Monolitna kuhinja: Prednosti i mane kuhinjskog sistema

by | October 5, 2023
Monolitna kuhinja: Prednosti i mane ovog kuhinjskog sistema

U poslednje vreme, u dizajnu kuhinje sve češće viđamo elemente koji zauzimaju celu visinu, od poda do plafona, a razlozi za to su brojni.

Monolitna kuhinja: Prednosti i mane

Razmotrimo prednosti i mane ovakvog pristupa kako bismo bolje razumeli da li je ova opcija prava za vašu malu kuhinju.

Monolitna kuhinja: Prednosti

 1. Više prostora za skladištenje: Treći nivo pruža potpuni skladišni sistem gde možete čuvati posuđe, hranu, aparate i sitne kuhinjske uređaje.
 2. Lakoničan dizajn: Često predstavljaju monolitnu strukturu s minimalnim otvorenim prostorima, čime prostor izgleda uredno i nezagušeno.
 3. Univerzalnost: Kuhinjski nameštaj koji se proteže do plafona nema stilskih ograničenja i odlično se uklapa u bilo koji enterijer.
 4. Lakše čišćenje: Nema neprijatnog razmaka između gornjih ormarića i plafona gde se skuplja prašina tokom godina. Čišćenje postaje lakše i efikasnije.
 5. Ušteda na završnim radovima: Zbog potpuno zatvorenog zida, možete uštedeti na završnim radovima. Ako planirate tapetiranje, ne morate lepiti tapete tamo gde će biti monolitni kuhinjski set.
 6. Prilagođeni proporciji: Ova verzija kuhinje vizuelno povećava visinu zidova, posebno ako je nameštaj izrađen u svetlim bojama.

Mane monolitne kuhinje

 1. Teško dostupni gornji nivoi: Stvari na gornjim nivoima će biti teže dohvatiti i odložiti. Ovo se može rešiti organizacijom skladišta za stvari koje se ne koriste svakodnevno.
 2. Teška instalacija: Troetažni set teži više od običnog, što zahteva dodatne potpore, ravne zidove i visokokvalitetne instalatere.
 3. Vizuelna masivnost u malom prostoru: Solidne fasade od poda do plafona mogu izgledati premasivno u malom prostoru, ali pravilna paleta boja može to rešiti, na primer, beli frontovi.
 4. Ograničavanje ventilacije: Gornja linija ormarića može blokirati ventilaciju, što je ključno u kuhinji. Ovo se može rešiti pravljenjem trećeg nivoa selektivnim ili prilagođenim sa otvorima za ventilaciju.

Monolitna kuhinja: Materijalizacija 

Pri odabiru materijala za kuhinjski nameštaj, važno je uzeti u obzir karakteristike prostora. Evo nekoliko opcija:

 1. Prirodno drvo: Skupo, ali visokokvalitetno i ekološki prihvatljivo. Odlično se uklapa u rafinirane i elegantne klasične enterijere.
 2. MDF: Manje trajno od drveta, ali ekonomičnije. Može biti obojeno u bilo koju boju
 3. Plastika, akril i emajl: Popularni premazi fasada koji su laki za čišćenje i otporni na vlagu.

Izbor materijala treba prilagoditi uslovima prostora, uzimajući u obzir vlagu i visoke temperature u kuhinji.

Razmatranje prednosti i mana monolitne kuhinje, kao i odabir pravog materijala, ključni su koraci u stvaranju savršene i funkcionalne kuhinje. Posetite salon, pogledajte fotografije i analizirajte svoje potrebe kako biste doneli odluku koja će najbolje odgovarati vašem prostoru i stilu života.

Sve na jednom zidu: Linearne kuhinje u obliku slova I


Borjana Božić

ismagilov/gettyimages