Originalna transformacija uskog stana sa industrijskim šarmom

by | January 10, 2024
Originalna transformacija uskog stana sa industrijskim šarmom

Ovaj stan od 85 kvadratnih metara smešten je u uskom, vertikalnom zdanju u komercijalnom delu Toronta (Kanada). Arhitektonski studio VFA Architecture + Design (www.vf-a.com) imao je zadatak da osveži zgradu i stvori dom sa logičnom raspodelom i ličnošću. Otkrijte rezultat!

Transformacija uskog stana u Toronto-u donela je svetlost i karakter

Novi život za zgradu

Zbog karakteristika zgrade unutrašnjost je bila tamna i veoma uska. Studio VFA Architecture + Design izveo je radove s ciljem osvežavanja i pružanja prirodne svetlosti, kao i logičnije raspodele, uprkos teškoćama koje nosi uska konstrukcija na vrhu.

Ključnu ulogu u postizanju ovog rezultata igra prisustvo centralnog dvorišta koje postaje savršen izvor svetlosti. Dnevni boravak smešten je na centralnom spratu, u prostoru koji deli sa kuhinjom, trpezarijom, radnim kutkom i, naravno, centralnim dvorištem.

Zidovi od cigle: Zaštitni znak

Iako je spoljašnja konstrukcija napravljena od izložene crvenkaste cigle, enterijer zadržava ovaj završetak kao omaž prošlosti i tradiciji. Zidovi od cigle su konstanta u različitim prostorijama, kombinujući ih s drugim materijalima.

Što se tiče palete boja, prostori su uređeni u sivim i crnim tonovima, stvarajući vrlo urban i savremen efekat. Na slici je glavni zid dnevnog boravka, prema kojem je usmeren sofa, a gde su postavljeni televizor i kamin. Sa desne strane, pored detalja od cigle, počinju kuhinjski elementi.

Transformacija uskog stana: Pažljivo osmišljena kuhinja

Budući da se zgrada u kojoj se nalazi ovaj stan sastoji od poslovnih prostora u prizemlju na nivou ulice, glavni stanbeni sprat je na centralnom nivou. Na trećem spratu, koji se pristupa unutrašnjim stepeništem, povezuje se sa prijatnom krovnom terasom. Ovo je kuhinja, koja je dizajnirana kao još jedan prostor u dnevnom boravku.

Njen otvor pruža udobnost i prostranost. Izabrani su crni elementi sa sivim kamenim radnim površinama. Centralno ostrvo ima šank sa L-oblikovanim stolicama i u sebi sadrži sudopera. Prednji deo koji vidimo ovde, pričvršćen za zid, pruža prostor za odlaganje, integriše frižider i šporet na gas. Na suprotnoj strani, kuhinjski elementi se završavaju još jednim nizom ormarića i radne površine. Posebno se ističe lampa od bakra i stakla koja visi iznad ostrva.

Od kuhinje do trpezarije, prolazeći kroz centralno dvorište

Ova slika prikazuje kako je studio zadužen za projekat, VFA Architecture + Design, rešio tranziciju između prostorija na glavnom spratu ovog stana. Iz potpuno integrisane kuhinje, dolazi se do trpezarijskog i radnog prostora, gde se nalazi i stepenište koje povezuje spratove i omogućava pristup stanu; kroz prolazni prostor koji se koristi kao ormar i klupa.

Centralno dvorište je odgovorno za pružanje prirodne svetlosti celom spratu. Ovaj mali spoljni prostor je osmišljen kao dnevna soba u kojoj su postavljeni sofa i nekoliko uređaja za grejanje, što omogućava korišćenje prostora tokom hladnijih meseci.

Trpezarijski prostor pored stepenica

Sa druge strane centralnog dvorišta nalazi se višenamenski prostor, koji može biti trpezarija, ali i prostor za sastanke, s obzirom da ovde postoji i radni sto prilagođen zidu. Može biti dobar prostor za sastanke ili obroke. Nije daleko od kuhinje, što olakšava kretanje, iako kuhinja ima šank na centralnom ostrvu za brze obroke. Ovde se takođe vide zidovi od cigle, koji dele scenu sa drvenim podom i glatkim zidovima.

 


Borjana Božić

Artjafara/gettyimages