Rustična dnevna soba: Saveti za izbor pravog nameštaja

Rustična dnevna soba odiše posebnim šarmom. Karakteristična je po prirodnim materijalima koji preovladaju u dekoraciji ove prostorije.

by | July 8, 2023
Rustična dnevna soba

Rustična dnevna soba odiše posebnim šarmom. Karakteristična je po prirodnim materijalima koji preovladaju u dekoraciji ove prostorije.

Rustična dnevna soba: Kako da dočarate ovaj ambijent

Pored drveta i kamena koji su obično glavni elementi i rustičnim dnevnim sobama, potrebno je obratiti pažnju na izbor drugih materijala, kao što je tekstil. Naravno, važni su i detalji. Korak po korak, uputićemo vas kako da postignete svoj cilj.

Rustična dnevna soba: Kako odabrati boje


Za rustični stil dnevne sobe odaberite neutralnu paletu boja – belu i bež. Podovi su uglavnom od tvrdog drveta, a nameštaj za sedenje je tapaciran kožom ili svetlim tkaninama.


Izbegavajte prenatrpavanje nameštajem ako želite da vam bude prostrana dnevna soba. Zid od prirodnog kamena u dnevnoj sobi će naglasiće šarm rustičnog stila.


Naravno, kamin je glavni, centralni element ovog prostora.

Nije nemoguća misija da i u modernu dnevnu sobi namestite tako da odiše rustičnim šarmom. Dizajneri uglavnom korsite belu ili bež kao glavne boje. To je prvenstveno zbog činjenice da se ove boje dobro uklapaju sa svim drugim bojama.


Boje prirodnog drveta smatraju se umirujućim i toplim, tako da se i one u velikoj meri koriste za enterijer ovog stila.

Izbor nameštaja

Glavni element enterijera u rustičnom prostoru je nameštaj. Možete ga rasporediti tako da se nalazi u centralnom delu prostoriji ili duž zidova.


Stočić za kafu, police za  knjiga, pletene stolice i stolići, taburei, otomani – sve ovo ili nešto od toga može se smestiti u eneterijer, naravno u zavisnosti od veličine prostora.


Nameštaj s grubom završnom obradu autentičan za ovaj stil.

Rustična dnevna soba: Ideje za dekoraciju

Dnevna soba u rustičnom stilu obično ne trpi neku šljašteću dekoraciju. Neka akcenat bude na svetlim bojama nameštaja. Kombinujte ih s pamučnim ukrasnim jastucima s egzotičnim motivima i dezenima.


Slike, fotografije ili ogledalo na zidu će naglasiti “grub” izgled. Vaze i drugi mali ukrasni predmeti će upotpuniti unutrašnjost eneterijera.


I na kraju, lusteri kovanog gvožđa su takođe tipični za dekor u rustičnom stilu.

 


Dijana Škorić

hikesterson / gettyimages.com