Pravila uređenja terase: Ove stvari kvare stil balkona

by | May 30, 2023
Pravila uređenja terase

Terasa je najdragoceniji kutak kada dođe lepo vreme ali da bi se prijatno osećali u estetski uređenom prostoru, obratite pažnju na ova pravila uređenja terase.

Pravila uređenja terase: Ove stvari kvare stil balkona

Plastični nameštaj

Tipičan nameštaj od bele plastike je najgora opcija koju možete da izaberete za svoju terasu. Iako da, to je otporan materijal, lak za čišćenje i veoma ekonomičan. Ali realnost je da uopšte ne izgleda lepo, niti je udoban za sedenje.

Vremenom mu se boja pogoršava i nikada više ne postaje tako čist i beo. U slučaju stolica, na primer, leti osećaj nije prijatan, kao da se zalepite za iste.

Umesto toga:

Nameštaj od drveta ili sintetičkih vlakana je savršen nameštaj za uređenje terase. Imaju prirodan izgled, savršenu estetiku i otpornost da izdrže uslove na otvorenom.

Drvene ograde

Klasična drvena ograda može doprineti staromodnom izgledu vaše terase. Pogotovo ako je već stara nekoliko godina i drvo je promenilo boju i donekle se oštetilo.

Umesto toga:

Dajte privatnost vašoj terasi visokim biljkama i cvećem. Oni će ograditi vaš prostor i pružiti svežinu.

Pravila uređenja terase: Suncobran

Modeli suncobana koji pružaju malu hladovinu izgledaju totalno dosadno i estetski nisu privlačni.

Umesto toga:

Na malim terasama možete se odlučiti za postavljanje zaštitnog platna. Odaberite jednostavan dizajn i neutralnu boju za najlepši rezultat. Još bolje ako su podesivi ili mogu da se naginju da bi se sve vreme mogli prilagoditi položaju Sunca.

Plastične saksije

Još jedan element koji ne izgleda lepo na terasi je kada saksije nisu usklađene jedna sa drugom ili su (još gore) plastične jer izgledaju jeftino.

Umesto toga:

Saksije od gline izgledaće najbolje na vašoj terasi. To je prirodan materijal koji apsorbuje veći deo vlage i istovremeno pomaže pri isparavanju. Zato je pogodan ako ima višak vode, što donosi korist biljkama kojima nije potrebno mnogo vlage.

Kada birate njenu veličinu važno je uzeti u obzir potrebe svake biljke, s obzirom na to da postoje neke koje treba da imaju više prostora od drugih za rast. Generalno, stavite najveće saksije blizu zida i napravite grupe biljaka na vašoj terasi, ako je moguće, različitih visina i veličina.

 


Miljana Momirović

KatarzynaBialasiewicz/GettyImagesPlus