Tri pametna rasporeda za maksimalno korišćenje male kuhinje

by | June 14, 2024
Tri pametna rasporeda za maksimalno korišćenje male kuhinje

Da li se osećate frustrirano zbog male kuhinje u vašem gradskom stanu? Pitate se kako da u tako malom prostoru organizujete sve neophodne stvari i pritom dodate malo stila? Ako ste zbunjeni kako da najbolje iskoristite svaki kutak vaše kuhinje, imamo nekoliko pametnih rešenja za vas. U ovom članku predstavljamo tri inovativna rasporeda koja će vam pomoći da maksimalno iskoristite prostor, dok istovremeno zadržavate funkcionalnost i estetsku privlačnost vašeg kuhinjskog kutka.

Pravilan raspored male kuhinje

Maksimalno korišćenje prostora u kuhinji je problem sa kojim se suočava većina stanovnika grada – sakupili smo tri dizajnerske ideje koje možete iskoristiti ako ste zbunjeni oko toga gde da smestite sve stvari.

Otvoreni plan u obliku slova U

Većina ljudi koji žive u stanovima suočava se sa izazovom integracije kuhinja i trpezarija u dnevne sobe. Trik koji su koristile Beata Heuman i njen viši dizajner Fosca Mariani u ovom malom stanu u Londonu bio je diferencijacija između prostora za kuvanje i sedenje – koji su prethodno bili spojeni u jednom prostoru – instaliranjem kuhinje u obliku slova U. Ovo je odmah stvorilo dodatnu površinu za serviranje hrane ili korišćenje kao bar. „Takođe je omogućilo postavljanje klupe uz zid, što su vlasnici jako želeli,“ kaže Beata.

Članak se nastavlja posle reklama

Otvorena kuhinja u stilu prolaza

Kuhinja u stilu prolaza (galley) je već dobro poznat raspored, ali ova ideja iz malog, ali genijalno dizajniranog stana Zoe Zimmer u Notting Hillu dodaje malo više stila u otvorenom planu. Prvo, kuhinja funkcioniše kao prolaz od jednog kraja stana do drugog, izbegavajući zatvaranje prostora vratima.

Članak se nastavlja posle reklama

Iako je uglavnom odvojena od prostora za sedenje i trpezariju zidom, veliki otvoreni prostor omogućava jednoj radnoj površini da služi kao bar, tako da Zoe može biti u centru pažnje dok zabavlja goste. Konačan pametan dodatak je ogledalo na kraju kuhinje, koje reflektuje dnevnu sobu i dodatno raspršuje svetlost po prostoru.

Male kuhinje: Rešenje na jednom zidu

U potpuno otvorenom planu lofta u Shoreditchu, arhitekta Rients Bruinsma je kreirao izuzetno pametan dizajn za klasičnu kuhinju na jednom zidu. Prvo, ona je izgrađena na spoljašnjem zidu kupatila, koje se nalazi u mermernoj kutiji u sredini stana. Pametni ormani od orahovog drveta skrivaju veš mašinu i mašinu za pranje sudova, a takođe nude i malo otvorenih polica i dosta prostora za skladištenje u visokim gornjim ormarićima. Iako izgleda kompaktno, ima sve što je Rientsu potrebno za kuvanje „velikih obroka“ i zabavljanje gostiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Uz ove dizajnerske ideje, možete dodati karakter svojoj maloj kuhinji i maksimalno iskoristiti prostor, bez obzira na to koliko je mali. Srećno sa vašim projektom!

Članak se nastavlja posle reklama

Borjana Božić

Lisa Anna/pexels.com