Kako da uredite malo dvorište za letnje uživanje?

by | July 11, 2023
Kako da uredite malo dvorište

Malo dvorište može biti problematično za uređenje, naročito kada želite da leti provedete što više vremena u njemu. Pa kako da uredite malo dvorište? 

Kako da uredite malo dvorište za letnje opuštanje?

Čak i malo dvorište može postati opuštajuće uz malo pažnje, kreativnog dizajna i nekoliko pažljivo odabranih biljaka. Dakle, ne očajavajte. Uz ovih nekoliko ideja i trikova sigurno ćete napraviti dvorište u kome ćete uživati.

Malo dvorište za proslave: 5 ideja za prijatniji ambijent

Iskoristite vinovu lozu

Vinova loza je pravi spas kada su u pitanju mala dvorišta. Osim što ih možete uplesti i sa strane napraviti “prirodni zid” koji daje osećaj privatnosti. Takođe, ona pravi sjajan prošarani hlad. Sve što vam treba ispod nje su sto i stolice ili garnitura i vaš kutak je spreman za opuštanje.

Kako da uredite malo dvorište: Iskoristite kutak u uglu dvorišta

Ukoliko nemate veliko dvorište, svaki prostor vam je značajan. Upravo zbog toga možete iskoristit ogradu dvorišta kao ogradu za vaš kutak. Međutim, uz garnituru ili sto, neophodno je da ubacite dovoljno zelenih biljaka kako bi držale temperaturu nižom i dale posebnu atmosferu vašem kutku.

Koristite različite veličine biljaka

Dvorište ili otvoreni prostor ispunjen biljkama iste visine deluje veoma monotono i dosadno. Poigrajte se sa veličinama i bojama biljaka kako biste dali prostoru atmosferu pravog opuštajućeg vrta. Samo pazite da u svoj kutak ne stavite biljke koje privlače komarce.

Kako da uredite malo dvorište: Zaklonite sunce

Dakle jedna od opcija da se sklonite sa sunca je već pomenuta vinova loza. Druga opcija je svakako drvo koje pravi savršeni hlad. Međutim, ako u svom dvorištu nemate meste ni za jedno ni za drugo, onda je suncobran idealno rešenje. To može izgledati veoma zanimljivo, a zaštitiće vas od jakog sunca.

Kućica za ptice za spoj sa prirodom

Da, osim što vi imate kutak za letnje uživanje, možete iskoristiti priliku i napraviti mirno mesto za biljke i ptice. Ima li nešto lepše od ptičjeg cvrkuta u divnom sunčanom danu? Izdvojen kutak sa kućicom za ptice i divnim biljkama će povezati i vas sa prirodom i dopustiti vam da se zaista opustite. Osim toga, ove kućice mogu da budu veoma dekorativne.

Dakle, uređenje malog dvorišta nije samo slaganje nameštaja, već i stvaranje prikladne atmosfere za letnje dane i noći kada vam treba odmor.


Snežana Vranić

Explora_2005/GettyImagesPlus