10 najboljih sobnih biljaka za vaš enterijer

by | March 30, 2023
10 najboljih sobnih biljaka

Nisu sve sobne biljke jednake. Zato smo sastavili uži izbor od 10 najboljih sobnih biljaka za svaki dom ili radno mesto. Ne samo da izgledaju sjajno, već se i lako održavaju i dolaze u velikim i malim veličinama. 

 

10 najboljih sobnih biljaka za vaš enterijer

Rajska palma

Rajska palma (Kentia Palm) je žilava biljka koja podnosi i teške uslove. Prilično uživa u malo senke i pošto ima dugačko lišće koje raste iz uske osnove, odlična je za popunjavanje ugla bez zauzimanja puno prostora na podu. Postavite je ispred praznog zida, a njegovi zakrivljeni listovi će bacati prelepe senke.

10 najboljih sobnih biljaka: Ženski zmaj

Ženski zmaj (ili Dracaena fragrans), je impresivna sobna biljka koja uspeva uz minimalnu pažnju i slabo osvetljenje. Uz samo malo pažnje, ona će porasti visoko – i čak može da procveta u vidu malih belih cvetova ako budete imali sreće.

Sanseverija – 10 najboljih sobnih biljaka

Biljka sanseverija ima impresivnu listu nadimaka uključujući „Mač Svetog Đorđa“ i „Taštin jezik“. Ova izdržljiva kućna biljka je odlična opcija za nove roditelje, jer joj nije potrebno mnogo zalivanja i lako će tolerisati zanemarivanje. Ona takođe ima magičnu moć: noću oslobađa kiseonik, za koji se kaže da vam pomaže da utonete u san.

10 najboljih sobnih biljaka: Spatifilium

Spatifilium može vašem prostoru dodati malo zena zahvaljujući svom mekom, tamnozelenom lišću i cveću tokom cele godine. Više voli senovito mesto, što je čini odličnom opcijom da ulepša prazne uglove u vašem domu.

Filadendron

Filadendron je popularan izbor među kućnim biljkama, uglavnom zahvaljujući njegovom dramatičnom lišću u obliku srca. Međutim, on nije samo lepo – on je takođe super lak za negu, sve dok pazite na nivo njegove svetlosti i pravu količinu zalivanja.

Zamija – 10 najboljih sobnih biljaka

Zamija može dugo da skladišti vodu, što znači da joj neće smetati ako s vremena na vreme zaboravite da je zalijete. Ako volite biljku koja je skulpturalna i opuštena, zamija je pravi izbor.

Palma sreće

Palma sreće sa elegantnim, lučno zaobljenim palminim listovima privlači svu pažnju. Poreklom iz Meksika, ova dama je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka još od viktorijanskih vremena, i lako će uspevati na bilo kom mestu gde je stavite.

Zlatna puzavica

Zlatna puzavica je najsvestranija od naših kućnih biljaka koje ne zahtevaju posebno održavanje. Pored toga što će ozeleniti svaki kutak, puzavica će početi da čisti vaš vazduh od nepoželjnih zagađivača.

Sukulenti – 10 najboljih sobnih biljaka

Ako se plašite odgovornosti prema biljaka, onda preporučujemo da usvojite sukulent kao početnu biljku. Ove biljke su nezavisne što ih čini idealnim za zaboravnog baštovana.

10 najboljih sobnih biljaka: Lirasti fikus

Poreklom iz zapadne Afrike, ova biljka će vašem prostoru dati onaj tropski izgled sa svojim listovima u obliku lire. Ovo je takođe biljka koja može da se nosi sa nesavršenim uslovima.

Pravo je vreme da potražite svoju idealnu biljku.

 

 

 

 

 


Borjana Božić

KatarzynaBialasiewicz/gettyimages