Najlepša eklektična dnevna soba čuva razne uspomene i umetnička dela

by | January 22, 2024
Najlepša eklektična dnevna soba čuva razne uspomene i umetnička dela

Njujorška dizajnerka enterijera Beth Diana Smith najpoznatija je po svom eklektičnom maksimalističkom stilu gde boje, uzorci i teksture žive u savršenom skladu.

Najlepša eklektična dnevna soba koju ćete videti

Njena dnevna soba odražava njen dizajnerski pristup, gde dodiri luksuznog baršuna, mesinga i drveta pružaju podlogu za upadljive detalje poput jastuka, umetničkih dela i tepiha. Beth koristi svoju dnevnu sobu za opuštanje i zabavu gostiju, ističući ključnu ulogu planiranja i opremanja prostora prema vlastitim željama.

Beth opisuje atmosferu svoje dnevne sobe kao “eklektičnu, zabavnu i interesantnu”. Želela je stvoriti prostor koji ima puno vizuelnog interesa, mesta za sedenje i opuštanje, i, najvažnije, udobnost. Galerija na zidu bila je plod njenog rada i ljubavi, kombinujući stare i nove komade, uključujući parišku biblioteku u pleksiglasu koju poseduje već sedam godina, apstraktne radove od umetnice iz Teksasa, Virginie Beshears, i viseće ventilatore od Reflektion Design.

Beth ističe da je cilj bio postići raznovrsnost materijala i veličina kako bi prostor delovao pažljivo odabran. Kada bi morala izabrati omiljeni predmet u svojoj dnevnoj sobi, to bi bio njen kauč, model Rhoe od Bungalow 5, presvučen u ljubičasti baršun. Boja je visoko upečatljiva i unosi mnogo ličnosti u prostor, a istovremeno je izuzetno udoban.

Najlepša eklektična dnevna soba u bojama

Boje igraju ključnu ulogu u Bethinom dizajnu, ali ona je strategična u njihovom korišćenju i kombinaciji različitih nijansi. Preporučuje uzorkovanje svega, uključujući boje i tkanine, i posmatranje njihovog međusobnog odnosa. Beth je uključila komade namještaja koji pružaju i funkcionalnost i stil. “Oversized medijski ormar može skladištiti sve, od knjiga do prekrivača do dodatne dekoracije”, kaže ona, naglašavajući važnost planiranja prema potrebama skladištenja.

Slika iznad pozlaćenog barskog stola delo je Malene Barnett, umetnice i osnivačice Black Artists + Designers Guild. Portret se naziva Makeda, kraljica od Sabe. Dnevna soba je otvorena prema Bethinoj trpezariji, što može otežati stvaranje osećaja razdvajanja. To je postigla korišćenjem velikih podnih prostirki koje pružaju jasnu razliku na podu između prostora. Nameštaj, umetnička dela i osvetljenje trebaju pratiti taj koncept.

Borjana Božić

vicnt/gettyimages