Najbolje mirisne živice: 3 aromatična grma za prelepe ograde

by | May 21, 2024
Najbolje mirisne živice: 3 aromatična grma za prelepe ograde

Sadnja živice ne mora biti dosadna. Ove ideje za živicu dodaće miris, boju i interesovanje na obod vaše parcele.

Najbolje mirisne živice: Zašto ne biste imali ogradu koja miriše?

Sadnja živice može transformisati svaki prostor. Umesto dosadnih ograda ili beživotnih zidova, dodavanje zelenog akcenta na vaše granice nije samo atraktivno, već je i korisno za divlje životinje, budući da privlači ptice, pčele i leptire.

Postoji mnogo opcija za sadnju, a nekoliko najboljih biljaka za živicu imaju atraktivno zimzeleno lišće, kao što su tisa i lovor, ili pak atraktivne cvetajuće živice koje će proizvoditi sezonsko cveće, kao što su forsitija ili choizija.

Štaviše, neke opcije za živicu su poznate po stvaranju intenzivnog mirisa, što stvara senzualno i umirujuće iskustvo dok prolazite pored njih. Ovde, stručni baštovani dele najbolje ideje za mirisne živice koje mogu dodati miris vašoj parceli ove godine.

Najbolje mirisne živice

Kreiranje pejzaža sa živicama je pametan dizajnerski trik za omekšavanje ivica vašeg spoljnog prostora zelenilom. Pre nego što odlučite koje biljke za živicu želite da uzgajate, razmislite o svojim preferencijama. Ako tražite celogodišnju, zimzelenu strukturu, sadnja živice od tise ili božikovine može biti pravi izbor.

Ako, međutim, želite živicu koja je cvetajuća i mirisna, pripremili smo listu najboljih opcija koje preporučuju stručnjaci.

Lažna narandža sa belim cvetovima

Lažna narandža, ili Philadelphus, su mirisni grmovi koji su poreklom iz Severne Amerike. ‘Najbolje raste u zonama tvrdoće od 4 do 7, biljke lažne narandže proizvode ogromne cvetove u proleće,’ kaže Gejl Pabst, stručnjak za baštovanstvo i direktor marketinga za National Garden Bureau.

živica

dmf87/gettyimages

‘S privlačnim mirisom koji podseća na cvetove narandže, biljke lažne narandže mogu se koristiti kao pojedinačne biljke ili kao živice,’ nastavlja Gejl. ‘Postoji mnogo novih sorti koje dolaze u različitim veličinama, u rasponu od 60 cm do 3 m.’

Popularne među baštovanima, ove cvetajuće biljke za punu sunčevu svetlost zahtevaju dobru drenažu i puno svetlosti, ali inače su lake za uzgoj i sigurno će parfimisati obod vaše imovine.

Viburnum

Postoji stotine vrsta i sorti viburnuma, što ga čini svestranom opcijom za živicu. ‘Postoji mnogo različitih vrsta i sorti viburnuma koje možete izabrati,’ kaže Aleks Kantor, stručnjak za baštovanstvo i vlasnik Perfect Plants. ‘Mnoge od njih koje su poreklom iz Severne Amerike ili Evrope su otporne i izdržljive opcije za živicu.’

živica

Orthosie/gettyimages

Kada razmatrate kako uzgajati viburnum, nega biljaka će biti specifična za svaku vrstu, ali generalno govoreći, viburnum grmovi najbolje rastu u zonama tvrdoće od 2 do 8, uspevajući na sunčanim ili delimično zasenjenim mestima sa dobrom drenažom.

Jedna od mojih omiljenih vrsta viburnuma sa prijatnim mirisom je Viburnum burkwoodii. Ova vrsta dostiže visinu od 1,8 do 2,4 m, tako da bi bila bolja za one koji traže nisku do srednje visoku živicu. Za višu sortu, razmislite o uzgoju cimeta viburnuma, Viburnum cinnamomifolium, koji može dostići visinu do 6 m.

Jorgovan je romantičan, mirisni cvet

Kada razmatrate kako uzgajati jorgovan, ove biljke najbolje rastu u zonama tvrdoće od 3 do 9, preferirajući sunčane ili delimično zasenjene pozicije.

uzhursky

uzhursky/gettyimages

‘Mnogi baštovani se sa nostalgijom sećaju mirisnih jorgovan živica iz detinjstva,’ kaže Gejl Pabst, ‘čineći ove cvetove nostalgičnim i romantičnim.’

 

Borjana Božić

Orest Lyzhechka/gettyimages Cat Bartlett/gettyimages Emma Grimberg/gettyimages