Kako maksimalno iskoristiti prostor male kuhinje? (Trikovi i saveti)

by | September 21, 2022
mala kuhinja

Mala kuhinja ne mora nužno biti hendikep u domu. Stoga, prikupili smo 12 efektnih ideja pomoću kojih ćete dodati metre, amplitudu i kapacitet i moći ćete da maksimalno iskoristite svoju kuhinju bez obzira na veličinu.

“Nema malih kuhinja , već su loše iskorišćene”- savet je verovatno svakog dekoratera na svetu. Istina je da je, uz dobru distribuciju, nameštaj po meri koji se prilagođava prostoru kao rukavica i poneko genijalno rešenje ,od kuhinje može učiniti mnogo veći prostor. Evo i kako.

Mala kuhinja- ideje za uređenje

Otvorite kuhinju

Članak se nastavlja posle reklama


Kada je kuhinja mala, idealno bi bilo da je otvorite za dnevni prostor. Takođe, ako vam je preostalo prolazno područje kada ga otvorite, možete ga pripojiti kuhinj. Na primer, sa malim barom, kao na našem primeru. Tako tranzitni prostor postaje i mini kancelarija.

Zastakljena rešenja za više svetlosti i prostora

Ako ne želite da kuhinju potpuno otvorite prema dnevnoj sobi, vrlo praktično rešenje je planiranje staklene ograde, koja vizuelno otvara ovaj prostor dnevnom boravku. Ovim nećete dobiti korisne metre, ali ćete umnožiti prirodnu svetlost, što pomaže da prostor izgleda veće nego što zaista jeste. A ako se, pored toga, odlučite za svetli nameštaj i belu radnu ploču, dobićete još više svetlosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Mala kuhinja i klizna vrata

U zatvorenim kuhinjama, zamena klasičnih krilnih vrata za klizna je neophodna. Ovim možete dobiti do 1,5 metara kvadratnih korisnog prostora, pored toga, daje vam mnogo više prostora i za manevrisanje, jer možete uživati u poluotvorenom prostoru kad god želite ili pak zatvorenom, sprečavajući da dim i mirisi uđu u prostoriju.

Članak se nastavlja posle reklama

Nameštaj po meri

Ne oklevajte i izaberite nameštaj po meri. Ulaganje će biti malo veće, ali ćete moći maksimalno da optimizujete svaki centimetar vaše kuhinje. U ovoj kuhinji, na primer, dekorater Lori Hansen je opremila šank na zadnjem zidu koji se proteže od radne površine i iskoristila je uglove sa ormarićem i nekoliko polica za dodatno skladištenje.

Članak se nastavlja posle reklama

Mala kuhinja i ormarići do plafona

U malim kuhinjama, neophodno je da se ormarići ugrade od poda do plafona i da se ne odričete ni centimetra. Postoje firme za nameštaj koje čak iskorišćavaju i podove. Veoma su korisni i ugaoni moduli sa korpama koje se mogu ukloniti. Iskoristite uglove sa policama, fioke sa duplim dnom, fioku ispod rerne za tiganje – kao u ovoj kuhinji – police za flaše na dnu klupe…

Članak se nastavlja posle reklama

Nameštaj u koloni

U malim kuhinjama idealno je koncentrisati ostave i aparate na stubovima u istom prostoru. Ako je na ulazu, kao ovde, tim bolje, jer će biti skriveno od vrata i dobićete osećaj prostranosti. Možete čak i kombinovati različite dubine da biste bolje optimizovali prostor: izračunajte 60 cm za aparate i 30 cm za ostavu.

Mala kuhinja- više fioka nego ormarića

Članak se nastavlja posle reklama

Činjenica je: fioke bolje koriste prostor i udobnije su od ormara. A, u malim kuhinjama, oni su najbolja opcija da izvučete maksimum iz svakog centimetra prostora za skladištenje. Jedina mana je to što su skuplje od ormara.

Uređaji na panelu

Oblaganje aparata neće dodati prostor, ali je veoma efikasno rešenje za dobijanje osećaja vizuelne prostranosti a, takođe, i reda. Imajte na umu, međutim, da se neki kapacitet uvek gubi. Ali možete ga dopuniti integrisanim zamrzivačem ispod pulta, koji će vam dati više prostora za skladištenje i, zauzvrat, omogućiti da se ne vidi.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Kompaktni uređaji

Samo zato što imate malu kuhinju, ne bi trebalo da se odreknete udobnosti koju nude neki “potrošni” aparati, kao što je mašina za pranje sudova. Dobra opcija je da se kladite na kompaktne uređaje. Iako su obično skuplji od standardnih, isplati se ako vam nedostaje prostora. Postoje mašine za pranje sudova i rerne širine 45 cm od visine od 38 cm umesto 60 cm. Ako ne volite mnogo da kuvate, možete izabrati rešo sa samo dva gorionika i tako osloboditi prostor. Korisna je i oprema dva u jednom: rerna-mikrotalasna pećnica ili mašina za sušenje veša.

Članak se nastavlja posle reklama

Izbegavajte ukrasne haube

U malim kuhinjama, kladite se na kamufliranje napi. U tom smislu su veoma korisne one teleskopske koje su integrisane u radnu ploču, kao na slici, ili one integrisane u ploču za kuvanje, iako su mnogo skuplje. Još jedna vrlo praktična opcija su nape koje su skrivene u ormaru: one se ne vide i možete iskoristiti unutrašnjost ormana za začine, na primer.

Mala kuhinja- mali bar

Članak se nastavlja posle reklama

Ko kaže da ne možete imati mini kancelarijski kutak u maloj kuhinji? Možete iskoristiti kutak sa šankom za doručak. Smatrajte da da bi bio udoban, mora biti dubok najmanje 45 cm i izračunati oko 60 cm po osobi. Druga opcija je sklopivi sto, prednost je što se, kada se ne koristi, može sklopiti bez zauzimanja prostora. Takođe možete imati šipku koja produžava radnu ploču za samo 20-30 cm, dovoljno da stane na noge.

Iskoristite prag sa šipkom za pribor

Ako je vaša kuhinja veoma mala i morate da dobijete prostor za skladištenje bez obzira na sve, iskoristite prednost ograde sa visećim šipkama. Veoma su korisne da imate pri ruci pribor za svakodnevnu upotrebu, a ako ga odaberete elegantno i održavate u redu, šank će biti samostalan dekorativni element.

 

Boje za kuhinju: Saveti i pravila za izbor i kombinovanje boja


madhouse/iStock/Getty Images Plus via Getty Images