Fotelje u dnevnoj sobi: Dodir stila i udobnosti!

by | 20 septembra, 2022
Fotelje u dnevnoj sobi

Fotelje u dnevnoj sobi imaju mnogo veći značaj nego što im često pridajemo.

Sofama se ne dodaje samo još jedno sedište, već može poslužiti i za zatvaranje dnevne sobe, razgraničenje sa ostalim namenama prostorije, davanje boje i dinamike ili prekid sa ostatkom dekoracije. Ovi primeri će vas sigurno inspirisati.

Fotelje u dnevnoj sobi

Savršeno za druženje

Ako volite okupljanja sa prijateljima ili porodicom u dnevnoj sobi, biće vam potrebno što više mesta za sedenje. U tom cilju, njihova distribucija u obliku slova U olakšava razgovor. Ali ako ne želite da stavite tri sofe zbog velike vizuelne težine koju imaju, postavite dve identične fotelje na jednu stranu. Prostor će biti osvetljen, a vi ćete i dalje imati prostora za sve svoje goste.

Jedinstvo

Ako želite trezvenu i uravnoteženu dekoraciju, izaberite fotelje sa istim presvlakama kao što imaju i ostala sedišta u prostoriji. Ako imaju drvenu strukturu, uverite se da su završne obrade u svim delovima slične. Mešanje drveta različitih nijansi može učiniti da dekoracija izgleda neuredno. Ovde, fotelje u dnevnoj sobi pokazuju svoju strukturu u istoj hrastovoj završnoj obradi kao i stočić za kafu.

Fotelje u dnevnoj sobi- vruća tačka prostorije

Tapaciranje sedišta u dnevnoj sobi može da igra fundamentalnu ulogu u podizanju raspoloženja i toplote prostorije. Tkanine od somota ili vune idealne su za vreme kada temperature počnu da padaju i pružaju toplinu. U ovoj prostoriji, pored toga,  bela boja pomaže da se sivim sofama daju više svetlosti.

Različiti stilovi

Postoji mnogo stilova fotelja, ali ako želite komad sa karakterom, izaberite model koji se izdvaja od ostatka dekoracije. Na primer, u ovom modernom dnevnom boravku, sa preovlađujućim nameštajem jednostavnih linija, dodata je fotelja sa konturisanim nogama, koja obezbeđuje kretanje i kontrast sa ostatkom nameštaja.

Fotelje u dnevnoj sobi i struktura

Fotelje sa vidljivom strukturom su poseban trend u dnevnoj sobi . Nude elegantan, sofisticiran izgled sa karakterom. Ova vrsta fotelje ima prednji deo koji je sličan ostatku nameštaja u dnevnoj sobi, a zadnjim delom drvena struktura donosi dinamiku prostoru.

Zatvaranje delova sobe

Gde su smeštena sedišta u vašoj dnevnoj sobi? Imate mnogo opcija, ali ako je prostorija velika i želite da razgraničite dnevni boravak, stavite ih tako da zatvaraju set, kao pregradu. Ako odaberete fotelje sa upečatljivim dizajnom, privući ćete pažnju odakle god da ih pogledate.

Obnovljen dizajn

Ako ste ljubitelj dekoracije, videli ste da je ovaj dizajn sa nordijskim reminiscencijama na 50-te svuda. Njegova struktura jednostavnih i čistih linija odražava većinu retro kreacija, iako ima i ažurirane detalje.

Fotelje u dnevnoj sobi- kutak za čitanje

Fotelja u dnevnoj sobi ne mora samo da bude još jedno sedište kao dopuna dnevnoj sobi. Takođe možete napraviti šarmantan kutak za čitanje  ako ga popratite bočnim stolićem i podnom lampom koja osvetljava prostor. Da biste to uradili, izaberite udoban model. U ovoj prostoriji , kutak se nalazi odvojeno od dnevnog boravka i ispod stepeništa.

Donose karakter prostoru

Fotelje u dnevnoj sobi mogu biti odgovorne za definisanje dekorativnog stila koji vam se najviše dopada. Sa nameštajem u neutralnim bojama i jednostavnim linijama, ova sedišta su u stanju da daju prostoru više klasičnih nijansi, kao ovde, gde su izabrani moderniji tapacirani jastuci u tamno plavoj boji, sa avangardnim nijansama.

Fotelje u dnevnoj sobi- igrajte se s presvlakama

Želite da se vaša fotelja savršeno uklopi u dekoraciju vaše dnevne sobe? Iskoristite moć presvlaka! U ovoj prostoriji, fotelja ima plavu prugastu tkaninu, koja je u kontrastu i kombinuje se sa belim pufom sa plavim prugama. U međuvremenu, na sofi preovladava svetli ton, dok je tamna boja korišćena za pruge na jastucima- šarom koja vlada u ovom prostoru.

Važnost boje

Dobra stvar postavljanja fotelje u dnevnu sobu je to što možete izaći iz okvira boja koje ste odabrali tako da fotelja postanete komad koji daje energiju. Na primer, ako ste se opredelili za bele ili bež sofe, kao kontrapunkt će delovati fotelja u tamnoj boji. To će dati upečatljiv detalj i pomoći da „oživite“ sobu.

Modularna sedišta

Druga opcija  su modularne fotelje koje, kada se sastave, stvaraju veće površine za udobno sedenje nekoliko ljudi. Izaberite par modela istog dizajna i boje. A kada želite da obnovite dekoraciju, možete ih sastaviti, odneti u drugu prostoriju ili postaviti neke navlake.

Kako da izaberete odgovarajući klub sto za vaš dnevni boravak


KatarzynaBialasiewicz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images