Koje biljke su otrovne za pse

by | July 25, 2023
Biljke koje su otrovne za pse

Ako imate ljubimca u kući, sigurno vas zanima koje biljke su otrovne za pse. Opasnosti vrebaju i ubašti, i u stanu, i na terasi…

Odmah da kažemo da otrovne biljke psima nisu baš ukusne, pa nijedna životinja neće pojesti smrtonosnu dozu. Ali, za svaki slučaj, navešćemo otrovne biljke, u slučaju da se ispostavi da je vaš pas “gurman”.

A koje biljke su otrovne za pse

1. Ljuljan

Ne predstavljaju sve vrste ljiljana pretnju. Najotrovniji su: tigrasti iazijski ljiljani. Čak i u malim količinama ne izazivaju trovanje samo kod pasa, već i kod mačaka. Ako ste videli da životinja jede latice, odmah je odnesite veterinaru.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Krokusi

Jesenji šafran sadrži kolhicin — toksin koji je smrtonosan za ljude i životinje. Cveti izazivaju povraćanje, ometaju rad bubrega i jetre. Ali simptomi mogu trajati nekoliko dana i nakon toga dovesti do poremećaja disanja. Ne ostavlaj psa bez nadzora ako u bašti imate krokuse.

3. Oleander

Oleander

Svi delovi ove ukrasne biljke smatraju se otrovnim, a toksična svojstva ne nestaju nakon sušenja ili obrade. Male količine uzrokuju povraćanje, a velike doze dovode do zastoja srca i smrti.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Narcis

Narcis sadrži likorin, alkaloid koji izaziva jak nagon za povrćanjem. Ako kućni ljubimac pojede cvet ili stabljiku, može doći do dijareje, povraćanja i poremećaja srčanog ritma. Stoga, držite životinju dalje ne samo od bašte ili saksije, već i od sveže isečenih buketa.

5. Koje biljke su otrovne za pse: Đurđevak

Majski cvet, uprkos svojoj privlačnoj aromi, delikatnoj lepoti, smrtonosan je za živa bića zbog prisustva glikozida. Ovi toksini utiču na cirkulatorni sistem i mogu izazvati zastoj srca. Kod pasa i mačaka, đurđevak izaziva poremećaje srčanog ritma, konvulzije i povraćanje.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Hrizantema

Hrizantema spada u repelentne biljke, pomaže da se oteraju muve, komarci, stenice i druge štetočine iz bašte. Ali takođe predstavlja opasnost za kućne ljubimce, posebno mačke. Ironično, pse i mačke privlači miris cveta. Hrizantema može da izazove konvulzije, plućnu i bubrežnu insuficijenciju, alergije. Ne pokušavajte sami da eliminišete alarmantne simptome, već odmah odnesite ljubimca veterinaru.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Ranka Bulatović

leoaleks, Dmytro Varavin /gettyimages.co.uk