Coffee Shop: Top 5 najlepših enterijera kafića

by | December 27, 2023
Coffee Shop

Za mnoge od nas, poseta lokalnim kafićima postala je neophodan deo svakodnevnog života. Bez obzira da li uzimamo coffee to-go na putu do posla ili postavljamo radni prostor sa laptopom i kapućinom, kafići su postali kao drugi dom.

Coffee Shop: Top 5 najlepših enterijera

Međutim, često posećivanje istog može učiniti da manje cenite njegove nijanse sa svakom posetom. Zato, bez obzira gde se nalazite – u velikom gradu poput Singapura ili sezonskom mestu kao što je Aspen – obavezno posetite lokalne kafiće koji nude više od samo kafe.

A odabrani broj svetskih kafića ima enterijere jednako zadivljujuće kao sveže pečeni kolači iza pulta. Od hiperminimalističkog mesta u Čijang Maju, Tajland, do šarene filijale sa retro šmekom u Atlanti, ovi kafići pružaju pravi dom šolji omiljenog napitka.

Anh Coffee Roastery (Ho Ši Min, Vijetnam)

Otvoren 2021. godine u samom srcu Ho Ši Mina, Anh Coffee Roastery je jedno od najnovijih arhitektonskih čuda Red5studio. Smestili su ga daleko od ulice, koristeći obilje prostora da stvore prostor nalik zabavnom parku sa više nivoa i dovoljno zajedničkih sedišta. Inspirisan okolnim crvenim zemljištem od bazalta, arhitekte su dizajnirale monohromatski prostor koji je prijatan za oči i privlačan pažnji.

September (Ho Ši Min, Vijetnam)

September je kafić ekvivalent gnijezdu koje nosi vetar. Arhitekte u Red5studio su savršeno postavile gnijezdo sa skrivenim ćoškovima kroz višenivojski prostor. Što se tiče vetra, firma je uzela doslovni pristup: okrugli zidni viseći elementi plešu dok ih povetarac nosi. Osim toga, emulirali su osećaj blagog vetra sa zakrivljenim plafonima, zidovima i podovima.

Muchacho (Atlanta)

BeltLine, 22 milje dugačak pruga napuštenih železničkih šina pretvorena u staze za šetanje, jedna je od najboljih stvari koje su se dogodile Atlanti u poslednje vreme. Jedno od mesta koja su nikla duž nje je i Muchacho, kafić za doručak u Reynoldstownu koji služi jaku kafu u nedavno renoviranom prostoru. Neke kreativne napitke vredne probanja u prostoru koji je dizajnirala Jessica Davis (Atelier Davis) uključuju hladni kapućino od soruma i plavi matcha latte. Tu su i horchata napravljena u kući, čaj od đumbira i piva, i sok od narandže.

Felix Roasting Co. (Aspen)

Mali broj dizajnera enterijera radi maximalizam kao majstor iz San Francisca, Ken Fulk, a Felix Roasting Co. – koji se nalazi pored Hotela Jerome u Aspenu – to potvrđuje. Prostor, sa svojim sjajnim plafonom, sečenim plišanim sedištima i Murano staklenim svetlom, slavi ukroćeni sjaj. Meni je jednako hrabar, sa pićima poput s’mores late posluženih u martini čaši i ukrašenih pečenim marshmallow-om.

Third Wave (Torquay, Australija)

Na neokrnutoj obali Viktorije, valovita fasada Third Wave podseća na talase ispod nje. Kompaktni kiosk – zauzima malo više od 200 kvadratnih metara – smešten je u prostoru za presvlačenje na plaži, pored kafića koji služi internacionalne napitke. Poprečna limenka koja je korišćena za zaštitu od poplava u tom području pre nekoliko godina ponovno je iskorišćena za strukturu, koja se lako može rastaviti i premestiti po potrebi.

 


Borjana Božić

jp_3d/gettyimages