Greške u korišćenju mašine za suđe koje će vas koštati

by | March 22, 2023
Greške u korišćenju mašine za suđe

Posuđe vam je stalno zaprljano posle pranja? Mašina ima neprijatan miris i stvara se buđ? Možda pravite ove greške u korišćenju mašine za suđe. 

Greške u korišćenju mašine za suđe koje će vas koštati

Previše posuđa u mašini

Najčešća greška u korišćenju mašine za suđe je slaganje previše posuđa. To je neće oštetiti ali će zahtevati ponovno pranje, a to košta previše vremena i novca.

Najlakši način da to procenite je ako ste primetili da vam posuđe više nije tako čisto kao obično. Preopterećena mašina za pranje sudova znači da detrdžent i voda ne dolaze do posuđa u dovoljnoj meri. Zbog toga neko posuđe i dalje ostaje zaprljano.

Nemojte slagati suviše posuđa, posebno kada je u pitanju pribor za jelo gde je sve pritisnuto jedno uz drugo. Očekuje se da pritisak vode pomera sadržaj korpe za pribor unutar pregrade, pa se pobrinite da imate malo prostora za pomeranje.

Greške u korišćenju mašine za suđe: suviše prljavo posuđe

Mašine za pranje posuđa napravljene su da čiste zaprljane sudove ali veći komadići hrane mogu da začepe filter ili zaprljaju drugo posuđe. Zato obavezno, pre nego što posložite sudove u mašinu, ostatke hrane bacite u kantu za otpatke ili blago isperite.

Čisto posuđe u mašini za suđe

Iako se uvek preporučuje da uklonite ostatke hrane sa posuđa, nije potrebno da ih detaljno ispirate. Ne samo da vam oduzima vreme, nego vaša mašina može biti i manje efikasna. Većina mašina za pranje sudova ima senzore koji pomažu u određivanju nivoa zaprljanosti. Previše čistih tanjira može dovesti do slabijeg pranja i ostaviti neko posuđe prljavije od drugih. A to na kraju oduzima i vašu energiju i zahteva ponovljeni ciklus pranja.

Blokiranje vode

Jedna od prednosti mašine za pranje posuđa je jak mlaz vode u odnosu na ručno pranje. On pomaže da se razbiju masnoće i zagoreli ostaci hrane. Međutim, nepravilnim slaganjem sudova može blokirati mlazove vode i učiniti mašinu manje efikasnom.

Zato je bolje da tih nekoliko tanjira ostavite za sledeće pranje, nego da preopteretite mašinu i ponovo perete vaše posuđe.

Greške u korišćenju mašine za suđe: začepljen filter

Možda u početku nema smisla čistiti mašinu za pranje sudova. Ali na kraju krajeva, to je aparat koji koristi sapun i toplu vodu svaki dan. Međutim, nakupljena mast, prljavština i hrana sa prljavog posuđa brzo kontaminiraju mašinu za pranje sudova i smanjuju njenu efikasnost.

Mašinu za pranje sudova treba često čistiti. U većini slučajeva je idealno da to radite svake nedelje. Poželjno je i da jednom mesečno uključite praznu mašinu za pranje suđa.

Ako vaša mašina za pranje sudova nema lako dostupne filtere koji se mogu prazniti, a i dalje osećate neprijatan miris, postoji mnogo saveta na internetu koji vam mogu pomoći.

Zatvaranje mašine nakon što izvadite posuđe

Svi uređaji koji koriste sapun i vodu skloni su razvoju buđi, posebno oni sa gumenim komponentama na vratima. Baš kao i kod čišćenja mašine za pranje veša, naslage buđi može biti teško ukloniti kada se stvrdnu. To dovodi do neprijatnih mirisa ali i da vaša nova mašina izgleda neuredno.

Jedan od najboljih načina da sprečite pojavu buđi u mašini za pranje sudova je da ostavite otvorena vrata nakon što ste ispraznili sudove. Dovoljno je da vrata budu malo odškrinuta kako biste omogućili dobar protok vazduha da se uređaj osuši.

Jedan od najčešćih kvarova je mašina za suđe koja curi. Ovo obično uzrokuje guma oko vrata koja postaje labava ali se vrlo jednostavno može zameniti.


Miljana Momirović

Zinkevych/GettyImagesPlus