Dnevna soba: Mali prostor koji izgleda veći nego što jeste

by | November 17, 2023
Dnevna soba: Mali prostor koji izgleda veći nego što jeste

Mali prostor, ako nije pažljivo osmišljen, može vas naterati da se osećate kao da vam se četiri zida doslovno približavaju. Ipak, često manji prostori mogu biti neki od najmirnijih, inspirativnih utočišta. Mali prostor može podsticati manje nereda i naterati vas da istaknete stvari koje zaista volite, umesto da osećate pritisak da popunite svaki kutak vašeg doma.

Mali prostor dnevne sobe: Kako da izgleda veće?

Nastavite čitanje kako biste saznali nekoliko praktičnih saveta o tome kako oblikovati mali prostor koji možda nikada nećete želeti napustiti.

Planiranje unapred

Planiranje prostora je ključno u svakom dizajnu, ali je posebno važno kada je reč o dizajniranju malog prostora. Počnite vizualizacijom obavljanja različitih zadataka u prostoru i utvrdite koje su vam potrebne stvari da ih obavljate. Određivanjem onoga što vam je potrebno i gde ćete to smestiti, moći ćete da odredite koje veće predmete poput medijskih konzola, radnih stolova i trpezarijskih stolova možete uključiti u prostor.

Vaš omiljeni stil – minimalizam

Da biste izbegli zagušenje malog prostora, izaberite dizajnerski stil koji vam odgovara i inkorporirajte ga na minimalistički način. Ako volite vintage dizajn, razmislite o slojevima konzolnog stola sa svedenom kolekcijom ukrasa, ili ako vas privlači boemski estetizam, dodajte nekoliko knjiga i biljaka na sto za kafu. Što više pojednostavite svoj stil, to ćete manje predmeta trebati da biste ga ostvarili.

Ogledalo, ogledalo…

Ogledala čine male prostore većim jer reflektuju svetlost po prostoriji i funkcionalna su. Razmislite o postavljanju jeftinog ogromnog ogledala naslonjenog na zid, aranžiranje galerije ogledala različitih oblika ili dodavanje malog stolčića sa ogledalom pored fotelje za čitanje.

Visoke zavese za mali prostor

Jednostavne, čvrsto bele zavese donose doteranu sofisticiranost svakoj sobi, a ako ih postavite visoko iznad vrha prozora, stvorićete iluziju više prostora i vizuelno proširiti sobu. Samo se pobrinite da zavese lagano dodiruju pod i ne plutaju iznad njega značajno. Nema duhova zavesa, molim vas.

Osvetlite prostor

Dobra rasveta je ključni dizajnerski element koji trenutno čini prostor otvorenijim i privlačnijim, stoga iz ovog razloga nikada je ne smete zanemariti.

 

Borjana Božić

rilueda/gettyimages