Neformalna i opuštena atmosfera u vašem domu

by | September 20, 2017

Detaljima u nežnim nijansama, te zidovima ili nameštajem (koji ne mora nužno da bude taman i masivan) personalizuje se lični prostor i – kako se u uređenju enterijera često kaže – kuća se pretvara u dom. Neformalna, opuštena atmosfera i mir zagarantovani su u enterijeru pastelnih boja.

Nežne roza i narandžasta, svetli tonovi plave i zelene, sivoplava, kremsiva, lila, nežnotirkizna – paleta boja može da bude dosta široka. One se često nazivaju i „suptilni hlad“: nagoveštavaju mir unutar prostorija koje su njima obojene i predstavljaju pravi odmor za oči i dušu. Čak i minimalan dodatak pastelnih nijansi stvara domove od stila.

Guliver/Thinkstock

Nežne nijanse čine odličnu osnovu za sve manje sobe i stanove jer odaju iluziju većeg prostora. Tako se za manje prostorije kao što su uzan hodnik, kupatilce ili mala dečja soba uvek preporučuju pastelni tonovi koji ih vizuelno otvaraju. Time se stvaraju jasni i čisti enterijeri, što je mnogima veoma bitno i zbog toga biraju nežnu lavandu ili laganozelenu boju.

Jedna od najizvanrednijih karakteristika pastelnih boja jeste njihova mogućnost dobrog uklapanja s prirodnim elementima kao što su drveni pod i drveni paneli.
Kako biste upotpunili pastelni dekor, možete koristiti svetlije bambusovo drvo sa hrastom ili svetlim javorom, a ako volite kontrast, drvo višnje izgleda fantastično sa roza nijansama i bojama breskve.

Guliver/Thinkstcok

Čak i ako ne možete zamisliti kompletan izgled svoje spavaće sobe u pastelnim tonovima, spomenute ideje sigurno će vam pružiti neku vrstu inspiracije. Ponekad i jednostavno dodavanje detalja poput jastuka i tepiha može imati izvanredan učinak. Slično korišćenju stikera, detalji na zidovima u nežnim bojama značajno će izmeniti izgled spavaće sobe.

Pastelne tonove na zidovima, nameštaju i rasveti najčešće viđamo u enterijerima uređenim u vintidž stilu. Ovaj stil pleni „oronulim“ izgledom, šikom, starim restauriranim nameštajem, ili pak novim, dizajniranim tako da izgleda kao da je nasleđen – i podseća na neka prošla vremena.
Uz dominantnu upotrebu bele i ostalih pastelnih boja, sivih nijansi starog drveta i kao mnoštva detalja, dočarava se atmosfera šarma francuskih provincija i seoskih enterijera u novom dizajnu. Vintidž kao veoma popularan danas je nezamisliv bez pastelnih tonova.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs