Vatreni akcenti u enterijeru

by | February 6, 2018
Crveno

Crvena boja simbolizuje moć, ambiciju i strast. Ona dominira nad ostalim bojama u paleti. U nekim jezicima reč boja istovremeno označava i crvenu nijansu (npr. coloratus na latinskom ili colorado na španskom).

U antičko doba crveno je steklo atribute moći i postalo simbol rata i religije. Danas ova boja asocira na praznik, radost, spektakl: pozorišta i opere uglavnom imaju crvena sedišta i zavese, mažoretkinje na uličnim karnevalima nose crvene kostime, omiljeni dečji lik Deda Mraz prepoznatljiv je po crvenom odelu… Ova boja simbolizuje ljubav (srce), solidarnost i nesebičnost (Crveni krst), požrtvovanje.

I u svakodnevnom životu, sve je više crvenih upotrebnih predmeta i elemenata za uređenje enterijera: kuhinjski elementi, kožne garniture, vaze, činije i razni drugi dekorativni predmeti. O tome koliki uticaj i upečatljivost ima ova boja dokazuje i činjenica da je etiketa jednog od najprodavanijih proizvoda savremene potrošačke ere – “coca-cole” – crvene boje.

Članak se nastavlja posle reklama

Crveno slika 1

Komplet čaša, šolja i posudica sa motivom jagode možete kupiti u Merkuru.

Crveno slika 2

Članak se nastavlja posle reklama

Tepih od polipropilena (Latino 12 TCT) – (Galerija podova).

Crveno slika 3

Članak se nastavlja posle reklama

Papirne tapete presvučene vinilom.  (Casa Enterijeri)

Crveno slika 4

Članak se nastavlja posle reklama

Viseća lampa (Lanterna) dimenzija 25×25 cm, visine 1 m, kombinacija kristala i čelika, crno-crvene boje.

Crveno slika 5

Članak se nastavlja posle reklama

Crvena staklena vaza Presto, proizvođača Zwiese.  (MB-Rodić).

Crveno slika 6

Posuđe Luminarc, Cherry.

Članak se nastavlja posle reklama

Crveno slika 7

Garnitura Klark (Natuzzi salon). Trosed obložen kožom crvene boje.

Crveno slika 8

Članak se nastavlja posle reklama

Crvena vaza “Curving” visine 27 cm.  Vaza za jedan cvet “solo” . Ove dve vaze mogu se naći u tržnom centru Merkur, a dostupne su i u zelenoj boji.

Crveno slika 9

Romantični crveno-beli stolnjak, izrađen od 100 % pamuka.  (MB-Rodić).

Članak se nastavlja posle reklama

Crveno slika 10

Gumirane tapete visokog kvaliteta Go Pro, nemačkog dizajna i proizvodnje. Montaža se vrši bez preklapanja. Zid se ne mora ravnati do perfekcije jer se ove tapete lepe i pokrivaju i neravne površine. Zbog ove svoje osobine predstavljaju vrlo jednostavno i ekonomično rešenje. (Mega).

Crveno slika 11

Članak se nastavlja posle reklama

Flou krevet, model Atlas koji je dizajnirao Sigla 1998. godine. Izrađen je od alminijumske baze sa uzglavljem od metalkrilata. Dostupan u više dimenzija: bračni (160×200 cm, 170×200 cm, 180×200 cm) i za jednu osobu (100×200 cm).

Modeli mogu biti sa fiksiranim letvicama, sa ortopedskim, sa elektronskim pokretanjem letvica i kombinovano elektronsko-ručnim pomeranjem.  (Natuzzi salon).

Crveno slika 12

Crveni peškir Cosmoteks, dimenzija 65×130 cm (MB-Rodić).

Istorija crvene boje
Ova boja nije mnogo zastupljena u prirodi, ali istina je da je ona veoma rano otkrivena. Korišćena je još na paleolitskim pećinskim crtežima, a u početku se dobijala iz biljke broćika (galium aparine).

U carskom Rimu crvena boja dobijala se iz mureksa, retke vrste školjke.

Količine ovako dobijene boje bile su male tako da je bila rezervisana samo za potrebe careva i vojskovođa. U srednjem veku crvena boja pravljena je od jaja grimiznog crva, gusenice koja živi kao parazit na lišću hrasta.

Proizvodnja je bila veoma skupa, ali je tako dobijeno crveno bilo neverovatno bleštavo i postojano, namenjeno isključivo vladarima i vlasteli, kao odraz vrhunskog luksuza. Sa unapređenjem tehnologije počeli su da se koriste razni metali i njihova jedinjenja (oksid gvožđa, živin sulfat itd.) za izradu ove boje.

Tekst: Brava Casa
Foto: PR fotografije, Mladen Sekulić