Trend kuhinje za 2024: Funkcionalno i estetski privlačno

by | December 6, 2023
Trend kuhinje za 2024: Funkcionalno i estetski privlačno

U 2024. godini, očekuju nas kuhinje koje kombinuju funkcionalnost, inovaciju i estetiku. Hugo Gainzarain nam donosi uvid u budućnost dizajna kuhinja, gde kuhinje postaju prostor za zajedničko deljenje i uživanje, integrisane u svaki kutak doma.

Trend kuhinje za 2024: Pionir u dizajnu kuhinja

Hugo Gainzarain, trenutni menadžer sedam studija za unutrašnji dizajn, uključujući Santos Estudio Bilbao i Santos Estudio Donosti, predstavlja pravu referencu u dizajnu kuhinja. Sa više od jedne decenije iskustva, on predvodi posao započet od strane svog oca, prvog vlasnika prodavnice kuhinja otvorene 1979. godine. Nakon višegodišnjeg obrazovanja i rada u multinacionalnim kompanijama, Hugo je preuzeo vođstvo studija i postao je saradnik najboljih dizajnera enterijera, arhitekata i stručnjaka u Baskiji.

Trend: Interaktivne kuhinje sa višenamenskim prostorima

“Uočavamo jasnu promenu prema interaktivnijim kuhinjama u 2024. godini”, kaže Hugo Gainzarain. “Prioritet nam je stvaranje višenamenskih prostora, poput centralnog ostrva koje ne služi samo kao radna površina već i kao društveni prostor.”

Ova ideja će dobiti na snazi u dizajnu kuhinja. “Kuhinja postaje prostor za deljenje i uživanje, integrisana u celu kuću”, ističe stručnjak za kuhinje. To se odražava u primeru kuhinje sa nameštajem marke Santos, dizajnirane od strane unutrašnjeg dizajnera Natalije Zubizarreta.

Visokopostavljene sudomašine

Praktičnost i dostupnost nastavljaju rasti u dizajnu kuhinja, a Hugo Gainzarain se fokusira na visokopostavljene dizajne sudomašina kao trend za 2024. godinu. Ovo olakšava punjenje i pražnjenje sudomašine, posebno za one koji žele izbeći potrebu za čestim savijanjem i smanjiti opterećenje na leđima.

Iskoristite svaki dostupan ugao efikasno

Razmišljajući o iskorišćavanju svakog ugla, stručnjak za kuhinje pominje Santos plitki fijok, rešenje koje proširuje kapacitet skladištenja osnovnih jedinica do nivoa poda. Ova fijoka omogućava kreiranje ostrva sa jedinstvenim dizajnom i neuporedivim skladištenjem.

Trend: Inovacije u kućnim aparatima

Integracija ploče za izvlačenje na radnoj ploči je jedan od trendova koji stručnjak za kuhinje predviđa. Siemens modeli sa recirkulacionim izvlačenjem su deo njegovih preporuka, pružajući slobodu pri dizajniranju kuhinje, jer recirkulaciona opcija omogućava fleksibilniju instalaciju bez potrebe za izlazom vazduha napolje.

Trend kuhinje za 2024: Neutralni tonovi se spajaju sa šarenim

Kuhinje u 2024. godini karakterišu miks neutralnih i upečatljivih boja. Bež će i dalje biti zvezda, a u kombinaciji sa drvetom rezultat je elegantan i topao. Kao trend, dolaze najveselije i najdaring boje! Gainzarain opisuje primer kuhinje u saradnji sa studiom ARANTE Arquitectura, gde se ostrvo ističe šarenim pločicama i savršeno se uklapa sa neutralnim tonovima u kuhinji.