Mala spavaća soba u kojoj se možete opustiti

Kada su prostorije male, mnogo ih je teže urediti. Potrebno je voditi računa o mnogim detaljima, prostoru, bojama. Mala spavaća soba je isto toliko zahtevna za uređenje. 

by | April 18, 2023
Mala spavaća soba

Kada su prostorije male, mnogo ih je teže urediti. Potrebno je voditi računa o mnogim detaljima, prostoru, bojama. Mala spavaća soba je isto toliko zahtevna za uređenje. 

Ukoliko se pitate kako da uredite malu spavaću sobu bez stresa, znajte da je to moguće. Dobar raspored, urednost i stil su prvi koraci ka tome. Mala spavaća soba u kojoj se možete opustiti je uz sledeće savete na korak od vašeg doma.

Mala spavaća soba u kojoj se možete opustiti

Svetle boje za vizuelno veći prostor

Možda metar govori jedno kada je u pitanju spavaća soba, ali treba da budete svesni da će spavaća soba izgledati vizuečno mnogo veća ako se budete služili svetlim bojama prilikom dekoracije. Svetlim bojama poput bele, bež ili svetlo sive okrečite zidove, birajte te boje posteljine, tepiha, zavesa. Svetlost koja se u ovim bojama reflektuje učiniće da soba izgleda dosta veće.

Multifunkcionalni nameštaj po meri

Kada birate nameštaj iz salona, a imate malu spavaću sobu, morate biti opterećeni time da li će krevet, dušek, ormar, ogledalo i drugi delovi uopšte stati u vašu sobu. Neka u vaš krevet, ispod dušeka budu ugrađene fioke, ispod prozora napravite klupu koja je ujedno i tajno skladište za posteljinu. Ovo je odličan način da iskoristite prostor.

Ugrađeno uzglavlje sa policama

Bračni krevet i noćni stočići mogu zauzeti mnogo prostora. Zbog toga je ovo odlično, a ujedno i lepo rešenje da imate dosta prostora kako za spuštanje stvari koje biste inače držali na noćnom stočiću, ali i dekoracije.

Nameštaj ispod prozora

Prostor ispod prozora često ostaje neiskorišćen. Koristite ga za police, ormariće, cipelarnik. Ovo može biti moćan i praktičan detalj.

Ugradni ormari

Mala spavaća soba zahteva dobru organizaciju. Da biste je uspostavili, osmislite ugradne ormare za odeću koji uopšte neće zauzimati mnogo prostora.

Radni sto ili sto za šminkanje ispod prozora

Kao što je već rečeno, prostor ispod prostora trebalo bi da je popunjen. Ukoliko u ostatku doma nemate prostora za radni sto, ili ukoliko volite da imate kutak za šminkanje, ovo može biti savršen način da to sebi i obezbedite.

Mala spavaća soba sa ogledalima

Efikasno rešenje za malu spavaću sobu je dekoracija ogledalima. Što je veće ogledalo – to je više svetla u prostoriji. Ogledalo na zidu ne zauzima prostor, a čini sobu prostranijom i svetlijom.

Bele grede

Ukoliko je vaša spavaća soba smeštena pod kosine krova, iskoristite taj kosi prostor za dekoraciju belim gredama. Bela boja čini sobu prostranijom što ljude koji u njoj borave čini opuštenijim.

Otvoreni ormar

Otvoreni ormar ili ormar bez vrata je jedinstveno rešenje za maksimalno iskorištavanje prostora. Ugradni ormari sa mnoštvom polica bez vrata učiniće da vaš prostor izgleda dublje. Ukoliko se ipak plašite prašine koja će padati po odelu, odlučite se za staklena vrata ili prozirnu zavesu.

Most ormar

Most ormar iznad kreveta u maloj spavaćoj sobi je jedno od najpopularnijih rešenja. Osim što izgleda lepo, vrlo je efikasan i omogućava vam da u spavaću sobu smestite više stvari.

Nadamo se da smo vam olakšali predstojeće uređenje male spavaće sobe. Budite kreativni i oslobodite ideje kojima ćete učiniti da prostor bude i funkcionalan i lep.


Jovana Jevtić

runna10/ Getty Images Plus