Kako srediti usku kuhinju i učiniti da izgleda savršeno

by | October 26, 2023
Kako srediti usku kuhinju i učiniti da izgleda savršeno

Uska kuhinja može predstavljati poseban izazov zbog ograničenog prostora, ali uz kreativnost i dobar plan, možete pretvoriti ovaj prostor u funkcionalno, elegantno i inspirativno okruženje.

Kako srediti usku kuhinju: Jednostavni, a korisni saveti

U ovom tekstu istražićemo različite strategije i ideje za uređenje uske kuhinje. Od izbora boja i materijala, preko organizacije prostora i pametnog rasporeda elemenata, pa sve do odabira praktičnih aparata i detalja koji će dodati lični pečat, pružićemo vam korisne smernice i savete kako da maksimalno iskoristite svaki kvadratni centimetar svoje uske kuhinje.

Bez obzira na veličinu prostora, vaša kuhinja može postati funkcionalno, estetski privlačno i gostoljubivo mesto koje će vam doneti radost svakodnevnog kuvanja i druženja s najbližima.

Članak se nastavlja posle reklama

Osnovni saveti kako srediti usku kuhinju

Ovo su osnovni aspekti za primenu u uskoj kuhinji. Predstavljamo vam ih u listi, a zatim ćemo proći kroz konkretne detalje o kojima treba da vodite računa prilikom renoviranja ili preuređenja uske kuhinje.

  1. Pozadina visokog i niskog nameštaja. Pored standardne veličine, mogu se napraviti specifični prilagođeni moduli kako bi se izbegao gubitak skladištenja ili zasićenja.
  2. Rušenje zidova proširuje kuhinjski prostor. U zavisnosti od prostora, vaša granica može biti trpezarijski sto, ostrvo ili poluostrvo.
  3. Igra sa staklenim zidovima takođe vizuelno proširuje prostor.
  4. Idealan raspored uske kuhinje je na liniji . L takođe može proširiti radnu površinu (radnu ploču) ili nameštaj. Raspodela nameštaja u obliku slova U je već za kuhinje sa minimalnom širinom koja garantuje centralnu površinu od najmanje 80 cm.
  5. Osvetljenje jednog od zidova visokog nameštaja, kada je to moguće zbog kapaciteta, se ceni.
  6. Tamnije boje treba da budu u donjem delu, manje izložene pogledu. I one svetlije na vrhu, u visini očiju, koje nisu toliko pune.
  7. Šipke pričvršćene za zid su dobro rešenje da imate kancelariju u uskoj kuhinji. Takođe okrugli visoki stolovi.
  8. Integrisanje male galerije ili konopca za veš u usku kuhinju tokom renoviranja nudi više mogućnosti organizacije.

Članak se nastavlja posle reklama

Elementi smanjene dubine

Ispred linije kuhinjskog nameštaja sa sudoperom, pločom za kuvanje i aparatima, kompletiranje distribucije uske kuhinje sa frontom nameštaja smanjene dubine je savršena ideja. To može biti komad nameštaja od poda do plafona (ili skoro) kao ostava ili za organizovanje sredstava za čišćenje. Ili niska – kao u ovoj kuhinji – koja, pored nameštaja, dodaje radnu ploču (važno kada nedostaje) i izdignutu šanku sa stolicama.

Izbegavati utisak zatvorenosti

Otvaranje tog fiksnog stakla u uskoj kuhinji obezbeđuje vizuelni kontinuitet sa dnevnim boravkom i trpezarijom i osvetljenost. Osećaj kuhinjske cevi ili uskog prostora nestaje odmah sa staklenim otvorom. Ovo može biti na radnom prostoru (održavanje prostora između radne površine i stakla koji će sprečiti da se mrlje tokom rada) ili na suprotnom zidu, u zavisnosti od konačne raspodele.

Članak se nastavlja posle reklama

Osvetljenje gornjeg dela jednog od zidova

U uskim kuhinjama morate da izbegavate osećaj da se nameštaj „ruši na vas“. Ako postoji visok nameštaj sa obe strane (na dugim zidovima poda), osećaj cevi će verovatno biti veći. Da biste to izbegli, ostavite jedan od zidova čistim i umesto toga postavite reflektore ili zidne lampe i neke police.


Borjana Božić

Serghei Starus/gettyimages