Organizacija posuđa: Trendi saveti za odlaganje tiganja i šerpi

by | March 15, 2023
Organizacija posuđa

Da biste neometano mogli da pripremate namirnice, organizacija posuđa je ključna. Osim toga, kuhinjski pribor možete učiniti neverovatno privlačnim.

Organizacija posuđa: Trendi saveti za odlaganje tiganja i šerpi

Pregledajte posuđe koje imate

Pre nego što počnete da organizujete svoje posuđe, važno je da proverite šta imate. Pregledajte ih detaljno i procenite da li je u dobrom stanju i da li vam je sve potrebno. Da li možda nešto ređe koristite i možete čuvati van kuhinje?

Stručnjaci savetuju da vam je sasvim dovoljno tri šerpe (mala, velika i srednja), dva tiganja ( mali i veliki) i jedna vatrlostalna posuda. Kada ih poklonite ili reciklirate, biće vam lakše da se organizujete. Možete ih posložiti jedan u drugi, a poklopce okačiti na zid.

Organizacija posuđa izvan kuhinje

Ne moraju svaki lonac, tiganj i tepsija biti na dohvat ruke. Ređe korišćeno posuđe kao što je tiganj za palačinke il iveliki lonac mogu da se čuvaju izvan kuhinje. Ovo posebno važi ako imate malu kuhinju.

Teško je pronaći mesto za tepsije koje se uklapaju u vaš stil enterijera. Možete se odlučiti za velike kuhinjske ormariće u koji ćete ih smestiti. Takođe možete uložiti u ormar ili set fioka koji se mogu postaviti oko ivice sobe kako biste bili sigurni da su tiganji sakriveni i da ne ometaju kretanje.

Polica za posuđe

Ako više volite minimalistički dizajn koji sakriva sve nepotrebno iza zatvorenih vrata, ovaj način organizacije nije za vas. Međutim, ako volite seoski izgled, nema ničeg lepšeg od izlaganja šerpi i tiganja na policama od čvrstog drveta.

Okačite police oko prostora za šporet da bi bili na dohvat ruke. Ovo je odlična ideja u malim kuhinjama u kojima nema visećih kuhinjskih ormarića.

Posložite ih po materijalu od kog su izrađeni i okrenite sve ručke na istu stranu. Ne brinite o ogrebotinama jer će to dodati karakter kuhinji.

Organizacija posuđa: viseći stalak

Viseće šerpe, tiganji i poklopci koji vise na stalku su tradicionalni ali i dalje vrlo dobro izglaju. A ono što je najvažnije – pomažu da posuđe bude uredno i organizovano. Uz ovakvu postavku možete imati osećaj kao da ste profesionalni kuvar. Takođe, sve će vam biti na dohvat ruke i istaknuto.

Kuhinjski ormari

Za minimalistički izgled, organizacija posuđa u ormarićima je uvek najbolje rešenje. Odlučite se između zidnih kuhinjskih ormirića i onih od poda do plafona. Ili ih kombinujte – u velike ormare stavite posuđe koje ređe koristite, a u viseće elemente one koji su vam svakodneno potrebni.

Dobra organizacija šerpi i tiganja će uštedeti vaš prostor, učniti ga privlačnijim i olakšati pripremanje namirnica.

Miljana Momirović

Galina Zhigalova/GettyImagesPlus