Materijal za radnu ploču u kuhinji: 5 kvalitetnih vrsta

by | July 10, 2023
Materijal za radnu ploču u kuhinji

Kuhinja je važan deo svakog doma jer je mesto gde pripremamo hranu. Međutim, da bismo to što bolje radili, veoma je važno da odaberemo dobar materijal za radnu ploču u kuhinji. 

Kako odabrati materijal za radnu ploču u kuhinji?

Danas na tržištu postoji veliki broj modela koji nude različite boje i teksture. Da biste odabrali pravi materijal za vašu radnu ploču, postavite sebi nekoliko pitanja: Ko kuva? Šta koristite od pribora? Koju hranu najčešće pripremate? Ovo je važno jer svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Dok su neki materijali osetljivi na pigmentne mrlje, drugi su podložni ogrebotinama. Međutim, morate uzeti u obzir i estetske preferencije i vaš budžet.

Drvena radna ploča

Drvena radna ploča u kuhinji je veoma popularna u Evropi, a razlog tome je što ovakav dizajn odiše stilom. Ovo je pogodan materijal za one koji vole personalizovane kuhinje. Međutim, drvo zahteva više pažnje u pogledu sečenja i obrade. Najbolje bi bilo da se materijal tretira jednom godišnje kako bi njen kvalitet bio zagrantovan. Ovakvom zaštitom, površina postaje otporna na vlagu.

Članak se nastavlja posle reklama

Materijal za radnu ploču u kuhinji: Nerđajući čelik

Ploče od nerđajućeg čelika su čest izbor u kuhinjama u industrijskom stilu. Njena glavna prednost je što se veoma lako čisti i zahteva malo održavanja, a unosi najsavremeniju estetiku u vaš životni prostor. Međutim, mana ovog materijala što povremeno može da ima ogrebotine i udubljenja u zavisnosti od korištenja.

Članak se nastavlja posle reklama

Prirodni i veštački kamen

Kamen poput mermera, granita i kvarca ima veoma širok izbor boja i jedinstvenog dizajna. Što se tiče prirodnog kamena (mermer i granit), oni će biti jedinstveni. Neki tipovi ovakvog kamena su pogodniji za upotrebu jer upijaju manje vode i manje su porozni. Na primer, mermer je porozniji materijal od ostalih i to ograničava njegovu upotrebu u kuhinji.

Članak se nastavlja posle reklama

Materijal za radnu ploču u kuhinji: Industrijsko kamenje

Ultra-kompaktni materijali poput dektona i neolitha su trenutno najotporniji na tražištu. Oni su sastavljeni od više materijala i podvrgnuti su visokotehnološkom procesu. Oni su otporni na mrlje, nisu porozni, a ni toplota im ne šteti. Boja i tekstura ovih materijala se proširuje, a svake godine izlaze novi dizajni koji imitiraju prirodne materijale.

Članak se nastavlja posle reklama

Termoformabilni materijali

Ovakvi materijali kao što je Corian, su veoma raznovrsne i higijenske površine koje se često koriste i u bolničkim okruženjima. Skoro sve možete obložiti ovim materijalom čineći jedinstvenu i homogenu površinu u kuhinji. Međutim, nedostatak je što ovaj materijal ne pruža otpornost na toplotu.

Članak se nastavlja posle reklama

Dakle, uzmite u obzir šta vam je najvažnije u kuhinji: Da li je to izgled, praktičnost ili otpornost materijala? U svakom slučaju, koji god materijal od ovih da odaberete, neće vam biti žao.


Snežana Vranić

hikesterson/GettyImagesPlus