Kako da ulepšate vaš vrt: Saveti i trikovi

by | May 23, 2023
Kako da ulepšate vaš vrt: Saveti i trikovi

Uz predložene trikove i na malom prostoru je moguće dočarati veličanstvene baštenske svetove. Mi vam donosimo nekoliko ideja verujući da ćete ulepšati vaš vrt.

Vrt koji privlači pažnju

Nema svako tu privilegiju da živi baš na obali reke. Ipak, elementi dizajna koji posebno dočaravaju dimenziju prostorne dubine poput velikih ploča za stazu na travnjaku vizuelno će izdužiti sve male površine.

Članak se nastavlja posle reklama

Pitanja i odgovori:

1. Moram li da zasadim sve u manjim formatima kako bi stalo u moj minijaturni vrt?

Ne, naprotiv. Mnogo bolje rešenje je da zasadite manje cveća i grmova, ali u većem formatu – to će vizuelno proširiti perspektivu i ostaviti više slobodnog prostora.

2. Kako da postupim ako volim raznovrsnost pa želim da kreiram dinamičniji dizajn?

Članak se nastavlja posle reklama

Onda ćete postaviti, na primer, travnate površine naspram pošljunčanih delova, grmove naspram leja s travama: jasne forme & elementi dizajna kreiraće promene i prelaze, a da celina pritom ne deluje prenatrpano i haotično.

3. Mogu li da objedinim različite stilove?

Članak se nastavlja posle reklama

To će vam poći za rukom, na primer, s miksom baštenskog nameštaja ili s dve baštenske oblasti koje se – blago odeljene – prelivaju jedna u drugu

Članak se nastavlja posle reklama

Mali vrt i betonske žardinjere

Odličan način da ukrasite čak i najmanje dvorište su upravo ovakve žardinjere u koje, osim sezonskog cveća, možete posaditi i ukrasno grmlje. Najbolje je izabrati vrste sa različitim bojama cvetova i lišća. Takođe, žardinjere možete napraviti i od opeke – i to u obliku i dimenzijama po sopstvenoj želji. Najlepše deluje kada je grupisano više njih sa različtim biljnim vrstama.

Članak se nastavlja posle reklama

Mali vrt: Fontana

Pre nego što naručite fontanu ili se bacite na izradu, ovo su neke stvari koje o kojima treba da vodite računa:

  1. Izvor vode i struje – neke fontane imaju stalni dotok vode koji prestaje kada se iskuljuči, dok kod drugih voda cirkuliše. Kod ovakvih fontana treba redovno proveravati da li imaju dovoljno vode. Ako je ikako moguće neka izvor struje bude blizu jer će vam trebati da uključite pumu.
  2. Materijal – danas se fontane izrađuju od raznih materijala, a one od kamena i betona trebaju najmanje održavanja.
  3. Lokacija – ako je reč o većoj fontani, nemojte je postavljati blizu drugih stvari, a ako je manja pobrinite se da ne bude zaklonjenacvećem ili dvorišnim nameštajem. Takođe, pazite da fontana ne bude ispod drveća jer će opadanje lišća otežati čišćenje.

Mali vrt: Dobra organizacija

Iako je malih dimenzija, svaka bašta može da se uredi tako da bude dovoljno mesta za biljke, a da se opet nađe mesta i za sto i stolice. Ipak, vodite računa da sve bude lepo grupisano, kako bi se izbegao osećaj haotičnosti. Naime, najbolje je da na delu namenjenom za biljke postavite više velikih saksija i da u njih sadite zelenilo. Ukoliko su cveće i zelenilo lepo negovani, umesto saksija možete koristiti i dotrajalu burad ili plastične kontejnere – verujte, njihove mane se neće ni primetiti kad ih prekriju lepi cvetovi i listovi.

Članak se nastavlja posle reklama

Kamene staze u malom vrtu

Kamene ploče debljine 2-3 cm postavljaju se direktno na zemlju, koju pre toga treba očistiti od kamenja i krupnih nečistoća. To će osigurati savršeno prianjanje ploča uz tlo. Potom se prostor između ploča ispunjava zemljom, u koju je najbolje posejati neku otpornu vrstu trave koja sporo raste (septembar je idealan mesec za to) Stazice nepravilnog oblika unose dozu rustikalnosti u vaš vrt, dok će one jasnih ivica dati veoma moderan izgled. Izbor, naravno, treba bazirati na stilu u kojem je izgrađena vaša kuća i uređen ostatak dvorišta.

 


Borjana Božić

HannamariaH/gettyimages