Boje za kuhinju: Saveti i pravila za izbor i kombinovanje boja

by | September 15, 2022

Boje utiču na ljudske emocije – to je činjenica. Stoga, prvo odlučite kakvo raspoloženje želite da stvorite u kuhinji, a zatim izaberite šemu boja. Na primer, tople nijanse probude apetit, dok hladne ili neutralne tonove treba da koristite ako planirate da smršate.

Najpopularnije boje za kuhinju

 

Bež

Pažljivo koristite bež, jer izgleda drugačije na dnevnom i veštačkom osvetljenju. Ako vuče na žućkasto – uveče će izgledati prljavo, zagušljivo, previše nametljivo. Bolje je izabrati hladne tonove – bež sa nijansama sive, kombinovati ga sa plavim ili braon.

 

Bela

Bela je klasika. Boja čistoće, spokoja – želite da stvarate u njoj, zaboravljajući na sve svoje brige i strepnje. Izgleda dobro u bilo kom stilu, pogodna za prostranu ali i  skučenu kuhinju. I još jedan bonus: dobro se slaže sa svim ostalim bojama.

 

Zelena

Veruje se da zelena simbolizuje mir, povlači sa sobom pozitivno raspoloženje, ne utiče na apetit. Kombinuje se sa žutom, narandžastom, zlatnom, smeđom, sivom. Sivo-zelene kuhinje izgledaju dobro u tandemu sa drvetom.

 

Crna

Crna daje unutrašnjosti strogost, kuhinja izgleda elegantno i sofisticirano. Dobro se slaže sa drugim nijansama. Nemojte koristiti sjajne podloge – one su van mode. Crna mat površina izgleda sjajno.

 

Siva

Izgleda dobro i u dekoraciji i u kuhinjskom setu. Raznovrsna, neutralna, umirujuća nijansa. U kombinaciji sa belim ili sa drvetom, izgleda plemenito, sveže. Za zidove koristite svetlo sivu.

 

Crvena

Crvena oživljava, povećava apetit i stepen agresivnosti. Glavna stvar je da ne preterujete sa ovom nijansom. Može se koristiti u dekoraciji fasada u kombinaciji sa belom, crnom ili sivom.

 

Plava

Svetlo plava proširuje prostor, ispunjava ga hladnoćom, potiskuje apetit. Kombinuje se sa hladnim i toplim nijansama – sivom, srebrnom, plavom, belom, žutom, zlatnom. Koristite mat finiš.

 

Pravila za kombinovanje boja u unutrašnjosti kuhinje

 

Itenov krug će vam pomoći da  izaberete pravu kombinaciju boja. Johanes Iten je umetnik i učitelj iz Švajcarske, koji je poznat po svom doprinosu razvoju boja na početku 20. veka. Krug je podeljen na 12 sektora. Ima tri osnovne boje: žutu, zelenu, crvenu, ostale su rezultat mešanja ovih nijansi.

Najpopularnije kombinacije u tabeli:

  • Komplementarna – kombinujte boje sa suprotnih strana kruga.
  • Kontrastna trijada – Izaberete glavnu boju, a potom kao sporedne izaberete one dve boje koje se nalaze tik uz njenu kontrastnu. Konstrast ovde nije tako oštar kao u komplementarnoj kombinaciji.
  • Klasična trijada –  izaberite glavnu boju i onda zamislite jednakostranični trougao – na temenima se nalaze vaše sporedne boje.
  • Analogna trijada –  tri boje jedna pored druge

 

Izbor boje zavisi od stila stana u celini. Klasični stil zahteva stroge, prigušene nijanse, skandinavski stil promoviše mirne, prirodne, pastelne nijanse, iako su svetli akcenti prihvatljivi. Pop art, retro, ​​boho stil vole svetle, kontrastne, bogate boje. Industrijski, potkrovlje, minimalizam, eko prirodan, u boji cigle, betona, metala.

 

Osvetljenje i boja

 

U kuhinji u kojoj ima puno sunčeve svetlosti, tople nijanse će stvoriti osećaj nedostatka vazduha. Ali plava, siva, srebrna, plava prijatno će osvežiti prostor. Sa nedostatkom sunca, naprotiv, koriste se tople i svetle boje. Narandžaste, žute, mlečno bele fasade izgledaju dobro u kombinaciji sa drvetom.

 

Veličina kuhinje i boja

 

Svetle boje proširuju prostor, a tamne ga sužavaju. Stoga, u maloj kuhinji, kao osnovu morate uzeti svetle, neutralne, pastelne nijanse – bele, mlečne, svetlo sive. Ako vam se prostor čini previše dosadnim, dodajte nekoliko svetlih akcenata u obliku kućnih aparata, posuđa ili tekstila.A u prostranoj kuhinji, da biste stvorili udobnost, koristite tamne, zasićene boje u kombinaciji sa mat fasadama.

 

Izbor boja za plafon, pod i zidove kuhinje

 

Nijanse plafona i poda treba da budu različite, dok je vrh uvek svetao, dno je tamno. Ako se ne pridržavate ovog pravila, dobićete neravnotežu u zapremini sobe. Ako ste izabrali lagani kuhinjski nameštaj, onda se zidovi mogu učiniti privlačnim, kontrastnim. Ako su fasade svetle, sočne, onda dekoracija zidova treba da bude neutralna. Igranje u kontrastu učiniće sobu dosadnom, udobnijom.

 

Popularna kombinacija boja u kuhinji

Razmotrite neke od najboljih opcija za kuhinju.

Plava + žuta

Uspešan tandem za one koji vole kontraste. Zlatne, žute boje su u harmoniji sa bogatim, dubokim tamnoplavim. Primer kombinacije: plave fasade + žute pločice na pozadini ili žute stolice i zavese.

Plava + bež

Plava boja je u harmoniji sa bež nijansama u boji, drvetu, kamenu. Na primer, zidovi u boji neba + frontovi ormara od svetlog drveta. Plavi set izgleda dobro sa bež zidovima.

Siva + crvena

Siva boja smanjuje stepen agresivnosti crvene boje. Neutralne obično čine svetle boje manje izražajnim i kontrastnim. Možete odabrati crveni kuhinjski nameštaj i sive zavese, stolice, salvete, posuđe.

Siva + žuta

Kombinacija sugeriše neutralnu pozadinu i svetao akcenat. Na pozadini sivih zidova, žuti ili narandžasti kuhinjski set će postati još izražajniji. Takođe će biti primetni akcenti u obliku čajnika, tostera, tekstila.

 

Pexels.com