YTONG – Kratak vodič za renoviranje doma

by | December 27, 2019

Verovatno ste već čuli da se Ytong koristi za izgradnju velikih objekata i porodičnih kuća, ali da li znate za šta se sve može upotrebiti Ytong pri renoviranju? Ytong materijalom možete uspešno pregraditi prostor, ozidati elemente u kupatilu, denivelisati podove, ozidati kamin ili izraditi unikatne police.

U nastavku teksta saznajte kako možete ulepšati Vaš životni prostor primenom Ytong materijala, uz veoma malo ulaganja i potrebnog vremena za realizaciju.

Pregradni zid

Veoma često postoji potreba za nekim dodatnim kutkom unutar stana ili kuće. Bilo da je u pitanju proširenje porodice i dodatna dečja soba, radni prostor ili nešto treće, pregradni zid može doneti potpuno novu dimenziju u Vaš dom i prilagoditi prostor različitoj nameni.

Ukoliko želite da brzo i jednostavno pregradite prostor, opredelite se da pregradni zid izgradite od Ytong materijala. Važno je napomenuti da pregradni zid u celini ili delimično pregrađuje prostor i nije deo noseće konstrukcije. Upravo iz tog razloga za njegovo zidanje najbolje je upotrebiti tanje Ytong blokove, namenjene za pregradne zidove, dimenzija od 10 do 15 cm.

Debljina od 10 cm je dovoljna ako u zid nećete horizontalno polagati instalacije i dodatno ga opterećivati. U suprotnom, radije se odlučite za deblji blok, odnosno 12 ili 15 cm, koji će obezbediti i bolju zvučnu zaštitu.

Kako da pravilno izvedete gradnju pregradnog zida od Ytong materijala, saznajte ovde.


Elementi u kupatilu

Kupatilo ne renoviramo tako često jer je njegovo preuređenje obično povezano s visokim troškovima i obimnim radovima. Upravo zato je pravilno planiranje veoma važno. Sami ili pomoću iskusnog majstora -keramičara, sa Ytong blokovima izradite niz zanimljivih, unikatnih elemenata.

 

Za koje sve elemente i radove u kupatilu možete koristiti Ytong?

  • Obziđivanje kade za kupanje dodatnim stepenicama i prostorom za odlaganje
  • Obziđivanje ili gradnja tuš kabine
  • Niski pregradni zidovi
  • Postolje za lavabo
  • Police za odlaganje (u tuš kabini, uz kadu, lavabo…)
  • Poravnavanje neravnih zidova

Za navedene radove idealno je koristiti Ytong ploče debljine 5 i 7,5cm, koje se odnedavno mogu kupiti i u malim pakovanjima, na svim bolje snabdevenim stovarištima širom Srbije. Više o načinu izvođenja navedenih radova saznajte ovde.

Denivelacija podova

U slučaju da želite da naglasite određeni deo prostora, odnosno da izdvojite deo ambijenta, izdignite ga u odnosu na ostatak kuće. Napravite stepenik i istaknite, npr. trpezariju. Naravno, to ne mora da bude vaš jedini izbor. Napravite kaskadu u dnevnoj sobi, u potkrovlju, podignite kadu na postolje… Lak materijal kao što je Ytong je idealan saveznik u ovim postupcima. Kroz ovako izrađen pod se lako mogu provući i instalacije. Takođe, završnu obradu poda lako ćete postaviti direktno na Ytong.

U zavisnosti od visine koju želite da postignete, možete koristiti različite debljine Ytong blokova.

Kako da pravilno izvedete denivelaciju podova, pročitajte ovde.

Zidanje kamina

Ko još nije poželeo da poseduje kamin u dnevnoj sobi? Kamin unosi poseban osećaj i toplinu u svaki dom. Ukoliko Vam veličina Vašeg dnevnog boravka to dozvoljava, možete jednostavno ozidati kamin pomoću Ytong materijala.

Savremene kamine često planiramo kao oblikovne elemente koji postaju središte našeg životnog prostora. Upravo su Ytong ploče najčešće korišćeni materijal za izvođenje različitih vrsta kamina. Od Ytong-a možete sagraditi otvoreni kamin u celini ili možete sagraditi samo otvor za postavljanje kamina i njega obložiti Ytong pločama. Potreban Vam je samo nacrt i nešto dobre volje.

Postupak izvođenja zavisi od vrste kamina i vašeg nacrta, zato savetujemo da za detaljne informacije pitate Ytong stručnjaka.

Izrada polica

Police su poželjan element u svakom domu. Njihov oblik, pozicija i dimenzije svakako zavise od ličnih želja i afiniteta vlasnika. Police predstavljaju veoma praktičan detalj, koji omogućava dobru organizaciju prostora ali istovremeno ostavljaju i mogućnost da izrazite Vašu kreativnost.

Danas se možemo susresti sa različitim formama i bojama polica, ali neretko se dešava da u prodavnicama nameštaja ne možemo da pronađemo policu kakvu smo zamislili. Upravo su to trenuci kada se možete odlučiti za Ytong materijal, čije su mogućnosti oblikovanja gotovo neiscrpne i sprovesti Vaše ideje u delo.

Više o izradi polica od Ytong materijala, saznajte ovde.

Izolujte zid Multipor termoizolacionim pločama

U starijim stanovima i kućama se suočavamo s problemom hladnijih spoljnih zidova kroz koje beži toplota. Najbolje rešenje je termoizolacija na spoljašnjoj strani objekta. Međutim, posebno kada je reč o stambenim zgradama, često se to ne može učiniti (zgrade pod zaštitom, vlasnici u višespratnicama koji se ne mogu dogovoriti…), zato je potrebno pronaći drugačije rešenje kako bi se sprečio gubitak toplote i omogućio prijatan boravak u prostoru.

Multipor termoizolacione ploče idealne su za primenu sa unutrašnje strane i montiraju se jednostavnim lepljenjem. Ujedno su sačinjene od prirodnih materijala, omogućavaju zidovima “da dišu” i u potpunosti su negorive (klasa A1 negorivosti). Više o primeni Multipor ploča sa unutrašnje strane, saznajte ovde.

Vaš dom na najbolji mogući način predstavlja odraz Vaše ličnosti i zato je veoma važno da bude skrojen baš prema Vašim željama i potrebma. Bilo da raspolažete sa manjim prostorom poput stana ili većom kućom, dobrim planiranjem, moguće je maksimalno iskoristiti prostor na radost svih ukućana!

Tags: