Materijal za radnu ploču u kuhinji: 5 kvalitetnih vrsta

by | July 10, 2023
Materijal za radnu ploču u kuhinji

Kuhinja je važan deo svakog doma jer je mesto gde pripremamo hranu. Međutim, da bismo to što bolje radili, veoma je važno da odaberemo dobar materijal za radnu ploču u kuhinji. 

Kako odabrati materijal za radnu ploču u kuhinji?

Danas na tržištu postoji veliki broj modela koji nude različite boje i teksture. Da biste odabrali pravi materijal za vašu radnu ploču, postavite sebi nekoliko pitanja: Ko kuva? Šta koristite od pribora? Koju hranu najčešće pripremate? Ovo je važno jer svaki materijal ima svoje prednosti i mane. Dok su neki materijali osetljivi na pigmentne mrlje, drugi su podložni ogrebotinama. Međutim, morate uzeti u obzir i estetske preferencije i vaš budžet.

Drvena radna ploča

Drvena radna ploča u kuhinji je veoma popularna u Evropi, a razlog tome je što ovakav dizajn odiše stilom. Ovo je pogodan materijal za one koji vole personalizovane kuhinje. Međutim, drvo zahteva više pažnje u pogledu sečenja i obrade. Najbolje bi bilo da se materijal tretira jednom godišnje kako bi njen kvalitet bio zagrantovan. Ovakvom zaštitom, površina postaje otporna na vlagu.

Materijal za radnu ploču u kuhinji: Nerđajući čelik

Ploče od nerđajućeg čelika su čest izbor u kuhinjama u industrijskom stilu. Njena glavna prednost je što se veoma lako čisti i zahteva malo održavanja, a unosi najsavremeniju estetiku u vaš životni prostor. Međutim, mana ovog materijala što povremeno može da ima ogrebotine i udubljenja u zavisnosti od korištenja.

Prirodni i veštački kamen

Kamen poput mermera, granita i kvarca ima veoma širok izbor boja i jedinstvenog dizajna. Što se tiče prirodnog kamena (mermer i granit), oni će biti jedinstveni. Neki tipovi ovakvog kamena su pogodniji za upotrebu jer upijaju manje vode i manje su porozni. Na primer, mermer je porozniji materijal od ostalih i to ograničava njegovu upotrebu u kuhinji.

Materijal za radnu ploču u kuhinji: Industrijsko kamenje

Ultra-kompaktni materijali poput dektona i neolitha su trenutno najotporniji na tražištu. Oni su sastavljeni od više materijala i podvrgnuti su visokotehnološkom procesu. Oni su otporni na mrlje, nisu porozni, a ni toplota im ne šteti. Boja i tekstura ovih materijala se proširuje, a svake godine izlaze novi dizajni koji imitiraju prirodne materijale.

Termoformabilni materijali

Ovakvi materijali kao što je Corian, su veoma raznovrsne i higijenske površine koje se često koriste i u bolničkim okruženjima. Skoro sve možete obložiti ovim materijalom čineći jedinstvenu i homogenu površinu u kuhinji. Međutim, nedostatak je što ovaj materijal ne pruža otpornost na toplotu.

Dakle, uzmite u obzir šta vam je najvažnije u kuhinji: Da li je to izgled, praktičnost ili otpornost materijala? U svakom slučaju, koji god materijal od ovih da odaberete, neće vam biti žao.


Snežana Vranić

hikesterson/GettyImagesPlus