Šarena kuća u Madridu: Pločice su lajtmotiv enterijera

by | October 25, 2023
Šarena kuća u Madridu: Pločice su lajtmotiv enterijera

Pločice iz Alicantea i bogate boje bili su ključni elementi renoviranja ove šarene kuće u Madridu.

Šarena kuća u Madridu: Kreativna upotreba pločica

Ova šarena kuća u Madridu, dizajnirana od strane Yeyé Estudio, prepoznatljivo preobražava tipičan španski stil koristeći raznovrsnu paletu boja.

“Paula, ako želim kuću kao u Sjedinjenim Američkim Državama, ostao bih tamo. Želim kuću koju možete odmah prepoznati kao špansku.” Ova izjava dolazi od para iz SAD-a koji su angažovali Paulu Menu iz dizajnerske agencije Yeyé Estudio da preuredi kuću u Madridu. Ovo je pružilo španskoj arhitektkinji priliku da se kreativno izrazi: “Bili smo zaista uzbuđeni i odmah smo to sproveli koristeći zanatske veštine i boje”, seća se.

Članak se nastavlja posle reklama

Arhitektonski tim, koji se specijalizovao za prepoznavanje potencijala starih kuća i njihovu renovaciju s puno kreativnosti i stručnosti, pažljivo je izabrao “najtipičnije španske” materijale za dizajn ove kuće – koja potiče iz 1960-ih i nalazi se u četvrti Chamberí, u Madridu. U tu svrhu, 90 kvadratnih metara opremljeni su pločicama iz Vilar Álbaro iz Alicantea i hidrauličnim pločicama iz Mosaiste, proizvedenim direktno u Madridu.

Članak se nastavlja posle reklama

Originalni elementi i lokalni materijali

“Pri dizajniranju ove kuće fokusirali smo se na tradicionalno lokalno zanatstvo; Na primer, inspirisali smo se madridskim tavernama, Fajalauza keramikom i pločicama koje su tako tipične za početak ovog veka”, objašnjava arhitekta. “Kada je reč o odabiru lokalno nabavljenih materijala i obnovi originalnih karakteristika, poput drvenih podova, ključno je minimizirati uticaj na okolinu i razmotriti održivost projekta.”

Članak se nastavlja posle reklama

“Klijenti su želeli zadržati originalni drveni pod. Pošto smo promenili raspored kuće dosta, suočili smo se sa mnogo neravnina, različitih uzoraka u različitim sobama i čak različitih materijala”, objašnjava Paula Mena.

Usklađivanje različitih elemenata i tonova bio je pravi izazov za zanatstvo. “Učinili smo minimum da sve izravnamo, zakrpimo pukotine i ofarbamo nove elemente kako bismo uskladili tonove različitog drveta. To je bila najveća teškoća koju smo morali prevazići tokom projekta, ali svakako se isplatilo.”

Članak se nastavlja posle reklama

Šarena kuća u Madridu: Pločice u svim bojama

Međutim, ono što najviše određuje karakter ove šarene kuće su pločice koje dekoriraju čitav enterijer. Pločice i njihove boje stvaraju igru različitih volumena i površina i prolaze kroz celu kuću kao zajednička nit. “Zid kuhinje obogaćen je voluminoznim elementom boje burgundije, dok je zid s druge strane dnevnog boravka ostavljen slobodnim kako bi se uključili niše iste boje. U spavaćoj sobi, zid iznad kreveta je plave boje koja se takođe koristi u kupatilu”, kaže Paula Mena.

Članak se nastavlja posle reklama

“Koncept boja nastavlja se kroz ostatak kuće u vidu žutog hodnika koji vodi do prostranog aqua zelenog kupatila. Hodnik je opremljen dnevnim svetlom zahvaljujući staklenim panelima boje jantara, koji tokom dana zamagljuju konture hodnika”, objašnjava arhitekta.

Članak se nastavlja posle reklama

Arhitektonski studio nije štedeo na bojama samo u hodniku, već i u kuhinji. “Kuhinja je savršena kombinacija materijala: boja pločica burgundije nastavlja se u prirodnom kamenu iste nijanse; Pored toga, sredinu prostora dominira ostrvo od Rosso Lepanto mermera iz Granitos Belmar, okruženo frontovima od hrasta iz Cubra. Kruna na torti su hidraulične pločice koje prenose nijanse zidnih pločica i pokrivaju i pod bojom”, kažu dizajneri iz Yeyé Estudio.

Renoviranje koje je izveo Yeyé Estudio rezultiralo je jedinstvenim prostorom koji istovremeno deluje jednostavno i igrački, reinterpretirajući španske tradicije prethodnih decenija.

Članak se nastavlja posle reklama

 


Borjana Božić

vicnt/gettyimages