Ultimativni vodič za obilazak Pariza: Izbegnite prevare i provedite se nezaboravno

by | August 17, 2023
obilazak Pariza

Bez obzira da li ga posećujete po prvi put ili želite da ga doživite kao pravi Parižanin, ovi saveti za obilazak Pariza učiniće vam ogromnu uslugu.

Ultimativni vodič za obilazak Pariza: Izbegnite prevare i provedite se nezaboravno

Najbolje doba godine za obilazak Pariza

Jun – avgust

Nema boljeg vremena za uživanje u čuvenoj gradskoj kulturi kafića i obalama Sene nego tokom leta. Sezona donosi besplatne filmske doživljaje na otvorenom i besplatne koncerte. I ne samo to, duž Sene je formirana plaža za sunčanje. Imajte na umu da ćete Grad svetlosti deliti sa dosta drugih turista.

Iako je leto primarna turistička sezona, neki manji muzeji zajedno sa mnogim buticima, antikvarnicama, restoranima i umetničkim galerijama zatvaraju se tokom avgusta, meseca kada mnogi Parižani napuštaju grad na sopstveni odmor.

Septembar – oktobar

Ako želite da doživite manje gužve dok ste u Parizu, ali ne želite da odustanete od lepog vremena, jesen je najbolji izbor. Pored kraćeg vremenskog rastojanja do vrhunskih atrakcija, putnici će takođe imati koristi od prelepog sezonskog lišća.

Novembar – decembar

Znamenitosti su tiše, a cene su niže tokom zime, što ga čini odličnim periodom ako želite da prođete jeftinije. Dok je vreme uglavnom kišovito i hladno, sneg se retko viđa. Svetlucava bajkovita svetla, jarko ukrašene jelke i izlozi prodavnica i klizališta na otvorenom čine decembar magičnim mesecom za boravak u Parizu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Taubert (@emilytaubert)

Mart  – maj

Proleće (posebno april i maj) je idealno za posetu Parizu, jer će gužve biti sve manje, ali će vreme biti lepo. Iako temperature mogu biti malo hladnije do maja, putnici će biti oduševljeni šarenim prolećnim cvećem koje prožima prelepe parkove Pariza.

Smeštaj u Parizu

Pronalaženje mesta za boravak u Parizu može biti zbunjujuće i stresno, posebno ako je ovo vaša prva poseta. Ali prvo, morate razumeti pariske četvrti i kako su oni postavljene.

Pariz je podeljen na 20 četvrti ili arondismana. Okruzi počinju sa 1. četvrti koji se nalazi u centru Pariza u blizini Luvra i razvija se širom grada kao točak ili sat. Ne postoji arondisman koji je bolji od drugih, svaki ima svoj jedinstveni šarm i karakter.

1. četvrt za razgledanje Pariza

Ako planirate mnogo da razgledate, ostanite u 1. arondismanu. Zaista, mnoge od najpoznatijih znamenitosti Pariza nalaze se u ovom okrugu, a vi ćete biti u dobroj poziciji da vidite mnoge druge. Ipak, ovo je jedno od najskupljih oblasti za smeštaj dok ste u Parizu, pa imajte i to na umu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cris Silveira (@crissilveira)

7. četvrt za boravak u Parizu po prvi put

7. četvrt je savršeno mesto za boravak za one koji prvi put dolaze u Pariz! Zaista, u ovom okrugu, na korak ste od mnogih gradskih znamenitosti i smatra se jednim od najboljih kvartova za šetnju.

2., 3. i 4. četvrt za šoping u Parizu

Od šik butika prepunih lokalnih pariskih dizajnera do najboljih pristupačnih francuskih modnih brendova – ovi kvartovi će vam pružiti pregled modnih komada po skoro svakoj ceni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emily Taubert (@emilytaubert)

5. i 6. četvrt u Parizu za porodice

5. i 6. četvrt su veoma prijatne sa odličnim igralištima i lako prohodne sa pristupom prodavnicama, lokalnim radnjicama i restoranima. Nisu toliko povezane sa metroom kao ostale četvrti i nude tiši osećaj, kao da ste na selu. Vrlo su umetnički uređenje i prepune malih muzeja.

