Najodrživija kuća u Evropi nalazi se u Barseloni!

by | September 19, 2022
najodrživija kuća u evropi

Najodrživija kuća u Evropi nalazi se u Barseloni: to je pasivna, inteligentna, hermetička kuća koja gotovo da ne troši energiju!

Ova pasivna kuća je postigla najveće priznanje i u održivosti i u energetskoj efikasnosti. U pitanju je nešto jedinstveno u Evropi. Unutra nema promaje i temperatura ostaje stabilna tokom cele godine. Hajde da je vidimo!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ARQUIMA (@arquima)

Članak se nastavlja posle reklama

Najodrživija kuća u Evropi

Da li ste znali da se najodrživija kuća u Evropi nalazi u Barseloni? Tačnije, u Sant Andreu de la Barci, a delo je španske kompanije Arkuim , specijalizovane za izgradnju pasivnih kuća  Pre nego što vam je pokažemo, naglašavamo da ova kuća održava konstantnu temperaturu između 22 i 24 ºC tokom cele godine i da smanjuje potrošnju energije za više od 90% . Ipak, njeno veliko dostignuće jeste što predstavlja evropsku kuću sa najvišim sertifikatom za energetsku efikasnost (Passivhaus Premium) i održivost (5 ZELENIH listova).

Ova pasivna kuća ima 312 m2 i ima bazen, dnevni boravak sa otvorenom kuhinjom, četiri spavaće sobe i tri kupatila. Rasprostranjena je na dva sprata a zahvaljujući svojoj strukturi od drveta, prozračna je . Drveno stepenište vodi na sprat a paneli sa daskama služe za zoniranje otvorenih prostora. Sa belim zidovima i plafonima, kuća odiše nordijskim stilom vernim duhu održive kuće.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ARQUIMA (@arquima)

Najodrživija kuća u Evropi- energetska efikasnost

Na nivou Passivhausa, koji je standard koji procenjuje energetsku efikasnost zgrade, kuća štedi više od 90% u poređenju sa konvencionalnom kućom. Zahvaljujući vratima i prozorima visokih performansi, izbegnuto je izlaženje vazduha (kuća je hermetički zatvorena), a potrebe za grejanjem i hlađenjem gotovo da i ne postoje . Dakle, može održavati konstantnu unutrašnju temperaturu između 22 i 24 ºC u svim prostorijama. I ima još toga. Jer izolacija kuće znači da je unutrašnja buka gotovo neprimetna. Udobnost je potpuna.

Članak se nastavlja posle reklama

Ekološki održivo sedište medijske kuće u Londonu

Članak se nastavlja posle reklama

Ali, možda se pitate, ako je kuća zapečaćena, kako se vazduh obnavlja? Sa mehaničkim ventilacionim sistemom sa povratom toplote, koji čisti vazduh 24 sata bez potrebe za otvaranjem prozora radi provetravanja . To zapravo i predstavlja još jedan uslov za dobijanje Passivhaus sertifikata.

Još jedan saveznik koji pomaže u održavanju optimalne unutrašnje temperature u ovoj pasivnoj kući je sistem solarne kontrole koji su ugrađeni u prozore. Roletne se automatski spuštaju u zavisnosti od ulaska svetlosti kako bi se sprečilo pregrevanje unutrašnjeg okruženja.

Članak se nastavlja posle reklama

Za veći komfor i optimizaciju potrošnje, kuća ima nekoliko dodatnih bonusa: sistem kućne automatizacije koji kontroliše veštačko osvetljenje, podno grejanje i slavine koje regulišu protok vode.

Osim toga, energija koju proizvodi ova kuća je čista i obnovljiva. Ima fotonaponske solarne panele (koji takođe napajaju električni punjač za automobile instaliran u garaži) i aerotermalnu opremu koja proizvodi toplu vodu za domaćinstvo bez stvaranja emisija štetnih gasova u atmosferu ili otpada.

Članak se nastavlja posle reklama

Najodrživija kuća u Evropi- Svih 5 zelenih sertifikata

Inače aerotermalna energija je jedan od najčistijih izvora energije koji postoje: funkcioniše kroz razmenu toplote. Energija se dobija spolja i kasnije se pretvara u toplu vodu, grejući zimi i hladeći leti.

Iz svih ovih razloga, kuća nije samo priznata sa Premium nivoom Passivhaus sertifikata, već i sa 5 zelenih sertifikata Saveta za zelenu gradnju Španije (GBCe), koji potvrđuje održivost zgrada. Na osnovu ovog standarda može se dobiti 0 do 5 zelenih sertifikata, što će zavisiti od doprinosa svake kuće životnoj sredini . I u ovom slučaju priznanje je bilo maksimalno.

Kriterijumi koji utiču na dobijanje GREEN sertifikata su lokacija zgrade, kvalitet unutrašnjeg okruženja (vazduh, svetlost, buka, udobnost), upravljanje resursima (energija, voda, materijali), društvena integracija (pristupačnost, obučenost, komunikacija) i tehnički kvalitet (nadgledanje, dokumentacija, održavanje).

Članak se nastavlja posle reklama


sl-f/iStock/Getty Images Plus via Getty Images