Taj očaravajući LEGO

by | November 16, 2017

Priča o lego kockama započinje u Danskoj, gde je 1947. godine napravljen njihov prvi komad. S vremenom, fabrike ovih kockica počele su da niču u celom svetu. Osim što su jedna od najdražih igračaka za decu, lego kocke vole i odrasli, a neki ih koriste i u svojoj profesionalnoj karijeri. Zahvaljujući dizajnu i kvalitetu gotovo su neuništive i od njih se može napraviti mnogo toga.

Naziv je nastao skraćivanjem i spajanjem danskih reči “leg godt”, što znači “doba igra”. Lego priča počela je još 1932. godine zahvaljujući stolaru Oleu Kirku Kristijansenu, koji je u svojoj maloj radionici izrađivao raznorazne igračke od drveta. Posao je dobro krenuo, a dve godine kasnije, tada već uspešnoj stolarskoj radionici Kristijansen daje ime koje danas svi tako dobro poznajemo – LEGO.

Nakon toga, Kristijansen je proširio svoju delatnost i na plastične igračke, da bi prve čuvene lego kockice ugledale svetlost dana 1949. godine, i to pod nazivom “automatske spajajuće kocke”. Njihov dizajn bio je u velikoj meri zasnovan na sličnom proizvodu koji se pojavio u Velikoj Britaniji dve godine ranije, s tim da je razlika bila u načinu na koji su se kocke spajale i razdvajale.

Kada je Godtfred Kristijansen, Oleov sin, počeo da radi u firmi svog oca, uvideo je neslućeni potencijal lego kocaka kao sistema za kreativnu igru. Da bi se taj potencijal oslobodio, bilo je potrebno uneti određene izmene u dizajn. Problem je zapravo bio u načinu spajanja i povezivanja kocki, koji je tada bio ograničen, kao i njihova raznovrsnost. Godtfred Kristijansen je želeo da prevaziđe tu prepreku, a kao rezultat te želje 1958. godine stvoren je moderan izgled kocki, kakav i danas poznajemo. Dakle, kocke koje su patentirane 28. januara 1958. kompatibilne su sa današnjim jer se njihov dizajn od tada nije menjao. Ipak, bilo je potrebno još pet godina da se pronađe pravi materijal za njihovu izradu.
I pored jake konkurencije u industriji igračaka, lego je ostao zanimljiv generacijama ljudi širom sveta. Kako je moto kompanije “samo je najbolje dovoljno dobro”, sigurno je da će budućnost doneti nove kreacije, kako od same kompanije Lego tako i od ljubitelja ovog brenda.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs