Vastu: Šta je i kako ga koristiti u unutrašnjosti

by | June 7, 2024
Vastu: Šta je i kako ga koristiti u unutrašnjosti

Sve više ljudi je zainteresovano za drevna znanja koja pomažu u stvaranju harmonije i lakoće u životu. Jedno od ovih učenja je Vastu. Šta je to i kakve veze ima sa enterijerom, objašnjava Larisa Skorokhodova, osnivač Međunarodne škole Vastu Home.

Šta je Vastu jednostavnim rečima?

Vastu je nauka o domu. Ovo je drevni sistem znanja o tome kako stvoriti takvo okruženje u svom domu da okruženje (kuća, stan) podržava, daje snagu, pomaže da živite srećno, prosperitetno i u harmoniji sa sobom i svetom. Vastu je deo vedskog znanja starog više od 7000 godina. Ovaj sistem pomaže vam da uredite svoj dom u skladu sa prirodom, prilagođavajući ga ritmovima univerzuma i tokovima pozitivne energije tako da „kuće i zidovi pomažu“.

Vastu nije sujeverje, religija ili magija. Ovo je višestruki pristup koji kombinuje arhitekturu, fiziku, matematiku, astronomiju, geometriju, anatomiju, jogu, astrologiju, ajurvedu, prostornu ergonomiju, dizajn enterijera, uticaj boja na čoveka, pa čak i psihologiju.

Iako je Vastu veoma drevna nauka, to je moderan i efikasan alat sa kojim možete lako i bez stresa stvoriti život ispunjen srećom, zdravljem i svetlim utiscima. Jednom kada shvatite kako Vastu funkcioniše, možete ga koristiti da biste koristili sebi i svojoj porodici tokom celog života.

Kako dom utiče na naše živote?

Energetska struktura doma (tj. kojim energijama je životni prostor ispunjen) može pozitivno ili negativno uticati na sve oblasti života osobe. Kako se ovo dešava? Činjenica je da je svaki prostor odraz strukture univerzuma; u stvari, kuća je naš mikrouniverzum koji prima različitu energiju sa različitih strana sveta (pozitivnu, harmonizirajuću i negativnu, destruktivnu).

Prostor kuće je neka vrsta ogledala, i na osnovu prednosti i mana u svakoj zoni, možete dijagnostikovati uzrok prepreka u životima stanovnika. Štaviše, uz pomoć Vastua možete „izlečiti“ svoj prostor i uskladiti sve oblasti života. „Tačan“ dizajn i dekor će pomoći u tome.

Kako koristiti Vastu u enterijeru?

Da biste ispravili nedostatke prostora, nije potrebno rušiti zidove ili se preseliti u drugi stan. Dovoljno je primeniti jednostavna unutrašnja rešenja kako bi život zablistao novim bojama! Vastu i kvantna fizika kažu isto: sve u našem svetu sastoji se od energije, svaki materijalni objekat ima svoju energetsku frekvenciju. Ako se ova frekvencija „podesi” na istu talasnu dužinu kao univerzum, onda će svaki objekat u kući postati objekat moći.

Pravilna upotreba materijala, tekstura, boja, dekora i svetla može imati pozitivan uticaj na život. Na primer, pomerite sofu, okačite zavese druge boje ili sliku sa „pravom“ parcelom na „pravom“ mestu i pozitivni događaji će početi da se privlače u vaš život.

Odnosi i samopouzdanje

Na primer, da u životu bude više ljubavi, strasti, muške pažnje i divljenja prema sebi, transformišite jugoistočnu zonu stana, koja je pod okriljem Venere. Izaberite mat teksture za nameštaj i zidove, boje u zemljanim nijansama poput kapućina, kafe sa mlekom, ljuske oraha i slično. Za prozore birajte debele tekstilije u prirodnim bojama. Pomerite tešku komodu ili fotelju na jugoistok. Postavite saksije boje peska sa cvetnim biljkama na prozorske daske, kao što su orhideje ili „ženska sreća“. Izaberite toplo osvetljenje za lampe.

Finansije

Odgovoran za novčani tok je sever, glavni sektor „novca“ u kući. Birajte teksture, završne materijale i nameštaj u svetlim nijansama koje dobro reflektuju svetlost, poput slonovače, svetlo plave i bele. Što je više svetla na severu, to će više novčane energije biti u kući. Dobra tehnika za „buđenje vibracija“ severa su velika ogledala na severnom zidu. Na podu u severnoj zoni najbolje će funkcionisati prirodni beli mermer koji polarizuje svetlost u energiju, ili izaberite „mermerne“ pločice. Oslobodite ovaj deo kuće od teškog nameštaja što je više moguće. Lagan i prozračan tekstil koji propušta svetlost i stvara osećaj prozračnosti u prostoru je najbolji izbor. Uverite se da je osvetljenje hladno.

Zdravlje

Istočni pravac je odgovoran za zdravlje, budući da upravo sa ove strane sveta izlazi Sunce i donosi pranu – životnu energiju. Istok takođe treba da bude što svetliji, svetliji i slobodniji. Boje za istočnu zonu su svetlo bež, mlečna, slonovača, breskva, svetlo žuta, pa čak i crvena (istok je jedina zona u kući u kojoj možete koristiti ovu nijansu, samo izaberite njenu prigušenu verziju). Koristite zlatne ili srebrne okove na istoku, tamne boje nisu dozvoljene, čak ni u detaljima. Dodajte energiju žive vatre ovoj oblasti – pronađite mesto za sveće na prelepom poslužavniku. Tekstil je lagan i lagan sa blagim sjajem. Važno je da na istoku postoji svetlo, hladno osvetljenje.

Vastu nosi drevnu mudrost za stvaranje ravnoteže u prostoru doma i prostoru života. Primenite ove jednostavne principe i uživajte u harmoniji i blagostanju u vašem domu.

Lisa Anna/pexels.com

Tags: