Saveti za čišćenje kamina i lepši izgled u prostoru

by | November 3, 2023
Saveti za čišćenje kamina i lepši izgled u prostoru

Pre prve vatre, čišćenje kamina obezbediće sigurnu i toplu zimu uz manju potrošnju ogreva. U nastavku pogledajte savete za čišćenje ali i dekoraciju.

Saveti za čišćenje kamina i lepši izgled u prostoru

Čišćenje dimnjaka

Pre svega, bilo bi dobro da se uverite da je unutrašnjost vašeg dimnjaka potpuno očišćenja od čađi i ostataka, kako biste bili sigurni da je potpuno bezbedan za novu sezonu. Možete pozvati odžačara koji će to u skladu sa standardima.

Dimnjak i dožak bi trebalo pregledati i očistiti makar jednom godišnje. Idealno bi bilo da to uradite na jesen ili proleće kada je van upotrebe.

Članak se nastavlja posle reklama

Bez obzira da li imate veliki, tradicionalni dimnjak za otvorenu vatru ili dimnjak za peć na drva, odžačar će obezbediti da se ove oblasti pravilno pregledaju na oštećenja i da se temeljno održavaju radi čistog i bezbednog prostora.

Čišćenje kamina

Nakon što ste očistili dimnjak, vreme je da detaljno očistite i svoj kamin ili peć tako da bude spreman za prvu vatru. U nastavku pogledajte najvažnije savete za čišćenje kamina:

Očistite cigle ili pločice koje okružuju vaš kamin da biste ih oslobodili čađi i prljavštine.

Članak se nastavlja posle reklama

Očistite staklo na peći na drva da biste dobro videli plamen dok gori vatra.

Očistite unutrašnjost peći ili kamina da biste se rešili starog pepela i čađi. Ostatak pepela odložite sa kućnim otpadom ili se može reciklirati u kompost.

Članak se nastavlja posle reklama

Očistite pribor za ognjište tako da bude svež i spreman za upotrebu.

Kamin i peć može vrlo brzo da se zaprlja, tako da bi njihovo redovno čišćenje doprinelo lepšem izgledu i bezbednoj vatri tokom cele zime.

Članak se nastavlja posle reklama

Spremite drva za loženje

Kada pripremate svoj kamin ili peć za zimu, važno je osigurati i da imate dovoljno drva.

Kada odlučujete o tome koja vrsta drveta je najbolja za vašu vatru, po svaku cenu izbegavajte mokro, tretirano, polirano, lakirano, nauljeno ili otpadno drvo kao što su palete, nameštaj ili ograde. Vrste tvrdog drveta dobrog kvaliteta kao što su jasen, hrast, bukva ili breza će najčistije i najduže goreti jakim plamenom. Izbegavajte meko drvo kao što su bor, jela i čempres, koje prebrzo sagoreva i proizvodi više dima.

Članak se nastavlja posle reklama

Pripremite prostor za drva

Bez obzira da li želite da posložite i izložite drva ili tražite ideje kako da ih prikrijete, kreativnost zaista pomaže i u organizaciji i uspostavlja privlačnu fokusnu tačku u vašem prostoru.

Od korpi, do sanduka i zidnih niša napravljenih po meri, postoji toliko načina za skladištenje drva. U nastavku smo izdvojili privlačne ideje koje doprinose šarmantnom ambijentu.

Članak se nastavlja posle reklama

Članak se nastavlja posle reklama

Dekoracija kamina

Na kraju, kada sve pripremite, očistite i posložite za prvu vatru, dodavanjem završnih ukrasnih detalja doprinećete osećaju udobnosti i komfora u svom domu.

Dodavanje mekih ćebadi, jastuka i sveća u vaš prostor, ovi jednostavni dodaci za dekoraciju kamina su ono što može učiniti kuću domom i može pomoći u stvaranju opuštajućeg i privlačnog ambijenta kada sedite oko vatre.

Toplo i šarmantno: Najlepša dekoracija kamina

Članak se nastavlja posle reklama

Miljana Momirović

Bogdan Kurylo/GettyImagesPlus