Nameštaj i podovi od plute – made in Portugal

by | June 12, 2013
Plus

Po uzoru na projekat iz doba postpetroleja, sve je usmereno ka kreativnoj energiji. Cilj je razvijanje novih, ali i ponovna upotreba davno zaboravljenih materijala u kombinaciji s evolutivnim i originalnim idejama. Zamislite budućnost pod uticajem postpetrolejskog perioda i tendencija s poslednjeg Salona nameštaja. Namera je bila da se u prvi plan stave biorazgradivi materijali i njihova originalna upotreba. Ovom tematikom bave se svi, trudeći se da usmere sve snage na nove materijale, ali ne samo na to.

Luster od plute Posuda za led

U Milanu su prikazane reciklirane novine, koje izgledaju kao mermer, a poseduju kvalitete drveta. Uspešno je ostvarena ideja da se napravi mekana, obojena i sunđerasta plastika za Diederik Scheemann. Tu su bile i biljne vaze sa smolom i životinjskim polimerima iz studija FormaFantasma, kao i stolica iz jednog dela od biorazgradivog materijala iz Werner Aisslingera.

Philippe Starck je autor stolice za Magis, napravljene od bambusa, lana i kanapa, dok je Maurizio Montalti, mladi italijanski diplomata iz Design Academy Eindhovena, u stvarnost pretvorio ideju o panju koji je mutirao zahvaljujući gljivama na njegovoj kori, a sve to u kombinaciji s plastikom. Tako je i načeo pitanje naučnog i industrijskog dizajna. Ali da bi se dobila celokupna slika o našoj budućoj svakodnevici, sem kada su u pitanju novi materijali, mnogi pronalaze inspiraciju u prošlosti.

Na primer, ponovo se okrećemo pluti, prirodnom materijalu iz kore koji je lagan, elastičan, nepromočiv, kompaktan, biorazgradiv, kvalitetan i otporan, a i reciklira se 100%.

Na Salonu pluta prikazan je u potpuno novom ruhu. Ideja je i ranije obrađivana: godine 2004. Jasper Morrison osmislio je za Vitru seriju stolica Cork Family. U ovom slučaju u osnovi projekta bila je nova, prefinjena tehnika izrade plute, koja je svoje korene našla u tradicionalnom zanatstvu portugalskih sela. Promoter inicijative u stvari je firma koja je svetski lider u proizvodnji plute – Corticeira Amorim, aktivna još od davne 1870. godine.

U saradnji s Experimenta dizajnom, neprofitnom asocijacijom koja se poslednjih deset godina bavi mladim Portugalcima s kreativnom energijom, u septembru se organizuje Bijenale lisabonskog dizajna, gde će se prikazati kolekcija od 21 predmeta za kuću, malih i srednjih dimenzija: Materia.

Bubanj od plute činije s naoštrenim vrhovima od olovaka

Između deset dizajnera, pod vođstvom Guta Muora Guedesa, tu su još i afirmisani i neafirmisani mladi umetnici iz Portugala: parižanka Inge Sempe, kopija Raw Edges – s osnovom u Londonu – Yael Mer at Shay Alkalay,  kao i belgijski Big Game i japanski Nendo.

Tu je i kreativni i originalni Fernando Brizio iz kuće Lisabon, inspirisan industrijskom i zanatskom proizvodnjom, ali i Miguel Vieira Baptista, Daniel Caramelo, Studio Perdita i Marco Sousa Santos. Felipe Alasro iskoristio je termoizolacioni kvalitet plute i osmislio posude za led koje ironično izgledaju kao šampanjski čep. Studio Pedrita primenio je akustični potencijal ovog materijala i napravio tri bubnja različitih dimenzija, od kojih svaki poseduje lični pečat. Zvuk je poseban i visok, ali ipak ostaje dovoljno blag.

U kolekciji su posude i vaze za voće, kao i stočići za plažu. Svi ovi funkcionalni predmeti pozivaju vas na igru. Big Game je dizajnirao stilizovane barkice. Brizio je osmislio predmet od plute koji se oslanja na vrhove oštrih olovaka. Daniel Caramelo je dizajnirao lutke koje izgledaju kao ruske babuške i duhovito ih nazvao voodoo lutke. Budite slobodni i zabavite se – posetite ovu zanimljivu i originalnu postavku. www.experimentadesign.pt , www.fernandobrizio.com , www.amorim.com