NAJPOŽELJNIJA PORODIČNA KUĆA

by | March 9, 2022

Kuća poznatog proizvođača montažnih i prefabrikovanih objekata Weberhaus predstavlja sinonim za kreativnost, praktičnost i individualnost. Prema arhitekti Hamidu von Berg-Hadjoudiju, svesno se odriče veza s već postojećom arhitekturom i šalje snažan signal – kao skulptura sa usamljeničkim karakterom, stoji sama za sebe, nezavisna.

Osim po samoj arhitekturi, ova porodična kuća dinamična je i zahvaljujući kombinaciji tamnosive i bele boje. Krov je pokriven panelima od titanijum-cinka

Osim po samoj arhitekturi, ova porodična kuća dinamična je i zahvaljujući kombinaciji tamnosive i bele boje. Krov je pokriven panelima od titanijum-cinka

Sasvim je sigurno da ova kuća nije pravi izbor za svako građevinsko zemljište, ali kao izložbeni objekat interesantan je izvor inspiracije. Osećaj prostora određen je ciljanim postavljanjem viših spratova i specifičnom unutrašnjom arhitekturom.

Mnogo detalja čeka da bude otkriveno

Kontrasti tamnog i svetlog pojavljuju se i u unutrašnjosti, iznova oslikavajući spoljašnjost građevine. Hodnik dočekuje posetioca praktičnim garderoberom i stepenicama sa staklenim rukohvatom, koje vijugaju u visinu oko zida s nišama opremljenim pozadinskim osvetljenjem.

Stepenice vijugaju oko zida s osvetljenim nišama za postavljanje dekorativnih elemenata

Sličan motiv može se pronaći i u biblioteci, koja iznenađuje duplim zidom i ugrađenim nišama različitih dimenzija.  Poseban detalj predstavljaju klizna vrata u visini prostorije s profilom identičnim plafonu, za ograničavanje i zoniranje otvorenih osnova.

U zidovima biblioteke napravljene su niše dubine 30 cm, presvučene tamnim drvetom, predviđene za knjige i umetničke predmete. Plafonsko osvetljenje ističe zid s knjigama, a prijatno osvetljenje stojeće lampe poziva na čitanje

Velika kuhinja s nezavisnim kuhinjskim ostrvom vešto je ukomponovana pomoću postavljenog plafonskog panela s akcentnim osvetljenjem. To je postignuto LED trakama i tamnim zidom, koji je potpuno obojen crnom bojom za table i pogodan da se po njemu piše.

 

 

U kuhinji postoji radno ostrvo, a rasveta je ugrađena u spušteni plafon. Jedan zid premazan je crnom bojom i po njemu može da se piše. Klizna vrata vode direktno na terasu

Prilagodljivost

Skica je sačinjena tako da se kuća može prilagoditi svakoj životnoj situaciji uz vrlo malo izmena. Tako bi bilo moguće zamisliti i podelu na dve stambene jedinice, prostor za odlaganje pored garderobe mogao bi se koristiti kao okno za lift.

U potkrovlju je prostor za roditelje sa spavaćom sobom, garderobom, velnes kupatilom i do tri isto tako zamišljene dečje sobe.

Roditeljski prostor zatvoren je preko garderobe i pruža maksimum privatnosti.  Na gornjem spratu visoke su do četiri metra i nude poseban šarm. Tako, na primer, jedna od dečjih soba može da bude opremljena visokim krevetom.

Pametna i energetski efikasna

Zahvaljujući inteligentnoj automatizaciji „Weber-Logic“, koja je uz softver „my-Home-Control“ podešena bežičnom „EnOcean“ tehnologijom, u kući se može upravljati svetlima (svetlosnim scenarijem) i pokretanjem žaluzina u zavisnosti od vremenskih podataka, ali i regulisati temperatura na osnovu podešavanja za pojedinačne prostorije. Centralni ekran na dodir nalazi se u hodniku u prizemlju. Sva kućna tehnika podešava se i preko tablet računara, televizora i pametnog telefona. Koncept osvetljenja bazira se na običnim lampama i akcentnim LED plafonskim osvetljenjem. Kuća poseduje toplotnu pumpu i sprovedeno je podno grejanje. Kontrolisano provetravanje omogućava prijatnu klimu u prostorijama i konstantan dotok svežeg vazduha.

NACRT: Model kuće u Erlenparku Links

PROIZVOĐAČ: Weberhaus, Rajnaau-Links

KONSTRUKCIJA + TEHNIKA: Drvena konstrukcija s ukrasnom fasadom (s koeficijentom gubitka toplote od 0,15 Wm²K), prozorima urađenim u kombinaciji drvo–aluminijum s trostrukim staklom (s koeficijentom gubitka toplote od 0,6 Wm²K), ravnim krovom nagiba 10 stepeni, krovne obloge od titanijum-cinka, podignuti krov na 227 cm, daljinsko podno grejanje, kontrolisano provetravanje sa zadržavanjem toplote, „EnOcean“ sistem bežičnog upravljanja kućom“WeberLogic“

POTROŠNJA PRIMARNE ENERGIJE: 62,2 kWh/ m²a, energetski efikasna kuća 55

DIMENZIJE: 12,72 m x 12,28 m

STAMBENA POVRŠINA: Prizemlje 95,5 m² gornji sprat 99,5 m²

Weberhaus

Tags: