Napušteni jugoslovenski spomenici koji izgledaju kao da su došli ravno iz budućnosti

by | January 25, 2018
SFRJ spomenici

Ove strukture su nam svima jako dobro poznate. Naručio ih je Josip Broz Tito 60tih i 70tih godina prošlog veka kako bi odao počast poginulima u bitkama tokom Drugog svetskog rata.

SFRJ spomenici slika 2 SFRJ spomenici slika 3 SFRJ spomenici slika 4 SFRJ spomenici slika 5

Spomenici su podignuti na mestima gde su se bitke odigrale kao što je Tjentište, Kozara i Kadinjača ili gde su bili koncentracioni logori kao što je Jasenovac i Niš. Spomenike su izradili različiti skulptori kao što su Dušan Džamonja, Vojin Bakić, Miodrag Živković, Jordan i Iskra Grabul, i arhitekti kao što su Bogdan Bogdanović i Gradimir Medaković.

SFRJ spomenici slika 6 SFRJ spomenici slika 7 SFRJ spomenici slika 8 SFRJ spomenici slika 9 SFRJ spomenici slika 10 SFRJ spomenici slika 11SFRJ spomenici slika 12

Spomenici predstavljaju veoma moćne elemente u prostoru koji su vizuelno pokazivali snagu SFRJ. Tokom 80tih godina 20. veka ovi spomenici su godišnje privlačili milione posetilaca, posebno mlade pionire koji su ovde dolazili na „patriotsko obrazovanje“. Kada se SFRJ raspala ovi spomenici su potpuno napušteni a njihovo simbolično značenje je potpuno izgubljeno.

SFRJ spomenici slika 13 SFRJ spomenici slika 14 SFRJ spomenici slika 15 SFRJ spomenici slika 16 SFRJ spomenici slika 17 SFRJ spomenici slika 18 SFRJ spomenici slika 19

Od 2006. do 2009. belgijski fotograf Jan Kampanaers je obilazio region bivše SFR Jugoslavije i uz pomoć mape iz 1975. godine obilazio nekadašnje jugoslovenske spomenike. Svojim aparatom on je zabeležio ove melanholične i upečatljive fotografije zaboravljenih divova.

SFRJ spomenici slika 20 SFRJ spomenici slika 21 SFRJ spomenici slika 22 SFRJ spomenici slika 23 SFRJ spomenici slika 24SFRJ spomenici slika 25  SFRJ spomenici slika 26

Njegove fotografije navode da se postavi pitanje: mogu li ovi nekadašnji spomenici nastaviti da postoje kao čiste skulpture?

S jedne strane, njihovo oronulo fizičko stanje i nemar od strane institucija oslikavaju mnogo širu sliku socio-istorijskog lomljenja. S druge strane, ovi spomenici su još uvek neverovatno lepi bez velikog simboličnog značaja.

Izvor: cracktwo.com