Spavaća soba: 10 preporuka koje treba da primenite

Spavaća soba je naše utočište i mi vam dajemo 10 saveta kako da je učinite idealnom

by | January 31, 2023
spavaća soba

Dekoraterka Pia Capdevila nam daje  savete kako da uredimo spavaću sobu da bi uživali u udobnom, dobro uređenom prostoru koji poziva na miran odmor.

Spavaća soba: Oaza mira

Spavaća soba je najintimnija soba u kući. To je mesto gde se odmaramo, naše utočište i mesto gde skupljamo energiju za borbu u sledećem danu. Zbog toga je ključno stvoriti prostor koji poziva na opuštanje i pogoduje našem odmoru.

Obnovite jedan deo nameštaja i ponovo mu udahnite život

Postoje vrlo jednostavni načini da obnovite neki komad nameštaja. Svejedno da li je u pitanju neki mali deo ili ogromni komad nameštaja. Uz malo krede ili igrom sa raznim materijalima možete da date komadu nameštaja sasvim novi izgled. Na taj način možete ujedno i da promenite stil u kome je vaša spavaća soba uređena: urbani, rustikalni, minimalistički

Članak se nastavlja posle reklama

Unesite prirodne materijale

Suživot sa prirodom je prestao da bude trend i postao je stil života. Ukoliko se još uvek niste odlučili ka takvom tipu života, ova godina je dobar trenutak. Odlučite se za drvo, biljna vlakna, prirodni tekstil koji će delovati umirujuće na vas. Okrenite se prirodi i unesite blagostanje u svoju spavaću sobu.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Spavaća soba: istaknite zid tapetama

Tapete se ponovo vraćaju na zidove. Tapete nude bezbroj dekorativnih mogućnosti i lako se postavljaju zbog toga su idealne ako želite da napravite vidljivu promenu u spavaćoj sobi, a da se ne pomučite previše. Možete da istaknete jedan zid tapetom, a možete i da celoj sobi date novi izged ukrasivši sve zidove tapetama.

Članak se nastavlja posle reklama

Promenite posteljinu da biste se bolje odmorili

Posteljina direktno utiče na kvalitet vašeg odmora. Previše krut čaršav ili pokrivač za jorgan koji ne diše mogu vam pokvariti odmor. Najbolje bi bilo da koristite 100% lan i pamuk koji su prirodni tekstili i koji će pozitivno uticati na vas. Dobićete mir, ali istovremeno i atmosferu čiste i udobne spavaće sobe .

 

Članak se nastavlja posle reklama

Spavaća soba: uredite orman

Dovođenje ormana ili garderobe u red je još jedan savet koji nam daje dizajnerka Pia Capdevila. Izvadite sav sadržaj iz ormana i napravite selekciju. Izbacite garderobu koju dugo niste nosili i poklonite je nekome. Napravite mesta u ormaru za nove stvari. Samo svest o tome da vam je orman uredan biće dovoljna da čim uđete u spavaću sobu vaš mozak bude opušteniji.

Članak se nastavlja posle reklama

Spavaća soba : pronađite mesto za nakit

Pronalaženje mesta za vaš nakit i sitne dodatke je još jedna od njenih preporuka. Sigurno imate minđuše, ogrlice, prstenje i drugi nakit koji se i ne sećate da imate jer jednostavno ne znate gde se nalaze jer su svugde pomalo. Dakle, ako nađete prostor samo za nakit, rešićete i gubljenje istog, a ujedno će i vaša spavaća soba dobiti sređeni izgled.

Spavaća soba: dekorišite podnožje kreveta

Ukoliko lepo uklopite ovaj dekorativni detalj sa ostatkom spavaće sobe, ne možete pogrešiti. Odaberite mekano ćebe koje će odgovarati jastucima ili uzglavlju. Važno je da ovaj dekorativni detalj pokriva najmanje jednu trećinu kreveta.

Članak se nastavlja posle reklama

Ukrasite zid ličnim fotografijama

Kako spavaća soba predstavlja vašu intimu, onda su svakako fotografije vas i vama dragih osoba jedan deo nje. Ukoliko ipak ne želite da vaše  fotografije budu izložene kao dekorativni detalj, onda možete zidove ukrasiti lepim kompozicijama neutralnih slika.

A možete naravno koristiti i jedno i drugo, samo pazite da u tom slučaju ne pretrpate sobu. Spavaća soba sa praznim zidovima će uvek biti hladnija od one sa dekoracijom.

Članak se nastavlja posle reklama

Sklonite ili sakrijte televizor iz spavaće sobe

Iako vam je možda lakše da zaspete uz televizor, on utiče na kvalitet sna i nećete se baš uspešno odmoriti ukoliko vam je televizor u spavaćoj sobi. Međutim, ako vam je ipak teško da se odreknete ovog luksuza pred spavanje, bar pronađite način da ga sakrijete kako biste bili odmorniji.

Članak se nastavlja posle reklama

Spavaća soba: vodite računa o tome na čemu spavate

Nemojte zaboraviti da povremeno okrećete dušek na kome spavate. Preporuka je da se to radi na svaka 3 meseca.

Takođe, nadmadrac može biti sjajno rešenje kao dodatak ako vam je dušek neudoban. On se postavlja na dušek kako bi pružio veću stabilnost dok spavao, povećao debljinu dušeka i produžio vek njegovog trajanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Učinite da vaša spavaća soba zaista bude oaza mira i da vam pruža odmor koji vam je potreban.


https://www.elmueble.com/decoracion/12-propositos-que-deberias-plantearte-para-tu-dormitorio-en-2023_50366

Liudmila Chernetska/GettyImagesPlus