Ubedljivo najbolji izbor: Mermerne radne površine u kuhinji

by | January 3, 2024
Ubedljivo najbolji izbor: Mermerne radne površine u kuhinji

Kada je u pitanju izbor kuhinjskih radnih površina, mermer ostaje prvi izbor za mnoge vlasnike kuća. Nije iznenađujuće što su mermerne radne površine, kuhinjska ostrva i zidne obloge toliko popularni – materijal privlači obožavaoce već milenijumima.

Mermerne radne površine u kuhinji: Savršen izbor za vašu kuhinju

Mermer je prirodni materijal sa velikom raznolikošću, zavisno o vrsti koju izaberete i kako je sečena, stvara zaista lep prirodni uzorak, koji ne dobijate sa mnogo veštačkih materijala. Među opcijama za mermerne radne površine, beli mermer posebno je cenjen. Nećete pronaći ništa tako belo u prirodi kao beli mermer.

Kvalitetni mermeri, poput svetski poznatih proizvoda iz Carrara, Italija, su gusti i relativno neporozni, što ih čini dugotrajnim i otpornim na fleke. Iako je čest izbor među materijalima za radne površine, mermer nije savršen proizvod, on ima i svoje slabosti.

Mermer, kao ne-foliirana metamorfna stena, generalno je sastavljen od kalcijum karbonata ili magnezijum karbonata, koji reaguju na kiseline. Kisela kuhinjska tečnost poput soka od limuna ili sirćeta može iziritirati mermer, ostavljajući dosadnu, beličastu mrlju gde je površina malo oštećena, čak i nakon što je mermer zapečaćen.

Ipak, to ne znači da odmah treba odbaciti mermer u korist nečega poput drvenog bloka ili kvarca. To samo znači da trebate pažljivo birati, znati šta očekivati i proučiti kako se brinuti o površinama. Bilo da se radi o crnom ili belom mermeru, materijal može biti prelep i funkcionalan izbor za dizajn kuhinjskih radnih površina koji traje celog života.

Ako brinete o flekama, držite se belog mermera

Iako mnogi automatski pomisle na kremasti, beli kamen kad pomisle na mermer, “postoji stotine vrsta”, kaže Jason Cherrington, osnivač i direktor kompanije Lapicida iz Velike Britanije, uključujući vrste koje su taupe, zelene, zlatne, crvene i crne. Međutim, za mermerne kuhinjske radne površine, Nussbaum uglavnom preporučuje da se držite belog mermera. Pošto kisela iritacija ostavlja beličastu mrlju, mnogo je primetnija na obojenom mermeru nego na belom mermeru.

Razmislite o tome kako će se različiti blokovi mermera spojiti

Svaki blok kamena je malo drugačiji, pa je idealno izabrati tačne komade kamena koji će se koristiti za vaše radne površine. “Postoji veština u radu sa mermerom – odabir blokova i razumevanje gde će se vene nalaziti na radnoj površini”, kaže Groves. “Želite umetnički postaviti oznake tako da je gotovo kao slika.”

Istovremeno, važno je razmotriti kako se različiti komadi stapaju. “Što je duži komad koji možete dobiti bez spojeva, to bolje”, kaže Groves. “Ako imate spojeve, uvek je lepo knjižiti mermer”, tako da susedni komadi imaju ogledalo izgled.

Možete transformisati izgled mermera različitim završecima

“Cela industrija kamenih proizvoda prolazi kroz ogroman talas tehnologije, i to transformiše proizvod”, kaže Cherrington, napominjući da sada postoji više načina nego ikada za završnu obradu, uključujući različite tehnike četkanja i poliranja. Moguća je tekstura poput kore narandže, napominje on, koja “može biti nazvana matiranom, četkanom ili rečnom završnicom”.

Razmotrite zakrivljenje ivice mermerne radne površine u kuhinji

Postoji bezbroj profila ivica koje možete izabrati, ali Groves preferira jednostavnu zaobljenu ivicu, koja uklanja oštrinu sa pravog ugla od 90 stepeni. Cherrington ističe da je bull’s nose, koji ima profil polukruga, takođe vremenski omiljen i funkcionalni pobednik. “Tvrdi kameni poput mermera su lomljivi, pa ako udarite nešto tvrdo u ugao od 90 stepeni, oštetit će se”, kaže on. “Sa krivinom, vrlo je malo verovatno da će se oštetiti.”

Da biste tankom kamenom debljine 3/4 inča dali izgled deblje ploče, Groves kaže da je moguće koristiti miter spoj na ivici radne površine kako biste dodali deblje lice sa gotovo bezšavnim izgledom. “Možete napraviti zaista lep izgledajući komad sa debelim izgledom, a da ne koristite deblju ploču”, kaže on.

 


Borjana Božić

Suchada Tansirimas/gettyimages