Gde žive arhitekte?

by | November 8, 2017

Oni oblikuju kuće, javne prostore i gradske pejzaže širom sveta. Ali da li ste se ikada zapitali kako izgledaju prostori koje su slavne arhitekte uredile za vlastiti život?

Zaha Hadid, penthaus u Klarkenvelu

Foto: Alberto Herez

Članak se nastavlja posle reklama

Na izložbi Gde žive arhitekte, u okviru Milanske nedelje dizajna 2014, predstavljeni su domovi nekoliko najznačajnijih arhitekata današnjice. Među njima se našla i čuvena Zaha Hadid, koja je na ovu temu rekla: „Kada je reč o privatnim kućama arhitekata, njih morate uraditi kao glavni stejtment svojih (arhitektinih) ideja, ili treba da idete u penziju. Ja nisam spremna da se penzionišem“.
U svom londonskom penthausu u Klarkenvelu, gde je u tom trenutku živela, Zaha je uradila upravo to – enterijer je osmislila kao esenciju svih svojih ideja, shvatanja i stavova o arhitekturi i dizajnu, ali i uticaja koji su je formirali kao umetnicu. Potpunu belinu ispunjavaju komadi nameštaja skulpturalnih, apstraktnih formi koje su Zahu učinile tako prepoznatljivom. Uz to, zidove krase apstrakcije ruskog umetnika El Lisickog, kao i njeni sopstveni radovi.

Foto: Alberto Herez

Foto: Alberto Herez

Članak se nastavlja posle reklama

Dejvid Čiperfild, kuća/studio u Berlinu

Foto: Dezzen.com

Članak se nastavlja posle reklama

Iako je rođen u Londonu, gde je proveo i najveći deo života, arhitekta Dejvid Čiperfild svoj dom je našao u Berlinu. Čiperfild se ovde doselio 1997, kada mu je poveren projekat rekonstrukcije Neues Museuma. U istočnom delu Berlina izgradio je aneks nekadašnje fabrike klavira, u koji je preselio svoj dom i arhitektonski studio.
Među arhitektama čije su kuće predstavljene na pomenutoj izložbi u Milanu bio je i Čiperfild. On je tom prilikom objasnio da za njega kuća predstavlja granicu između komfora privatnosti i mesta susreta s drugim ljudima. Stoga ne čudi što su se njegov dom i poslovni prostor našli na istom mestu.

Foto: Davide Pizzigoni

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Simon Menges

Peter Zumtor, kuća Z, Haldenštajn

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: www.metalocus.es

Švajcarski arhitekta Peter Zumtor prepoznatljiv je po arhitekturi koja se doživljava svim čulima. Zato kvaliteti poput teksture, svetlosti, akustičnih svojstava materijala i konteksta za njega imaju mnogo veći značaj od same forme.
Kuća u kojoj Zumtor živi s porodicom pravi je predstavnik ove senzualne arhitekture. Betonska građevina u švajcarskom seocetu Haldenštajn nastala je 2005. godine, kao dogradnja Zumtorove zgrade iz 1998, u kojoj se nalazi njegov studio. Karakter prostora definišu prirodni kvaliteti materijala – betona, drveta i metala, a veliki otvori spajaju enterijer sa okolnom prirodom.

Foto: Dominik Gigler

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pietro Savorelli za Klat Magazin


 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

Članak se nastavlja posle reklama

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs