Dnevna soba koju krase prirodni elementi

by | September 4, 2023
Dnevna soba koju krase prirodni elementi

U današnje vreme, sve veću popularnost stiče uključivanje prirodnih elemenata u dizajn enterijera.

Osnovni prirodni elementi u dnevnoj sobi

Ovaj trend dobija na zamahu zbog svoje sposobnosti da unese prirodu u naše domove, stvarajući tako opuštajuće i umirujuće okruženje. Evo nekoliko ideja kako uključiti prirodne elemente u dizajn enterijera.

Članak se nastavlja posle reklama

Žive zidne površine

Žive zidne površine, poznate i kao vertikalni vrtovi, postale su sve popularnije u poslednjim godinama. Ove površine se sastoje od žive biljne materije i pružaju prelep prirodni izgled. Žive zidne površine mogu se postaviti bilo gde u domu, od dnevne sobe do spavaće sobe. Osim što dodaju prirodni dodir, ove površine deluju i kao prečišćivači vazduha, čineći ih odličnim dodatkom svakom prostoru.

Prirodni materijali

Još jedan način da uključite prirodne elemente u svoj dom je odabirom prirodnih materijala za nameštaj. Materijali poput lana, pamuka i vune mogu pomoći stvaranju udobne i prirodne atmosfere u domu. Ovi materijali takođe su ekološki prihvatljivi i održivi, čineći ih savršenim izborom za one koji teže ekološki osvešćenom načinu života.

Članak se nastavlja posle reklama

Prirodno osvetljenje

Prirodno osvetljenje može značajno promeniti izgled i atmosferu vašeg doma. Iskoristite prirodnu svetlost da osvetlite prostor i unesete spoljašnji svet u svoj dom. Upotrebite svetlarnike, velike prozore i staklena vrata da biste što više pustili prirodne svetlosti. Ovo može pomoći stvaranju opuštajuće atmosfere.

Članak se nastavlja posle reklama

Prirodni elementi u dnevnoj sobi: Akcenti

Uključivanje prirodnih akcenata u dizajn enterijera takođe može napraviti veliku razliku. Upotreba elemenata kao što su drveni nameštaj, bambusovi podovi ili radne površine od prirodnog kamena može pomoći stvaranju prirodne i zemljane atmosfere. Takođe, prirodni akcenti poput biljaka ili cveća mogu dodati dašak boje dok istovremeno pružaju aromaterapijske prednosti.

Članak se nastavlja posle reklama

Zemljane boje

Konačno, odabir zemljanih boja može uneti prirodne elemente u vaš dizajn. Boje poput smeđe, zelene i sive mogu stvoriti prirodnu i umirujuću atmosferu u vašem domu. Ove boje se mogu koristiti na zidovima, nameštaju ili kao akcentnim detaljima.

Članak se nastavlja posle reklama

Prirodni elementi u dizajn enterijera su istovremeno trendi i praktični. Uključivanjem ovih elemenata možete stvoriti opuštajuće i umirujuće okruženje, pružiti ekološki prihvatljive i održive opcije. Žive zidne površine, prirodni materijali, prirodno osvetljenje, prirodni akcenti i zemljane boje samo su neke od ideja kako uključiti prirodu u svoj dom. Na taj način možete stvoriti prostor koji ne samo da izgleda prelepo, već i neguje povezanost sa prirodom i svetom oko nas. Bez obzira da li želite potpuno redizajnirati svoj dom ili samo dodati nekoliko detalja, razmotrite uvođenje prirodnih elemenata u svoj dizajn enterijera. Vaš um, telo i duša će vam biti zahvalni.


Borjana Božić

Vasyl Cheipesh/gettyimages