Iskoristite prostor u kuhinji: 4 načina za bolje skladištenje

by | May 22, 2023
Iskoristite prostor u kuhinji

Koliko god da je velika kuhinja, retko kada je dovoljna za skladištenje svih potrepština i pribora. Otkrivamo vam kako da iskoristite prostor u kuhinji (a ne radite to).

Iskoristite prostor u kuhinji: 4 načina za bolje skladištenje

Vertikalni prostor

Uobičajena greška u organizaciji kuhinje jeste da se pomirite sa kuhinjskim ormarićima takvi kakvi jesu. Međutim, najveći prostor za skladištenje ćete dobiti kada jednostavno pronađete prave koji su adekvatni za vašu kuhinju. Idealni su modeli koji imaju veliki vertikalni prostor jer ne ometaju funkcionalnost. Potražite kuhinjske ormariće koji imaju bar dva nivoa ili više za najbolji efekat.

Ipak, važno je i šta odlažete u njih jer izvlačenje tiganja i šerpi sa visokih polica može biti problamtično. Zbog toga je dobro i razmisliti o rasporedu kuhinjskog pribora i namirnica koje čuvate u kuhinjskim ormarićima.

S druge strane, vredi iskoristiti i prostor na kuhinjskim ormarićima. Ali ne za skladištenje jer obično ne izgleda vizuelno lepo, već za dekoraciju ili izglaganja fensi posuđa koje se retko koristi.

Kuhinjsko ostrvo

Postoji mnogo grešaka koje možete napraviti sa kuhinjskim ostrvom i treba ih izbegavati pri odabiru. Jedna od najvećih grešaka je da se odlučite za dizajn koji nema prostor za skladištenje. S obzirom da zauzima veliku površinu, bila bi šteta da ga ne iskoristite i postavite model bez fijoka ili ormarića.

Dizajneri preporučuju da pogledate model koji sa jedne strane ima prostor za skladištenje, dok na drugoj strani ima dovoljno mesta za stolice. Druga opcija je da postavite polica na kraju ili sredinu ostrva gde možete odložiti vina, začine i slično.

Iskoristite prostor u kuhinji ispod sudopere – ali pametno

Verovatno ne obraćate mnogo pažnje na to kako organizujete stvari ispod sudopere jer nisu vidljive. Obično je ovaj prostor rezervisan za proizvode za čišćenje, sunđere i krpe ali njihovo gomilanje može rezultirati prilično haotičnom kuhinjskom ormariću. Na taj način gubite prostor, a vrlo ga je lako vizuelno uvećati uz dodavanje organizatora koje možete postaviti jedan na drugi ili jedan do drugog. Bićete iznenađeni koliko dodatnog prostora imate i za druge potrepštine.

Kuhinjska ploča

Naše kuhinjske radne ploče obično se na kraju ne koriste za svoju namenu (priprema obroka), već služe za odlaganje kuhinjskih aparata. Umesto toga, poželjno ih da ih odložite na neko drugo mesto odakle ćete lako moći da ih uzmete kada vam zatrebaju. Obično su kuhinjski ormarići dobar prostor za odlaganje. Održavajte radne ploče minimalističkim jer će značajno olakšati funkcionisanje u kuhinji.

 


Miljana Momirović

Joe Hendrickson/GettyImagesPlus