Najčešći sukobi parova prilikom uređenja doma i kako ih rešiti

by | November 15, 2023
Najčešći sukobi parova prilikom uređenja doma i kako ih rešiti

Svi koji su živeli sa partnerom znaju da zajedničko useljenje zvuči zabavno dok ne dođe vreme za uređenje. Onda, morate nekako odlučiti gde će viseti onaj uokvireni dres Čikago Bulls-a ili kako stilizovati roze marokanski podmetač uz crnu kožnu fotelju.

Sukobi parova prilikom uređenja doma

Spajanje nameštaja, ili čak početak iz početka, nije za slaba srca. Danas govorim o najčešćim svađama parova prilikom dizajniranja njihovog doma i kako ih upravljati čuvajući svoj razum – i vezu – netaknutu.

1. Misliš da se stvari tvog partnera neće uklopiti s tvojim

Partneri ne moraju se odriču svih svojih dragocenih stvari kada opremaju novo mesto zajedno. Ali, kada je reč o komadima koji odražavaju krajnost tvog stila dekoracije, a koji drugi ne voli, jednostavno im reci zbogom. Da, može biti teško, ali ako tvoj plakat “Smiri se i kupi još cipela!” ne opisuje vas kao par, verovatno je vreme da ga pustiš i pronađeš nešto što oboje volite.

Kada si u nedoumici, sledi pravilo trojke: tvoje, moje i naše. Možda zadržiš stolicu od baršuna koju voliš (moje), ali je stilizuješ sa partnerovim plaid pokrivačem (tvoje) i novim kožnim podmetačem (naše). Ovo pravilo osigurava da stil nijedne osobe ne postane premoćan, i da vaši komadi doprinose koherentnom dizajnu koji odražava oboje.

2. Možete se složiti samo oko osnovnih komada – i sada vam prostor deluje dosadno

Ovo je jedna od najčešćih svađa u vezi sa uređenjem. Mnogi parovi s kojima sam radila ne mogu se složiti oko onoga što vole, pa završe birajući nameštaj koji je najmanje uvredljiv za oboje. To obično rezultira prostorom koji izgleda i oseća se kao veliki dosadnjaković. Ako je ovo vaša trenutna situacija, uključite jedinstvene komade koji odražavaju ko ste kao par. Okviri nekih fotografija sa vaših zajedničkih putovanja, izložba knjiga koje oboje volite čitati ili napunite barski sto svojim omiljenim pićima. Malo namernog dodavanja detalja može osvežiti svaki prostor.

3. Sukobi parova oko palete boja

Naše individualne preferencije boja su veoma lične, pa može biti teško pronaći paletu koja odgovara obema stranama. Umesto da se svađate oko boja, preporučujem fokusiranje na teksture kako biste uneli raznolikost. Uvedite puno biljaka, udobnih ćebe i pletenih korpi za odlaganje (zdravo, forma i funkcija!) kako biste dodali interesantnost dizajnu.

4. Zapeli ste za svaki detalj i ne možete doneti nijednu odluku

Važno je zapamtiti da postoji mnogo delova koji čine kompletan dizajn prostorije. U velikoj šemi stvari, ta lampa za sto koju tvoj partner voli – a koju ti smatraš samo OK – neće razbiti čitav prostor. Uključivanje jednog modernog stolnjaka ne znači da će cela soba delovati hladno ili dosadno. Pokušajte gledati svaki predmet u kontekstu cele sobe umesto da se zadržavate na svakom komadu pojedinačno. Taj moderni stolić sa nekoliko tvojih omiljenih vintage nalaza rezultiraće vinjetom koju oboje volite.

5. Uređenje prestaje biti zabavno, i nijedno od vas to više ne želi raditi

Uređenje kao par uvek počinje tako nadajuće! Zamislimo kasne noći ispunjene picom, pivom i valjcima za farbanje, gde lako stvarate prelep prostor gde ćete organizovati filmske večeri i nedeljna okupljanja za fudbal. Ali dovoljno brzo, izbor boje postaje manje o zabavnom iskustvu, a više o tome što tvoj partner želi obojiti dnevnu sobu zeleno dok ti jasno znaš da je siva pravi odgovor.

Udahni duboko. Uzmi svoje omiljeno piće, pokupi neke časopise i provedi noć pregledajući ih zajedno bez brige o donošenju stvarnih odluka. Zabeležite koje sobe vam se sviđaju, a koje ne, i ne bojte se postavljati pitanja o tome zašto tvoj partner misli da su crveni zidovi u spavaćoj sobi dobra ideja. Možete pronaći zajednički jezik gde to niste očekivali, i barem ćete imati bolju predstavu o tome šta svako od vas želi od vašeg doma u budućnosti.

Borjana Božić

gorodenkoff/gettyimages