Vodič za odlaske u restoranu tokom obilaska Pariza

 • Prvo, ako je meni na engleskom, nemojte ići tamo, to znači da restoran cilja na turiste, hrana neće biti tako sjajna i cene će biti visoke.
 • Izbegavajte da jedete u blizini spomenika i većini turističkih oblasti, ali umesto toga, prošetajte mirnijim kvartovima i idite u lokalne restorane.
 • Najbolji restorani u Parizu se uvek brzo rezervišu, tako da se preporučuje da to uradite nekoliko nedeja ili čak meseci pre dolaska u Pariz.
 • U Parizu postoje dva različita vremena za obroke: ručak je obično od 12 do 14:30, a večera oko 19:30-11 časova. Ako ste gladni između, uvek možete da uđete u poslastičarnicu.
 • Potražite „Formule Midi“ koja je u osnovi opcija za ručak sa fiksnom cenom. Ovaj fiksni meni, koji se najčešće nalazi tokom ručka i tokom radne nedelje, obično se menja svakog dana dok cena ostaje ista. Takođe, obično imate izbor Entree + ​​Plat (predjelo i glavno jelo), Plat + Dessert (glavno jelo i desert), ili možete izabrati da imate sva tri jela. Možete dobiti najmanje dva ili tri jela za manje od 20 evra.
 • Ne ustručavajte se da tražite „doggie bag“ ako želite da ponesete ostatke kući. To nije uobičajena stvar u Parizu, ali je uvek bolje nego ostaviti obilje hrane na tanjiru.
 • Naknada za bakšiš je već uključena u cenu vaše hrane. Dakle, dodatni bakšiš („pourboire“ na francuskom) nije potreban. Međutim, neki Parižani ostavljaju malo više za dobru uslugu (oko 2% -5% od ukupnog iznosa).
 •  

  View this post on Instagram

   

  A post shared by b e n e d i c t e (@wanderwonders)

Obilazak Pariza: Saveti za bezbednost

 • Čuvajte se lažnih taksija! Kada sletite u grad, dobićete mnogo ponuda od ljudi, nudeći vam vožnju do centra grada po nižoj ceni. Ali obično traže dupli iznos. Uvek uđite u automobil sa zvaničnim taksi znakom (treba da bude napisano „Taxi Parisien“).
 • Preferirajte G7 taksije nego pariske taksije i Uber. Neki pariski taksiji i Uber su veoma nepristojni: ili odbijaju da idu na vašu lokaciju ili vas ne voze na pravo odredište ili neki od njih mogu krenuti dugim putem da povećaju cenu vožnje.
 • Morate biti oprezni kada podižete gotovinu sa bankomata, posebno ako vidite grupu mladih ljudi kako luta okolo.
 • „Prevara sa zlatnim prstenom“ je veoma česta prevara u Parizu. Kada lutate gradom, verovatno ćete čuti zveckanje metalnog prstena obloženog zlatnom bojom kako udara o zemlju. Dama vas može pitati da li ga želite i insistiraće da ga uzmete. Kada pristanete da uzmete prsten, ona će tražiti novac i reći će da ste ga kupili.
 • U blizini Ajfelove kule i većini turističkih područja postoji mnogo lažnih dobrotvornih grupa. Često se pretvaraju da skupljaju dobrotvorne svrhe za gluve i neme.
 • Budite svesni svog okruženja dok sedite u kafićima. Dragocene stvari na stolu (mobilni telefon, kamera itd.) i torbe ispod stola lako mogu biti ukradene.

I voila! Nadamo se da će vam ova jvodič za obilazak Pariza pomoći da ga doživite kao lokalni Parižanin.


Miljana Momirović

StockByM/GettyImagesPlus