Maslina u saksiji: Da biste je uspešno galiji pratite ove savete

by | June 1, 2024
Maslina u saksiji: Da biste je uspešno galiji pratite ove savete

Maslina je verni predstavnik mediteranskog podneblja: voli sunce! Balkon ili terasa izloženi južnoj strani će je obradovati. Ipak, potražite joj mesto koje je zaštićeno od vetra.

Maslina u saksiji: Odgovori na pitanja

Koju saksiju izabrati?

Važno je izabrati odgovarajući kontejner da bi maslina imala dovoljno prostora za razvoj korena. Preporučuje se saksija koja je 2 do 3 puta veća od korena, s minimalnim prečnikom od 50 cm. Bolje je da je saksija prevelika nego premala: maslina ne voli skučen prostor.

Vaš kontejner mora imati drenažne rupe: maslina ne podnosi zadržavanje vlage. Saksije od terakote su odlične jer omogućavaju efikasno odvođenje viška vlage. Drveni kontejneri takođe mogu biti dobri. Pazite na plastične saksije, koje su možda lakše, ali se brže zagrevaju na suncu i zadržavaju vlagu.

Koji substrat izabrati za maslinu?

Maslina ne voli zadržavanje vlage koja može da truli njene korene. Važno je ponuditi joj dobro dreniran supstrat.

Možete koristiti specifičan supstrat za mediteranske biljke ili pripremiti mešavinu zemlje za saksije (3/5), vrta (1/5) i peska (1/5). Ako nemate baštensku zemlju, možete izostaviti njen deo i umesto toga pomešati 3/4 zemlje za saksije i 1/4 peska.

Maslina u saksiji: Kako zalivati?

Maslina je drvo koje podnosi sušu, ali ipak joj je potrebno redovno zalivanje, ali ne prekomerno.

Uglavnom, možete zalivati svoju maslinu jednom nedeljno leti i svake dve nedelje zimi. Pazite da se zemlja dobro osuši između dva zalivanja i uklonite višak vode iz podmetača.

Koje je najbolje đubrivo za maslinu u saksiji?

Vaša maslina će ceniti dodatak organskog đubriva tokom celog perioda rasta (od maja do jula). Izaberite đubrivo prilagođeno mediteranskim biljkama i pridržavajte se preporučene doze na pakovanju.

Kako orezati i zaštiti maslinu?

Proleće je vreme za orezivanje masline u saksiji. Koristeći oštar i dezinfikovan sekač, odstranite mrtve i neestetske grane. Ako je vaše drvo oblikovano kao kugla, vratite mu oblik.

Maslina u saksiji je osetljivija na hladnoću od masline posađene u zemlju. Stoga je važno zaštititi vaše drvo čim temperature padnu. Ako živite u krajevima sa hladnim zimama, idealno je da unesete svoju maslinu u dobro osvetljenu, ali slabo zagrejanu prostoriju.

Ako nije moguće premestiti vašu maslinu ili nemate odgovarajuću prostoriju (izbegavajte zimovanje masline u zagrejanom domu, mogla bi izgubiti lišće), pokrijte je zimskim pokrivačem. Takođe, postavite karton ili balon foliju oko saksije da zaštitite korene.

Kada je potrebno presaditi maslinu u novu saksiju?

Razmislite o presađivanju masline svake 2 do 3 godine. Ponudite joj veću saksiju (iako je rast masline prilično spor).

Ako je vaša maslina previše velika da bi je lako presadili, možete uraditi površinsku zamenu zemlje: uklonite gornji sloj zemlje nekoliko centimetara (pažljivo da ne oštetite korenje) i zamenite ga novim supstratom obogaćenim malo zrelog komposta.

Borjana Božić

JacquesPALUT/gettyimages