Afrički stil u enterijeru: Uklopite ga u evropski dizajn

by | 6 oktobra, 2022
afrički stil u enterijeru

Fraza „Hakuna matata“, koja je postala popularna nakon crtanog filma „Kralj lavova“, zaista postoji u Africi. Sa svahili jezika to se prevodi kao „živeti bez briga“. Ovo je poziv da ne brinete o sitnicama, da duboko dišete i da ne brinete. Zahvaljujući holivudskoj animaciji, Afriku doživljavamo kao kontinent gde ljudi i životinje pevaju i plešu i ne brinu za sutra. Ali u stvari, afrički stil je pun značenja i dubine. Afrika je dom mnogih plemena i, kao rezultat, postoji mešavina mnogih kultura.

Ako ste ljubitelj ovakvog dekora, zapamtite da je u našim uslovima nemoguće u potpunosti rekreirati afrički stil u svom domu – imamo drugačiju klimu, različite dizajne stanovanja i mnoge druge faktore. Morate pokušati da stvorite ne toliko kopiju stila koliko posebno raspoloženje.

Postoji nekoliko univerzalnih saveta kako da koristite svetle akcente da biste ukazali na prisustvo afričkog duha u vašem enterijeru. Da biste to uradili, samo dodajte nekoliko etničkih elemenata. A ako u tom procesu shvatite da sledite svoje stereotipe o afričkom kontinentu, znajte da ste na pravom putu.

Afrički stil u enterijeru

Pre svega, afrički stil enterijera je:

 

Boja i osećaj toplote

Možete koristiti sve nijanse toplih boja: od žute, peska, senfa, terakote do tamno braon, pa čak i crne, ali sa tamnom nijansom kafe.

Glatke linije

U prostoriji ne bi trebalo biti ništa oštro i geometrijsko. Da biste stvorili osećaj „kolibe“, možete napraviti zakošene uglove plafona i zidova u prostoriji.  U dekoraciji koristite samo grube prirodne materijale.
Izloženi gips, grubo drvo, kamen, gruba keramika, sušeni bambus, pluta.

Podovi

Da biste stvorili afrički stil u unutrašnjosti, pogodan je parket sa velikim brojem čvorova u teksturi ružinog drveta, mahagonija. Ako kod kuće imate podove od pločica, koristite prirodnu mat keramiku ili pločice nalik kamenu da biste stvorili efekat šljunka ispod nogu.

Plafon

Preporučljivo je da ne farbate plafone belom prilikom kreiranja afričkog stila. Obojite ga žutom, narandžastom, terakotom – i toplo afričko večernje sunce će „sijati“ na vašem plafonu. Preporučljivo je koristiti toplo svetlo.

Zidovi

Naravno, bolje je ne koristiti tapete za kreiranje enterijera u afričkom stilu. Zidove treba ofarbati i napraviti grubim malterom. U fazi pripreme zidova, nemojte težiti da ih učinite savršeno ravnim. Naprotiv: što su grublje, to bolje. Najhrabriji i najkreativniji mogu ostaviti otiske ruku članova porodice na gipsu.

Nameštaj u afričkom stilu

Tapacirani nameštaj glatkih oblika danas je u trendu, tako da postoji mnogo zanimljivih ponuda na tržištu. Ostatak nameštaja treba da bude u gruboj, nedovršenoj formi. Metal je takođe dobrodošao.

Afrički dekor

Svi dekorativni elementi treba da budu veliki. Crno-bele ili sepije fotografije sa krupnim planovima domorodaca, životinja. Naravno, autentične maske, figurice, perle u crnim ili kafe nijansama. Bolje je izabrati drvene ili glinene vaze i posuđe, ručno izrađene sa neravnim površinama i bez lakiranja.