Izbor prave fotelje za dnevni boravak: Ključni saveti

by | November 2, 2023
Izbor prave fotelje za dnevni boravak: Ključni saveti

Izbor prave fotelje za dnevni boravak može biti ključan korak u stvaranju udobnog i funkcionalnog prostora u vašem domu. Evo nekoliko važnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom biranja fotelje.

Izbor prave fotelje za dnevni boravak

Stil: Prvo, razmislite o stilu dnevne sobe i kako se fotelja uklapa u tu estetiku. Da li preferirate klasični, moderni, rustični ili neki drugi stil? Izbor stila trebao bi odražavati vaše lične preferencije i uklopiti se u dizajn prostora.

Veličina: Dimenzije su ključne. Fotelja ne sme biti prevelika ili premala za vaš prostor. Pazite da ostavite dovoljno prostora za prolaz i da se fotelja uklopi u raspored nameštaja.

Članak se nastavlja posle reklama

Boja i materijali: Razmislite o boji i materijalu koji želite za fotelju. Tkanine poput platna ili pamuka mogu pružiti udobnost, dok koža može dodati sofisticirani izgled. Boja bi trebala komplementirati ostali dekor dnevnog boravka.

Komfor: Udobnost je ključna. Provedite neko vreme sedeći u fotelji pre nego što je kupite kako biste proverili udobnost i podršku za vaš leđa. Pobrinite se da ima dovoljno mekanih jastuka i podrške za ruke.

Funkcionalnost: Razmislite o tome kako ćete koristiti fotelju. Da li želite fotelju za opuštanje i gledanje televizije, ili za čitanje knjiga? Možda želite fotelju koja se može transformisati u ležaljku ili krevet za goste.

Članak se nastavlja posle reklama

Cena: Postavite budžet i trudite se da pronađete fotelju koja se uklapa u njega. Cena može varirati u zavisnosti od stila, materijala i brenda.

Održavanje: Razmislite o tome koliko ćete lakoće održavati i čistiti fotelju. Neke tkanine mogu biti zahtevnije za održavanje od drugih.

Članak se nastavlja posle reklama

Dodatni elementi: Razmislite o dodacima poput naslona za noge, rotirajućih funkcija ili ugrađenih držača za čaše ili časopise.

Fotelje za dnevni boravak: Pozicioniranje

Uzimajući sve ove faktore u obzir, izbor prave fotelje može unaprediti izgled i funkcionalnost vašeg dnevnog boravka, čineći ga prijatnim i udobnim mestom za opuštanje i druženje.

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Pored sofe: Postavljanje fotelje uz sofu može stvoriti udoban i prijatan kutak za razgovor i druženje. Ovo je savršeno mesto za opuštanje uz omiljenu knjigu ili razgovor s prijateljima.
  2. U kutu: Postavljanje fotelje u ugao dnevnog boravka može maksimalno iskoristiti prostor i stvoriti intimnu atmosferu. Ovo je odličan način da se koristi kut prostorije koji bi inače ostao neiskorišćen.
  3. Pored prozora: Ako volite čitati ili posmatrati spoljni svet, postavljanje fotelje pored prozora može biti idealno. Ovo će vam omogućiti prirodno svetlo i predivan pogled dok uživate u svojoj omiljenoj aktivnosti.
  4. U sredini prostorije: Ako imate dovoljno prostora, postavljanje fotelje usred dnevnog boravka može stvoriti zanimljiv fokuspunkt i dati prostoru balansiran izgled. Ova postavka može biti posebno atraktivna ako imate dekorativnu fotelju.
  5. U blizini kamina: Ako imate kamin, postavljanje fotelje pored njega može stvoriti toplu i prijatnu atmosferu, idealnu za hladne zimske večeri. Možete dodati mali stočić ili policu za knjige kako biste stvorili funkcionalan kutak.
  6. Uz TV: Ako je vaša fotelja namenjena gledanju televizije, postavljanje je prema televizoru je logičan izbor. Pazite na pravilno pozicioniranje kako biste izbegli naprezanje vrata ili očiju.

 


Borjana Božić

ismagilov/GettyImagesPlus