zamenili pločicu dok očuvate estetiku i funkcionalnost.

Napukle pločice: Jednostavna zamena

Važno je napomenuti da je preporučljivo da imate rezervne pločice istih dimenzija i nijansi kako biste se osigurali da nova pločica harmonično upotpuni prostor.

Zamena pločice je dostižna i korisna veština za svakog domaćina. Prateći ovaj vodič i koristeći osnovne alate, možete lako rešiti probleme sa napuklim ili oštećenim pločicama bez potrebe za skupim popravkama ili profesionalnom pomoći. Obezbedite zaštitne naočare i rukavice pre početka radova kako biste osigurali svoju sigurnost.

Zamena napukle pločice: Korak po korak

Korak 1: Priprema i skidanje fugne Počnite uklanjanjem stare fugne oko oštećene pločice pomoću specijalizovane špahtle. Pažljivo očistite površinu, oslobađajući pločicu od okolnih komada i smanjujući rizik od oštećenja drugih pločica.

Korak 2: Uklanjanje oštećene pločice Postavite komad tkanine preko pločice i blago je udarite čekićem kako biste je izlomili na manje komade. Koristite sekač ili dleto kako biste pažljivo uklonili ostatke pločice i lepka ispod nje. Temeljno očistite površinu za pripremu za novu pločicu.

Korak 3: Lepljenje nove pločice Nanesite lepak na podlogu i pločicu nazubljenom gletericom. Postavite novu pločicu na mesto i koristite krstići da je pravilno pozicionirate u odnosu na okolne pločice. Očistite višak lepka.

Korak 4: Fugovanje i završetak Nakon najmanje 24 sata od lepljenja, započnite fugovanje nove pločice. Budite pažljivi da ne žurite, jer prerano fugovanje može uticati na boju fuge. Sačekajte bar još 24 sata pre nego što opterećujete pločicu.

Ako sledite ovaj vodič i koristite odgovarajuće mere opreza, vaš prostor će brzo ponovo zablistati s novom pločicom koja se savršeno uklapa sa ostatkom enterijera. Zamena pločice je korak ka očuvanju lepote i funkcionalnosti vašeg doma.


Borjana Božić

Hope Connolly/gettyimages