Iskoristite prednosti jeseni: 10 razloga za sadnju vrta u ovom periodu

by | August 20, 2023
Iskoristite prednosti jeseni: 10 razloga za sadnju vrta u ovom periodu

Jesenji zadaci u vrtu često uključuju pripremu za zimu i sakupljanje opalog lišća. Međutim, propustićete savršenu priliku za sadnju ako se fokusirate samo na čišćenje lišća.

Prednosti jeseni za sadnju vrta

Blage temperature, zajedno sa mnogim drugim prednostima, čine jesen idealnim periodom za dodavanje novih biljaka u vašu baštu, deljenje pretrpanih višegodišnjih biljaka i u nekim regionima, za sadnju povrća koje može da se bere tokom jeseni i zime. Takođe, svi ti opali listovi čine odličnu malč za sve vaše novo posađene drveće, žbunje, višegodišnjice i lukovice. Pogledajte sezonu na svež način uz ove top 10 razloga za sadnju u jesen, i zamenite grabulje lopatom i počnite sa kopanjem.

1. Umereno vreme

Topli, ali ne previše vrući dani, uz hladne noći, idealna su vremenska prognoza za uspostavljanje novih biljaka. Proleće se često iznenada može pretvoriti u vruće i suvo, što često znači propast za osetljive nove biljke. Jesenje vreme, s druge strane, generalno je stabilnije i verovatno će ostati hladno i kišno.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Manje štetočina

Od gladnih insekata do biljnih bolesti, jesen je obično mirnija što se tiče napada štetočina. Mnoge uobičajene baštenske štetočine završavaju svoj ciklus iznad zemlje krajem leta, što stvara manje problema za jesenje sadnice.

3. Manje obaveza, više vremena

Da, treba pokupiti lišće i isprazniti saksije za zimu. Ali, za razliku od proleća, koje često ima dugačak spisak obaveza (mislimo na negu travnjaka, sadnju, sejanje, pripremu zemlje itd.), jesen obično ima mnogo kraći spisak obaveza jer se biljke počinju pripremati za zimu. Sa više slobodnog vremena, sadnja, presađivanje i briga o novim biljkama u jesen je lakša.

Više slobodnog vremena će takođe poboljšati šanse za preživljavanje biljaka. Verovatnije je da ćete se setiti da zalivate tu novo posađenu višegodišnju biljku ili žbun u jesen nego što ćete to uraditi u proleće, kada istovremeno zalivate nove saksije, povrće i godišnje cvetne gredice.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Povoljne cene za sadnju vrta

Baštenski centri i prodavnice često snižavaju cene biljaka krajem sezone rasta. Duboki popusti vam mogu omogućiti da za isti iznos novca kupite dvostruko više biljaka u jesen nego što biste mogli u proleće.

5. Dug period rasta

Jesenja sadnja pruža višegodišnjim biljkama, drveću i žbunju nekoliko nedelja rasta pre nego što biljke uđu u fazu mirovanja zimi. Kada nadzemni delovi prestanu da rastu, korenov sistem i dalje raste. Korenje može rasti u zemljištu sa temperaturom čak i niskom kao što je 7°C. Voda je ključna za nastavak rasta; zalivajte biljke duboko svake dve nedelje sve dok se zemlja ne smrzne. Drveće, žbunje i višegodišnje biljke posađene u jesen obično su dobro uspostavljene do letnje vreline naredne godine.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Više vremena u proleće

Što više prolećnih poslova završite u jesen, više vremena ćete imati da provedete u vrtu sledeće proleće. Nekoliko podeljenih višegodišnjih biljaka u jesen, zajedno sa novo posađenim žbunom ili drvetom, daće vam više vremena za obavljanje drugih projekata sledeće proleće.

7. Planiranje unapred

Tulipani, narcisi, krokusi i sve vrste drugih sitnih prolećnih cvetova treba saditi u jesen pre nego što zemlja zaledi. Planirajte nedelje šarenih buketa sadnjom lukovica koje cvetaju rano, sredinom i kasno u proleće. Lukovice sadite čim se zemlja počne hladiti, obično krajem septembra.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Produžena berba

Usevi za hladnije periode uspevaju u svežim danima jeseni, a čak i zimi u nekim regionima. Brokoli, karfiol, šargarepe, grašak, rotkvice, spanać i zelene salate dobro rastu u jesen. U hladnijim regionima, posadite ove useve do početka septembra i obezbedite zaštitu od mraza kada temperature padnu.

9. Laka setva

Topla temperatura zemljišta u kombinaciji sa dovoljno vlage u jesen omogućava brzu klijanje semena. Zato je jesen najbolje vreme za setvu novog travnjaka, popunjavanje praznih mesta u postojećem travnjaku i čak setvu cvetne livade.

Članak se nastavlja posle reklama

10. Bolji oporavak višegodišnjih biljaka

Većina višegodišnjih biljaka se sa lakoćom može podeliti i ponovo posaditi u jesen. I temperatura zemljišta i vremenski uslovi u jeseni podstiču dobar rast korena dok se biljke uspostavljaju na novom mestu. Osigurajte uspeh zalivanjem višegodišnjih biljaka nakon presađivanja i svake dve nedelje sve dok se zemlja ne smrzne. Prekrijte presađene biljke slojem lišća debljine 15 cm kako bi im pružili dodatnu zaštitu tokom zime.

Zaključno, jesen je idealno vreme za dodavanje novih biljaka u vaš vrt iz mnogo razloga. Blage temperature, manje štetočina i obaveza, povoljne cene biljaka i produžena sezona rasta čine jesen odličnim periodom za unapređenje vašeg vrta. Iskoristite ovu sezonu na najbolji način i uživajte u čarima jesenjeg vrtlarstva.


Borjana Božić

Olga Chetvergova/gettyimages