Stilizujte dnevnu sobu: Šik boje za zidove

by | September 16, 2023
Stilizujte dnevnu sobu: Šik boje za zidove

Boje za zidove mogu da učine veliku transformaciju prostora. Pogledajte ideje koje smo vam pripremili za dnevnu sobu. 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Boje zidova u dnevnoj sobi imaju potencijal da potpuno transformišu i izgled i osećaj ovog važnog prostora u kući. Ovo je prostorija koja često mora da funkcioniše na mnogo različitih načina — kao mesto gde možete dočekati goste, okupljanje porodice ili možda jednostavno da se opustite i opustite nakon dugog dana.

Iako će raspored vaše sobe u određenoj meri diktirati koliko je ovaj prostor uspešan u ispunjavanju svih ovih zahteva, postoje i ostale stvari koje mogu da doprinesu. Nijanse, teksture i dizajni koje koristite za farbanje zidova dnevne sobe će imati ogroman uticaj. Izbor boja takođe može uveliko unaprediti enterijer dnevne sobe.

Spojili smo neke od najzapanjujućih ideja za slikanje dnevne sobe, od jednostavnih i suptilnih do smelih i lepih — bez obzira na izgled o kojem sanjate, imamo svu inspiraciju koja vam je potrebna da započnete.

Članak se nastavlja posle reklama

Šik boje za zidove dnevne sobe

Postoji mnogo razloga kojih biste trebali imati na umu kada birate prave boje za dnevnu sobu za vaš dom. Pored veličine dnevne sobe, morate razmišljati o tome koliko prirodnog svetla prima u različito doba dana, kao i kada ćete najviše koristiti sobu.

Ako imate malu dnevnu sobu, morate razmišljati o odabiru nijansi koje će vizuelno prostor učiniti većim (a to ne mora uvek da znači bela ili neka neutralna boja).

Članak se nastavlja posle reklama

Razmislite o atmosferi koju želite da stvorite; mirna i učaura ili vesela i živahna. „Da biste stvorili osećaj mira i opuštanja, boje prirodnog kamena su dobar izbor. Za nešto upečatljivije, a da pritom ostanete intimni, razmislite o tamnijim bojama.

Užurbanom domaćinstvu s decom i kućnim ljubimcima biće potreban drugačiji pristup i izdržljivu boju zidova koje mogu da se preru. 

Članak se nastavlja posle reklama

Izaberite idealne boje za zidove svog omiljenog kutka

Ideje koje vam donosimo obuvata više vrsta prostora  što će vam sigurno pomoći da bolje osmislite nijanse zavašu dnevnu sobu:

1.Suptilne kombinacije za opuštajući osećaj

Članak se nastavlja posle reklama

Biranje suptilnih varijacnti vaših omiljenih boja zaista će omogućiti da arhitektonski detalji prostora zablistaju. Ružičasta i zelena su klasična kombinacija boja i mogu raditi u starinskim kućama, kao iu savremenim šemama. Farbanje lajsni u nešto drugačiju nijansu od zidova znači da se pažnja skreće na njihov profil i dubinu.

2. Kombinujte lamperiju s tapetama 

Kombinacije tapeta i boje lamperije je sjajan način da se zidovima doda interes ili da se unese intimniji osećaj u sobe sa veoma visokim plafonima. Da biste prostoru dodali još više karaktera, ugradite i neke sjajne ideje za zidne obloge.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Zidnu umetnost u dnevnoj sobi

Boja ne mora da se koristi samo kao pozadina – ona može postati akcentna tačka sobe ako se koristi na pravi način. Budite kreativni s molerskom trakom pre nego što farbate blokove ili oblike u bojama koje. Na ovom primeru nežno usklađane nijanse daju mekši izgled.

4. Kontrasti boja

Članak se nastavlja posle reklama

Boje se mogu koristiti za sve vrste stvari, od dodavanja topline hladnoj sobi do unošenja svetlosti u sumornu. Pored toga što menjaju atmosferu u sobi, one se takođe mogu koristiti za isticanje karakteristika koje su vam posebno drage — kao na ovom primeru kamin i lajsne. 

5. Ne plašite se tamne boje

Tamnosiva boja za dnevnu sobu može delovati pomalo zastrašujuće. Međutim, pokušajte da se odbacite predrasude. Siva, čokoladno smeđa, pa čak i crna mogu zaista dodati toplinu i karakter dnevnoj sobi. Tamne, misteriozne boje boje su izuzetno šik i stvaraju osećaj zaokruženosti kada se naslikaju na sva četiri zida.

Članak se nastavlja posle reklama

Morate pažljivo da osmislite ideje za osvetljenje u dnevnoj sobi da bi ova nijansa funkcionisala, a ako je ovo soba u kojoj planirate da provedete dosta vremena tokom dana, idealno bi bilo da postoji dobar izvor prirodnog svetla koji ulazi u prostor.

Naravno, ako planirate da svoju dnevnu sobu koristite samo uveče, ovo neće biti toliko zabrinjavajuće – u stvari, raspoloženje, intimnost koje ove nijanse dodaju prostoriji će biti dobrodošlo.

6. Dočarajte zalaska sunca

Članak se nastavlja posle reklama

Tople narandže, crvene i žute mogu zaista dobro da funkcionišu u dnevnim sobama, ulepšavajući prostor u isto vreme i dodajući malo energije. Ako vam se sviđa ideja o ovim nijansama za zalazak sunca, ali niste sigurni kako da ih koristite, izaberite suptilniji nameštaj kako soba ne bi bila previše napadna.

7. Iskorisite veliku površinu zida

Iako visoki plafoni i ogromne sobe mogu izgledati veoma privlačno, ponekad mogu učiniti da se dnevna soba oseća previše otvoreno, a ponekad prazno i hladno. Ako niste sigurni kako da popunite veliki zid, postoji nekoliko ideja koje treba razmotriti. Naravno, postoji isprobana i testirana metoda galerije slika, ali ako vam se sviđa ideja o nečemu malo drugačijem i želite da uštedite novac, šta kažete na upotrebu boje? Ogledajte ovaj naš primer – efekat je zasita sjajan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dijana Škorić

hemul75 / gettyimages.com